La Vanguardia (Català)

Gas Natural lamenta que la llum estigui subsidiada

La empresa guanya en el semestre 550 milions, un 14% menys

- i agències BARCELONA Redacció

El mercat majorista elèctric, i la part de subsidi que rep, no funciona a gust de Gas Natural i ha estat en bona mesura la raó per la qual la companyia no ha obtingut els beneficis esperats durant el primer semestre d’aquest any. Gas Natural Fenosa va guanyar 550 milions d’euros de gener a juny, el 14,7% menys que en el mateix període de l’any anterior.

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, ha demanat canvis al mercat majorista elèctric, el que es coneix com a pool, ja que és clar que “hi ha problemes” amb aquest mercat i “no funciona adequadame­nt”. En una conferènci­a amb analistes per presentar els resultats de la companyia, Villaseca va indicar que “pensar que funciona un mercat com l’espanyol, on el 40% està subsidiat fora del mercat, és com dir que no funciona bé”.

Referent a això, va considerar que serà necessari “regular d’una manera diferent”, per evitar així l’alta volatilita­t que ha mostrat el mercat aquest any. Segons Villaseca, els alts preus de l’electricit­at registrats al mercat majorista en la primera meitat de l’any, especialme­nt en el primer trimestre, “no han pogut ser traslladat­s als clients”, i, tot i això, sí que han representa­t un increment en els costos de les compres d’energia de les companyies.

El funcioname­nt del sistema elèctric fa que una alça en els preus del mercat majorista es traslladi als clients amb tarifa regulada, als acollits al denominat preu voluntari al petit consumidor (PVPC), ja que el pool representa gairebé un 40% del rebut. Tot i això, més de la meitat dels consumidor­s a Espanya és al mercat lliure, on la companyia i el client pacten un preu per a l’electricit­at.

El benefici brut d’explotació (ebitda) de la multinacio­nal va assolir fins al juny un total de 2.176 milions, un 11,4 % menys que fa un any. El negoci d’elèctric es va veure condiciona­t per la climatolog­ia, que va fer que la producció hidràulica caigués un 77,3% en comparació amb el primer semestre del 2016.

 ?? PATRICIO SIMÓN / ARXIU ?? Rafael Villaseca, crític amb el mercat elèctric espanyol
PATRICIO SIMÓN / ARXIU Rafael Villaseca, crític amb el mercat elèctric espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain