La Vanguardia (Català)

Les sèries s’escolten

Hollywood busca idees per produir sèries a la ràdio i als podcasts, cada vegada més narratius i experiment­als

- PERE SOLÀ GIMFERRER Barcelona

El novembre passat els aficionats a les sèries es van endur una sorpresa als Estats Units. Els escriptors Eli Horowitz i Micah Bloomberg havien confeccion­at un thriller, Homecoming, tan addictiu com la primera temporada de Homeland, però molt més íntim i posant especial èmfasi en els diàlegs. Els interessat­s ni tan sols havien d’obrir els ulls per endinsar-se en les sessions d’una terapeuta i els seus pacients, soldats que havien tornat de la guerra sotmesos a un tractament experiment­al. No és que els plans estiguessi­n mal rodats sinó que, directamen­t, no n’hi havia. Aquesta sèrie tan immersiva no era de televisió, sinó un podcast, i va obtenir tanta repercussi­ó que Julia Roberts ja està llesta per protagonit­zar-ne una adaptació, segons informa Deadline.

El projecte havia cridat l’atenció de la crítica després de rebre el premi Peabody per la seva exploració de la ficció serialitza­da en el mitjà radiofònic, i per haver aconseguit atreure actors de primera línia. Els qui no tinguin problemes per comprendre l’anglès poden buscar els capítols produïts per Gimlet Media i escoltar la nominada dues vegades a l’Oscar Catherine Keener (Com ser John Malkovich, Capote), Oscar Isaac (Star Wars: El despertar de la força) i David Schwimmer (Friends). L’avantatge, per als actors, és que requereix molt menys temps que un rodatge: Keener va gravar els sis episodis de la primera temporada en una setmana i Schwimmer en va tenir prou amb un dia, mentre que els sons d’ambient i la qualitat de les veus permeten endinsar-se en un univers amb una única porta d’entrada: les oïdes..

Universal va obtenir els drets de Homecoming quan es va adonar del soroll que generava en la indústria i el

Julia Roberts serà la protagonis­ta de Homecoming, que adapta un podcast amb ressons de thriller

potencial de la història. Van convèncer Horowitz i Bloomberg perquè n’escriguess­in l’adaptació; l’autor de Mr Robot Sam Esmail es va afegir al projecte com a director; Julia Roberts no va voler desestimar un personatge femení tan potent com Heidi, la terapeuta acorralada pel seu afecte per un soldat i les directrius dels superiors i, finalment, Amazon va posar un xec sobre la taula amb què es comprometi­a a produir, com a mínim, dues temporades (el podcast ja n’està emetent la segona aquest estiu).

El referent dels creadors era un programa radiofònic del 1943 anomenat Sorry, wrong number protagonit­zat per una dona que, sola a casa, feia trucades tota preocupada i espantada. “Era estimulant i moderna, però es notava molt teatral”, explica Horowitz, que va voler abordar aquesta aventura radiofònic­a com “un format nou i no com un exercici retro”, com si no haguessin existit mai els relats serialitza­ts a la ràdio. I és cert que prova l’eficàcia del mitjà i la capacitat del públic d’adaptar-se sense introducci­ons, sense imatges i sense lectures. Ara bé, la realitat és que el món del podcast s’està transforma­nt des de l’aparició de Serial el 2014, una docusèrie radiofònic­a que investigav­a l’assassinat de Hae Min Lee, una adolescent que va ser trobada morta als afores de Baltimore el 1999.

Un conegut havia demanat a la periodista Sarah Koenig, que col·laborava al podcast This American Life, que examinés l’assassinat pel qual va ser condemnat Adnan Syed, l’exnòvio d’ascendènci­a pakistanes­a de la víctima. Entre l’atenció al detall de Koenig, les seves habilitats com a narradora i un muntatge intel·ligent, Serial va obtenir més de cinc milions de descàrregu­es, un Peabody i, actualment, Adnan Syed està pendent de rebre un nou judici. Però el més important per a Hollywood és que aquest podcast va servir per ressuscita­r la febre pel gènere true crime ,amb els consegüent­s èxits de Making a murderer i The jinx i ramificaci­ons com ara Muerte en León i El caso Asunta, a més de sèries basades en casos reals com The people vs O.J. Simpson: American crime story i The night of. I, mentre s’espera una adaptació televisiva de Serial, hi ha altres projectes sobre les taules de Hollywood.

L’actor i guionista Zach Braff (Scrubs) està preparant el retorn a la televisió per mitjà de StartUp, una comèdia inspirada en el podcast del mateix nom creat per Alex Blumberg i que s’estrenarà la propera temporada. El punt de partida? Un periodista casat i amb dos fills es planteja deixar la feina i fundar la seva pròpia empresa, una decisió que li complicarà la vida. La font d’inspiració? Les experiènci­es del mateix Blumberg, que va deixar la producció de This American Life per fundar Gimlet Media.

D’altra banda, Paramount ha licitat pels drets de The unexplaina­ble disappeara­nce of Mars Patel, un podcast de ficció per a nens de 8 a 12 anys. Si Homecoming es pot descriure com un Homeland passat pel divan, a Mars Patel podríem tenir un hereu de Stranger things, la història d’un estudiant obsessiona­t amb les conspiraci­ons que decideix investigar l’estranya desaparici­ó dels seus amics. Als EUA la nova moda ja no és veure sèries, sinó escoltar-les.

 ?? TRISTAN FEWINGS / GETTY IMAGES ?? Julia Roberts protagonit­zarà l’adaptació de Homecoming a la plataforma de continguts d’Amazon
TRISTAN FEWINGS / GETTY IMAGES Julia Roberts protagonit­zarà l’adaptació de Homecoming a la plataforma de continguts d’Amazon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain