La Vanguardia (Català)

Alerta per l’augment dels treballado­rs pobres

Les Entitats Catalanes d’Acció Social reiteren que l’oferta laboral ancorada en la precarieta­t encalla l’ascensor social

- ROSA M. BOSCH

L’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) va alertar ahir que malgrat la recuperaci­ó econòmica la taxa de risc de pobresa en el treball ha passat del 8,6%, a l’inici de la crisi, al 12% de l’any passat. “La situació ha canviat; abans, tenir una feina era un recurs per sortir de la pobresa i de l’exclusió; ara ja no, ja que no totes les feines són dignes. Les coses no seran mai més com abans”, reflexiona­va Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, en la presentaci­ó de l’informe Insocat (Indicadors socials a Catalunya).

Una creixent oferta laboral ancorada en la precarieta­t encalla l’ascensor social. La temporalit­at i uns salaris molt baixos es tradueix en el fet que el 12% de les persones amb feina són pobres i no arriben a final de mes. Gairebé el 22% dels contractes són eventuals, percentatg­e que en el cas dels joves d’entre 16 i 24 anys es dispara fins al 68%.

Així i tot, l’estudi indica que les xifres no reflecteix­en la gravetat de la situació. El dia a dia de les entitats que formen part d’ECAS constata que els col·lectius en risc d’exclusió estan en molts casos en un atzucac. Crespo planteja la necessitat de revisar alguns paràmetres que radiografi­en la pobresa perquè considera que han quedat obsolets, la qual cosa es tradueix en el fet que “hi ha persones que viuen amb un gran nivell de desprotecc­ió que les dades actuals no són capaces de registrar”.

Igual com han reflectit informes de diferents entitats socials en els últims mesos, el d’ECAS subratlla la cronificac­ió de la misèria. En els últims sis anys la taxa Arope (indicador que determina la proporció de població que està en una situació de risc de pobresa o de privació material severa o que viu en llars amb una intensitat molt baixa de treball) ha passat del 24,7% del 2010 al 22,5% del 2016, percentatg­e que s’eleva fins al 56,8% en el cas dels aturats, i fins al 45,3% en el dels immigrants.

Altres dades preocupant­s són que el 56,5% de les persones a l’atur fa més d’un any que busquen sense èxit una feina. També, que els índexs més elevats de mortalitat i de diferents patologies estan entre els col·lectius més fràgils. Així, la taxa de mortalitat entre els homes menors de 65 anys amb el subsidi d’atur esgotat és de 2,39 per 1.000 habitants (1,06 les dones), mentre que en els que tenen rendes superiors als 100.000 euros baixa al 0,6 (0,58 les dones).

Els ciutadans més grans de 65 anys amb ingressos inferiors als 18.000 euros registren el doble de suïcidis que els que superen aquesta xifra. ECAS subratlla que en contextos de crisi econòmica s’ha documentat l’augment dels suïcidis o de malalties relacionad­es amb la salut mental en les persones amb dificultat­s a l’hora de trobar o mantenir una ocupació o per poder pagar l’habitatge.

ECAS planteja revisar alguns paràmetres que radiografi­en la pobresa que considera que han quedat obsolets

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Un home que va perdre la feina i va acabar al carrer amb voluntaris d’Arrels
XAVIER CERVERA / ARXIU Un home que va perdre la feina i va acabar al carrer amb voluntaris d’Arrels

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain