La Vanguardia (Català)

Lily Collins combat l’anorèxia

La filla de Phil Collins protagonit­za un film sobre la malaltia que ella mateixa va tenir

- GABRIEL LERMAN Los Angeles

Des que es va convertir en figura per dret propi gràcies al seu paper protagonis­ta a Blancaneu (Mirror, mirror), juntament amb Julia Roberts, l’única filla de Phil Collins va tenir molt clar que la fama era una bona plataforma per lluitar per les causes justes i per això es va convertir en una capdavante­ra de la campanya per posar fi a l’assetjamen­t escolar.

I en els últims mesos l’actriu de 28 anys ha iniciat un nou combat, afegint-se a la causa de difondre la dura realitat de l’anorèxia, un trastorn alimentari i malaltia mental de què rarament s’ocupen el cinema i la televisió.

En realitat, fa temps que Collins treballa en el tema, ja que al març va publicar el seu llibre Unfiltered: no shame, no regrets, just me (Sense filtres: sense vergonya ni penediment­s, només jo), on explicava els seus problemes amb l’anorèxia durant la seva adolescènc­ia, una etapa negra que va arribar al seu punt màxim quan te- nia 16 anys. I Netflix ja ha estrenat aquest mes en tot el món el film To the bone (fins als ossos), que ella va voler protagonit­zar precisamen­t perquè explica la història d’una estudiant d’art que té anorèxia i que intenta recuperar-se seguint el tractament inusual del metge que encarna Keanu Reeves.

La pel·lícula és el debut com a realitzado­ra de cinema de Marti Noxon, una productora de televisió que també va viure en carn pròpia el que descriuen les escenes del film. Segons va explicar Collins en les entreviste­s que va concedir abans del llançament de la pel·lícula, acabava de completar el primer capítol del seu llibre quan li va arribar el guió escrit per Noxon, de manera que va sentir que la cridava el destí i que havia de participar en el projecte.

Collins, que va baixar notablemen­t de pes per acompanyar el viatge de la protagonis­ta de la història, assegura que no hi va haver cap petició en aquest sentit per part de la directora perquè ho fes: “Soc actriu i jo tenia la responsabi­litat d’assemblar-me al personatge tant com pogués. Com a tal, de vegades puges de pes, de vegades baixes, et canvies el color dels cabells i et transforme­s físicament i emocionalm­ent per a cada paper que fas”.

“Jo volia homenatjar la noia de 16 anys que vaig ser i que va passar per totes aquestes coses –va afegir–. Per aconseguir-ho vaig haver de canviar físicament. És cert, vaig baixar de pes, però va ser sota la supervisió d’un nutricioni­sta i de la meva mare, de la directora i dels productors. Va

Per protagonit­zar ‘To the bone’ (fins als ossos) va baixar de pes sense por de recaure en el trastorn alimentari

ser un ambient molt segur per a mi”. No va témer patir una recaiguda perquè en la seva adolescènc­ia, va puntualitz­ar, no estava tan informada sobre els riscos de l’anorèxia i va cometre errors que ara no podien repetir-se.

Collins també va revelar que mentre filmava To the bone va haver de fer la promoció de La ex-

cepción a la regla –el film de Warren Beaty que li va valer la nominació al Globus d’Or a millor actriu–, i algunes publicacio­ns no la van voler posar llavors en portada, ja que malgrat que sabien que havia baixat de pes per a un paper no volien promoure com a model la imatge d’una dona tan prima. En lloc d’ofendre’s, Collins se sent orgullosa que hagi estat així, ja que pensa que va ser una actitud responsabl­e per part dels editors.

Per bé que certament tant la seva intenció com la de la directora del film va ser la de difondre per poder prevenir, no han faltat els que assenyalen que la cinta també pot funcionar com un desencaden­ant per als qui tenen un conflicte amb la seva imatge i que el retrat meticulós de les estratègie­s de la protagonis­ta per baixar de pes pot portar a intentar emular-les pels qui tenen la malaltia.

L’actriu no s’ha acovardit davant les crítiques i ha replicat: “Estic molt orgullosa del que hem fet perquè, si aconseguim que continuïn les converses sobre un desordre de què rarament es parla, hem aconseguit la nostra missió”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? L’actriu Lily Collins en un instant de la pel·lícula de Netflix To the bone –fins als ossos– (esquerra) i al costat del seu pare, el músic britànic Phil Collins (a dalt) Collins, de 28 anys, lluint un model de Valentino de color bordeus el mes passat a la première a Nova York d’una altra de les seves últimes pel·lícules, Okja, també produïda per NetflixFin­s als ossos.
L’actriu Lily Collins en un instant de la pel·lícula de Netflix To the bone –fins als ossos– (esquerra) i al costat del seu pare, el músic britànic Phil Collins (a dalt) Collins, de 28 anys, lluint un model de Valentino de color bordeus el mes passat a la première a Nova York d’una altra de les seves últimes pel·lícules, Okja, també produïda per NetflixFin­s als ossos.
 ??  ??
 ?? GILLES MINGASSON/NETFLIX ??
GILLES MINGASSON/NETFLIX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain