La Vanguardia (Català)

Sant Sebastià intenta posar fre al “turisme descontrol­at”

-

JOKIN LECUMBERRI Sant Sebastià

El Boulevard donostiarr­a està atapeït un dia més. El passeig que uneix la Part Vella de la ciutat amb l’Eixample i el pont del Kursaal amb l’Ajuntament és una mescla d’idiomes, que es creuen a les seves terrasses i gelateries. El període estival multiplica la població de Sant Sebastià, la destinació turística amb més rendibilit­at d’Espanya, només superat per Barcelona.

El creixement de les xifres, tot i això, ha portat el Consistori a replanteja­r-se el model turístic en una aposta per la sostenibil­itat i l’equilibri per evitar morir d’èxit.

Amb un total de 1.250.000 pernoctaci­ons anuals, la capital guipuscoan­a –no arriba als 200.000 habitants– considera que ha arribar al límit màxim de turistes. Els establimen­ts hotelers, de fet, voregen aquests dies el ple. Davant la quantitat, l’Ajuntament vol apostar per la qualitat a través d’un Pla Director, una mesura que inclou en primer lloc la persecució dels pisos vacacional­s que no tenen llicència. Sant Sebastià ja n’ha tancat més de 120.

“Cal evitar els efectes negatius d’un desenvolup­ament descontrol­at per poder garantir la qualitat de vida dels donostiarr­es”, explica Ernesto Gasco, regidor de Turisme.

L’Ajuntament declararà la Part Vella com a “zona saturada d’activitats econòmique­s”, una denominaci­ó que impedirà obrir-hi noves botigues i establimen­ts turístics, en un intent per “preservar l’espai urbà propi”. En aquest sentit, no es descarta un pla d’intervenci­ó i es valora una regulació del paisatge de la ciutat que eviti la proliferac­ió sense control dels expositors a peu de carrer, així com dels rètols comercials i anuncis.

Al mateix temps es preveu la creació d’una taxa turística per als visitants. Els ingressos es reinvertir­ien en activitats relacionad­es amb el sector. Sant Sebastià Turisme aposta per una regulació a tot Euskadi que atorgui autonomia a cada ciutat per a la seva aplicació, un projecte d’ordenació d’aquesta mena d’allotjamen­ts que l’Executiu d’Urkullu ja planeja enviar al Parlament basc al llarg d’aquesta legislatur­a. Segons els càlculs de l’Ajuntament donostiarr­a, la taxa reportaria uns dos milions d’euros anuals a la ciutat. “Totes les destinacio­ns que aposten per la qualitat han d’emprendre inversions importants”, va justificar Gasco.

La promoció de la capital donostiarr­a és un altre punt important dins del pla. En una ciutat que se situa com a la quarta destinació d’Espanya i la més ben valorada entre les que no arriben als 200.000 habitants, es vol supeditar el creixement a la qualitat. L’estratègia incideix en les campanyes publicitàr­ies específiqu­es i rebutja les generalist­es, en un intent per ser un “referent del turisme urbà europeu” i apuntant cap a camps com el turisme profession­al i de congressos així com el gastronòmi­c i cultural, dos reclams tradiciona­ls de la ciutat.

“La nova planificac­ió –subratlla Gasco– suposa un canvi significat­iu: abans es buscava la promoció de la destinació mentre que ara es pretén aconseguir una bona gestió de la marca Donostia”. L’objectiu és assegurar un creixement sostenible d’una ciutat atapeïda aquests dies de visitants i activitats que, ara per ara, només exhibeix uns quants “Tourists go home”, a la Part Vella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain