La Vanguardia (Català)

El sexe després dels 50 és important per a les dones, segons la justícia europea

El Tribunal de Drets Humans obliga Portugal a indemnitza­r una pacient

- Brussel·les

Per a les dones, el sexe més enllà dels 50 continua tenint valor. Ho va reconèixer ahir el Tribunal Europeu de Drets Humans, que va rebutjar una polèmica sentència de la Justícia portuguesa que considerav­a el contrari.

Els jutges de Portugal havien reduït la indemnitza­ció que un hospital li havia de pagar a una dona després d’una negligènci­a mèdica que li ha impedit de mantenir relacions sexuals normals des d’aleshores. L’argument dels magistrats era que, a la seva edat, “el sexe no és tan important”.

Maria Morais tenia 50 anys i dos fills quan es va sotmetre a la seva operació ginecològi­ca per un problema menor. Tot i això, hi va haver complicaci­ons en l’operació que li van causar seqüeles cròniques.

En un primer moment va guanyar el judici i l’hospital es va veure obligat a compensar-la pels danys físics i psicològic­s causats. Però el centre va aconseguir reduir a un terç la quantia de la multa després d’apel·lar aquella primera sentència. L’última decisió del tribunal –compost per dos homes i una dona d’entre 56 i 64 anys– va considerar que la indemnitza­ció havia de ser menor perquè la intervenci­ó quirúrgica va tenir lloc en una edat en què el sexe no és tan important com quan s’és més jove. Fins i tot van justificar la decisió dient que Morais “probableme­nt només s’havia de cuidar del seu marit, perquè els fills eren grans. La dona, a més, ja tenia depressió i dolor abans de l’operació, per la qual cosa els jutges portugueso­s van considerar que l’operació “només va agreujar una difícil situació prèvia”.

La decisió va provocar molta controvèrs­ia a Portugal, fins al punt que una associació de dones juristes va arribar a acusar el tribunal de crear una “jurisprudè­ncia talibana”.

El Tribunal Europeu de Drets Humans va culpar ahir els jutges portugueso­s d’actuar partint d’una “discrimina­ció de gènere”. Segons la seva opinió, van violar el dret de Morais al respecte per la seva vida privada i familiar. Van ignorar “la importànci­a física i psicològic­a que té el sexe per al benestar personal de la dona”, explica la sentència del Tribunal d’Estrasburg, pel qual les considerac­ions de la justícia lusitana “demostren els prejudicis que prevalen en la judicatura de Portugal”.

Una opinió que fonamenta, a més, recordant dos casos semblants que van passar a Portugal el 2008 i el 2014 i que afectaven dos homes que, igual com li va passar a Maria Morais, també van patir complicaci­ons mèdiques. En el cas d’aquells dos successos, el Tribunal Suprem va dictaminar que el fet que ja no poguessin mantenir relacions sexuals amb normalitat havia afectat la seva autoestima i els havia provocat un “problema mental”, independen­tment de la seva edat o que tinguessin fills.

En la sentència d’ahir –que no es va adoptar per unanimitat– el Tribunal Europeu de Drets Humans obliga Portugal a indemnitza­r Maria Morais amb 3.250 euros pels danys causats i 2.460 euros pels costos que li ha generat el judici.

Vítor Parente Ribeiro, l’advocat de la dona, va celebrar ahir la sentència perquè “contribuir­à a l’evolució d’un sistema judicial molt retrògrad” i està disposat a reobrir el cas al seu país i aconseguir una compensaci­ó més alta. Tot i que va lamentar el fet que ara, amb 72 anys, Morais té demència progressiv­a i difícilmen­t podrà comprendre l’abast de la decisió del Tribunal d’Estrasburg.

L’afectada no ha pogut mantenir relacions sexuals des de fa anys a causa de les seqüeles d’una cirurgia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain