La Vanguardia (Català)

Juana Rivas fuig amb els seus fills per no lliurar-los al pare maltractad­or

- Sevilla

Juana Rivas està en parador desconegut. La dona de Maracena (Granada) que en virtut d’una ordre judicial havia de tornar ahir els seus dos fills al seu excompany, un home italià condemnat per violència masclista, ha desaparegu­t de la localitat i s’ha emportat els nens. Les advocades de la dona no saben res d’ella “des de dimarts a la nit”. Després d’esperar-se mitja hora en el punt de trobada fixat a Granada, el pare va abandonar el lloc, al qual no van anar ni Juana ni els nens, que ara són buscats per la Guàrdia Civil.

La història de la dona es remunta al 2006, en què, després de donar a llum el seu primer fill, va començar a ser víctima de maltractam­ents per part del seu company, Francesco Arcuri, que va conèixer a Londres i amb qui es va traslladar posteriorm­ent a Maracena. El 2009 Arcuri és condemnat a tres mesos de presó i rep una ordre d’allunyamen­t. Malgrat aquests antecedent­s, Juana Rivas va tornar amb ell, es va traslladar amb ell a Itàlia, a l’illa de Carloforte, on regentava un hotel rural, i va tenir un segon fill, una nena que ara té tres anys. Però els maltractam­ents es van reproduir, per la qual cosa va decidir fugir aprofitant unes vacances a Espanya.

La jutgessa de Granada obliga al lliurament dels menors al pare perquè l’home es va acollir a la Convenció de la Haia, que considera que és “sostracció il·lícita de menors si es traslladen d’un lloc a un altre país sense el consentime­nt o autoritzac­ió d’un dels progenitor­s”. L’advocat d’Arcuri parla obertament de “segrest”.

Els representa­nts legals de Juana Rivas argumenten que la llei espanyola estableix per a aquest tipus de situacions que “hi ha excepcions per risc important psicològic o físic, així com per situació intolerabl­e”, i acusen la jutgessa que “no ha aplicat la normativa vigent en matèria de violència de gènere ni les últimes reformes legals vinculades a l’estatut de la víctima”.

“No donaré els meus fills. Jo crec en els miracles”, va assegurar dimarts entre llàgrimes Juana Rivas, que va assenyalar que els seus fills, sobretot el més gran, es neguen a tornar amb el seu pare. “Ells són testimonis de tot el dolor i el terror que he viscut a Itàlia”, assenyala la dona, que va rebre dimarts el suport de Susana Díaz en la seva lluita. La consellera d’Igualtat de la Junta, María José Sánchez Rubio, va qualificar la situació de Juana Rivas de “terribleme­nt injusta”.

 ?? MIGUEL ÁNGEL MOLINA / EFE ?? Juana Rivas a la roda de premsa que va fer dimarts
MIGUEL ÁNGEL MOLINA / EFE Juana Rivas a la roda de premsa que va fer dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain