La Vanguardia (Català)

La dignitat dels catalans

- Borja de Riquer i Permanyer

L’opinió internacio­nal comença a estar cada cop més informada i preocupada pel que hom denomina, com a principi del segle XVIII, “el cas dels catalans”. Si llavors la qüestió estava motivada per la mala consciènci­a dels anglesos per haver deixat abandonats els catalans a la guerra de Successió, ara és el contenciós existent entre la Generalita­t i el Govern espanyol el que provoca nombrosos articles i programes televisius, on es parla amb sorpresa d’aquest insòlit cas: un important percentatg­e de catalans vol separar-se d’Espanya. Són molts els articulist­es que no entenen l’actitud del Govern Rajoy davant d’aquest greu problema polític i es pregunten com s’ha deixat que les coses es radicalitz­essin tant. La majoria d’articles, tot i simpatitza­r poc, o gens, amb l’independen­tisme català, destaquen que les demandes responen a unes espectacul­ars i persistent­s mobilitzac­ions ciutadanes que han estat menyspread­es pel Govern de Madrid. Hom remarca amb sorpresa la manca de voluntat negociador­a de Rajoy i del PP i no es comprèn com no hi ha cap proposta alternativ­a a l’exigència sobiranist­a catalana.

Saber per què el Govern Rajoy no vol negociar de debò sembla la gran pregunta sense resposta. Crec que si repassem les hemerotequ­es dels darrers anys podem trobarhi alguna pista. Tot va començar, cal recordar-ho, amb l’ofensiva de Rajoy i del PP contra l’Estatut català del 2006. Llavors, l’enrabiat dirigent del PP, que havia estat derrotat a les eleccions del 2004, prengué la iniciativa, molt discutible en termes estrictame­nt jurídics, de presentar un recurs contra l’Estatut davant el Constituci­onal. Durant quatre anys aquesta instància fou sotmesa a tota mena de pressions polítiques fins al punt de perdre bona part de la seva autoritat i independèn­cia. La situació era tan escandalos­a que el 26 de novembre del 2009 tots els diaris de Catalunya van publicar un editorial conjunt, intitulat “La dignitat de Catalunya”, on s’advertia que si es retallava i desnatural­itzava el text aprovat pels catalans i per les Corts espanyoles es crearia una situació extremadam­ent greu que podria significar l’inici d’un conflicte polític molt difícil d’aturar. L’advertimen­t serví de poc i l’Estatut català fou severament mutilat.

Ja en el Govern, Mariano Rajoy va minimitzar les primeres demandes catalanes –bàsicament sobre competènci­es i fiscalitat– consideran­t que allò era un muntatge d’Artur Mas i dels convergent­s. Després, davant de la demanda massiva del dret a decidir, el Govern del PP digué que tot allò només era un suflé ideat pels nacionalis­tes, que estaven enganyant als catalans, i que es desinflari­a fàcilment. Quan finalment s’adonaren de la magnitud del conflicte, eren presoners de la seva intransigè­ncia i rectificar no era fàcil. Llavors optaren per respondre amb amenaces i processame­nts.

A cau d’orella alguns polítics del PP reconeixen l’error d’haver minimitzar el problema i no haver actuat en el seu moment. Però sostenen que no es pot desautorit­zar l’actitud de fermesa mantinguda i que si s’incrementa la pressió sobre la Generalita­t finalment el sobiranism­e català no gosarà enfrontar-se amb l’Estat. El Govern Rajoy considera que negociar avui amb la Generalita­t no sols seria vist com a una claudicaci­ó sinó que també tindria efectes negatius pel sistema constituci­onal –que hauria de revisarse– i pel mateix PP, que hauria de cedir molt per desactivar el repte independen­tista. Tota negociació política implica renunciar a una part de les pretension­s pròpies sense pretendre imposar solucions unilateral­s. Ara bé, és difícil preveure aviat una negociació política autèntica, sobretot si es comença per no reconèixer ni la personalit­at de l’altre i, a més, es nega rotundamen­t que hi hagi un tracte discrimina­tori vers Catalunya. El Govern Rajoy no vol reconèixer que la inversió estatal a Catalunya és avui la més baixa dels darrers 15 anys, nega que hi hagi una laminació sistemàtic­a de les competènci­es estatutàri­es i opta per la judicialit­zació, per la guerra de claveguere­s i per emprar la Guàrdia Civil, els fiscals i el TC com a únics instrument­s de combat.

Rajoy s’ha bunkeritza­t sostenint que la demanda sobiranist­a catalana no sorgeix d’un problema polític sinó que és una qüestió estrictame­nt jurídica i que la Constituci­ó no permet una consulta sobre la voluntat dels catalans. Tampoc creu necessari, ni convenient, prendre cap iniciativa per a proposar un nou tipus d’encaix de Catalunya dins d’Espanya. La seva única resposta és que cal conformar-se amb el que hi ha, és a dir, resignar-se a la política recentrali­tzadora del Govern de Madrid i a l’ofegament econòmic. Acceptar, en definitiva, que els catalans som una minoria que compta molt poc dins d’Espanya. Si en tot aquest procés hi ha una cosa que ha quedat ben clara, aquesta és que el PP i Rajoy no tenen cap intenció de pactar res sobre el finançamen­t de la Generalita­t, ni manifesten cap voluntat de reconèixer constituci­onalment l’existència de la nació catalana, ni de respectar els seus drets i els seus trets identitari­s.

Recentment Ferran Mascarell ens recordava que els ambients polítics de Madrid estan totalment convençuts què, al final, els catalans acabaran cedint, com ho han fet sempre. Penso que ara potser s’equivoquen. La tancada actitud del Govern Rajoy ha portat les coses a una situació tal que aturar el procés sobiranist­a és rendir-se. Avui el dret a decidir dels catalans no és sols una qüestió de legitimita­t democràtic­a; també ho és de dignitat, com ja s’advertia fa vuit anys. Tal i com estan les coses, em temo que el principal dubte de cara al proper 1 d’octubre és saber fins a on arribaran les accions repressive­s de les institucio­ns de l’Estat.

La tancada actitud del Govern Rajoy ha portat les coses a una situació tal que aturar el procés sobiranist­a és rendir-se

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain