La Vanguardia (Català)

Medicina: més casos clínics i simulacion­s

El màster en Malalts Crítics està basat en noves metodologi­es

-

En medicina cal investigac­ió, però també investigac­ió de metodologi­es pedagògiqu­es adaptades a la medicina”. Aquest és l’exemple que va posar ahir Arcadi Navarro per explicar que fins i tot en l’excel·lència formativa hi ha espai per a la millora. En un recent estudi de l’Agència per a la Qualitat del sistema Universita­ri sobre la formació dels futurs metges a Catalunya, es recomanava precisamen­t enfortir alguns aspectes de la carrera. Així, es detalla: “desenvolup­ar l’ensenyamen­t basat en problemes clínics; augmentar la relació entre discipline­s, mitjançant avaluacion­s conjuntes; incorporar assignatur­es o competènci­es transversa­ls en aspectes com la planificac­ió i la gestió del temps o l’ús eficient de recursos; i incloure aspectes humanístic­s en la formació”.

Medicina és un grau estrella en el sistema universita­ri. De la seva excel·lència formativa no n’hi ha cap dubte. No només és una carrera molt sol·licitada (amb una nota de tall entre les més altes en les proves d’accés a la universita­t, superior a 12), sinó que a més alguns campus, apareixen entre els millors del món, com el de la UB que és a la posició 62 del rànquing de Xangai. Els alumnes són d’alt rendiment. El seu èxit es deu a l’acompanyam­ent als recintes hospitalar­is amb els seus profession­als i a les pràctiques que s’hi fan.

També es desenvolup­en metodologi­es noves a les vuit facultats catalanes, i les més joves ho fan asmb mé intensitat, com ara la Universita­t de Girona, que ha graduat la tercera promoció de metges i basa el seu aprenentat­ge en casos i simulacion­s, o la Universita­t de Vic–Central de Catalunya, que inicia engany els seus estudis i s’ha centrat en la pràctica tot utilitzant les instal·lacions del campus de salut. També la UPF utilitza la metodologi­a de problemes i els alumnes han d’escriure un article científic (el seu tercer any) després de realitzar una investigac­ió real.

Al campus de la UB es fa un màster de Malalts Crítics i Emergèncie­s innovador perquè basa dos terços del seu programa a la pràctica amb simulacion­s.

S’ofereixen episodis de crisi de falsos pacients als alumnes perquè coneguin les seves reaccions

“En situacions crítiques, la serenitat en la presa de decisions pot ser vital per al pacient. Nosaltres recreem emergèncie­s en un entorn semblant a la realitat i treballem les habilitats dels alumnes”, explica Munt García, infermera i professora del curs orientat a metges, infermeres i bombers. “La reflexió posterior a l’acció és crucial. En situacions extremes es visibilitz­a la manera com ens enfrontem als problemes, com prenem el comandamen­t i ens comuniquem. Sabem demanar ajuda? Què impliquen totes les nostres accions i per què les hem fetes? No se’n parla a la carrera, però si això no s’entrena, no es millora”, afirma la professora.

 ?? N. VALLES / UNIVERSIDA­D DE BARCELONA ?? Box de pràctiques. Tecnologia capdavante­ra d’UCI per a alumnes del màster Malalt Crític (UB)
N. VALLES / UNIVERSIDA­D DE BARCELONA Box de pràctiques. Tecnologia capdavante­ra d’UCI per a alumnes del màster Malalt Crític (UB)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain