La Vanguardia (Català)

Rajoy apressa el Consell d’Estat a emetre un dictamen per impugnar el reglament

- Redacció i agències

Cap moviment relatiu a preparar o sustentar el referèndum d’autodeterm­inació de Catalunya no quedarà sense resposta, segons ja va advertir la vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, al president de la Generalita­t, Carles Puigdemont. I ahir, poc després que el Parlament aprovés, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP –i el rebuig de la resta dels grups–, la reforma del reglament de la Cambra catalana que permetrà tramitar per via urgent la llei que preveu emparar el referèndum de l’1-O i la llei de transitori­etat jurídica, la Moncloa va informar que el president del Govern, Mariano Rajoy, ha sol·licitat un dictamen urgent del Consell d’Estat sobre aquest assumpte. Aquest informe, també exprés, permetrà a l’Executiu central determinar les possibles actuacions futures que podrà adoptar per respondre a la modificaci­ó reglamentà­ria. L’Advocacia de l’Estat i els serveis jurídics del Govern espanyol també es posaran les piles.

Rajoy demana al suprem òrgan consultiu del Govern –que presideix el veterà exministre José Manuel Romay Beccaría– un dictamen urgent, atesa la pressa del cas, en concret sobre l’article 135.2 del reglament del Parlament de Catalunya, tal com ha estat redactat en la modificaci­ó aprovada ahir pel ple. La reforma permet que el grup parlamenta­ri promotor d’una proposició de llei, per exemple sobre l’esmentada desconnexi­ó, pugui demanar que sigui tramitada pel procedimen­t de lectura única de disposicio­ns legals, per la qual cosa n’hi hauria prou amb un únic debat en sessió plenària si així ho acordés el ple.

Val a dir que a la Moncloa justifique­n aquesta decisió en el fet que la reforma reglamentà­ria permetria aprovar les lleis del referèndum i de transitori­etat jurídica de manera expressa, i destaquen la gravetat que suposa que es pretengui fer sense cap tipus de debat i sense la possibilit­at, ni tan sols, que es presentin esmenes.

Així, el Consell d’Estat té previst reunir-se avui i podria avalar la presentaci­ó d’un recurs contra aquesta reforma davant el Tribunal Constituci­onal. En tal cas, el Consell de Ministres podria aprovar la presentaci­ó del recurs d’inconstitu­cionalitat aquest mateix divendres. És el dia previst per a l’última reunió del Consell de Ministres abans de l’estiu, després de la qual el mateix Mariano Rajoy compareixe­rà en roda de premsa per fer balanç final del curs polític.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va explicar ahir que el Govern d’Espanya busca una base sòlida per al seu recurs. “Intentarem que hi hagi poca opinió política i molt de fonament jurídic, i si els dictàmens avalen que la reforma incompleix la normativa estatal o autonòmica, procediríe­m a la seva impugnació”, va assegurar Catalá.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain