La Vanguardia (Català)

Alice Cooper va oblidar un Warhol en un traster

- BARCELONA Redacció

El rocker nord-americà Alice Cooper, de 69 anys, va oblidar durant més de quatre dècades, guardada en un traster dins d’un tub porta làmines, una obra d’Andy Warhol de mitjans dels anys 60 que val uns quants milions de dòlars. Es tracta de la versió en vermell –se’n va vendre una versió en verd per 11 milions– de Little Electric Chair (Petita cadira elèctrica), pertanyent a la sèrie del 1964 Death and disaster (Mort i desastre).

Shep Gordon, exmànager de Cooper i d’altres figures de la música dels Estats Units com són ara Blondie o Luther Vandross, és el que ha explicat la història de l’obra i qui va ajudar a retrobar-la.

A mitjans dels anys setanta, Warhol i Cooper es van fer amics a Nova York i en una ocasió l’artista va assistir a un concert on el músic simulava ser electrocut­at en una cadira elèctrica. Llavors Warhol li va parlar de les seves obres dels seixanta en què apareixien cadires elèctrique­s i per a les quals es va basar en una foto de la cambra d’execució a Sing Sing poc abans de ser-hi electrocut­ats el 1953, per espionatge a favor de Rússia, Julius i Ethel Rosenberg.

Va ser finalment la nòvia que tenia llavors Alice Cooper, la model Cindy Lang, la que va fer cap a l’estudi de Warhol per comprar-li la serigrafia del seu amic artista, i en va pagar, pel que sembla, 2.500 dòlars.

Cooper se’n va oblidar ràpidament, entre altres raons perquè segons Gordon “en aquella època va tenir greus problemes amb l’alcohol i gravava discos i feia concerts sense parar”. En una conversa amb un marxant d’art, Gordon, de 70 anys, va recordar que el músic havia adquirit una serigrafia de Warhol i després de parlar amb Cooper i la seva mare van començar a fer hipòtesis d’on podria haver quedat guardada, o més aviat oblidada, durant unes dècades.

L’obra, del 1964 i que val uns quants milions de dòlars, ha estat més de 40 anys ‘desaparegu­da’

 ?? JOE MAHER / GETTY ?? El músic Alice Cooper, de 69 anys
JOE MAHER / GETTY El músic Alice Cooper, de 69 anys
 ?? CORTESÍA DE ALICE COOPER / THE GUARDIAN ?? L’obra reaparegud­a de Warhol: Little Electric Chair (1964)
CORTESÍA DE ALICE COOPER / THE GUARDIAN L’obra reaparegud­a de Warhol: Little Electric Chair (1964)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain