La Vanguardia (Català)

El Govern veu “ajuts d’Estat” en el canvi de la tarifa elèctrica

Economia ajudarà la patronal a denunciar davant la UE

- Barcelona

Un informe elaborat per la Conselleri­a d’Economia considera que el canvi de tarifes elèctrique­s pactat pel PP i el PNB en els pressupost­os pot entendre’s com “ajuts d’Estat” perquè només hi poden optar les empreses d’un territori i a més pot tenir un cost per a l’erari públic. Aquest acord beneficia essencialm­ent les grans empreses basques que passaran de pagar 26,42 euros per megawatt a 14,97 euros.

El canvi consisteix en l’eliminació d’una tarifa, de tal manera que un grup d’empreses passarà a pagar un preu inferior. Es tracta de les empreses que contracten la llum a una tensió d’entre 30 i 36 quilowatts. Per raons històrique­s a Catalunya la xarxa de distribuci­ó que va construir Fecsa a Catalunya va ser de 25 quilowatts. Per tant és impossible que cap empresa catalana no s’aculli a aquesta tensió a la qual se li rebaixa el preu perquè no hi ha la xarxa en la comunitat. En canvi, també per raons històrique­s Ibedrola al País Basc va construir una xarxa de 36 quilowatts. Allà sí que és possible que les empreses puguin acollir-se a aquesta nova tarifa més econòmica. Segons la premsa basca algunes empreses poden estalviar-se el 14% de la factura de la llum.

Segons el document del Depatament d’Economia cap de les 3.277 empreses catalana que estan en la tarifes que s’han modificat podrà beneficiar-se del canvi. En canvi la totalitat de les 790 companyies basques que s’emmarquen en aquestes estructure­s de tarifes sí que podran acollir-se a aquests preus més baixos.

Albert Castellano­s, director general de de Promoció Econòmica, Competènci­a i Regulació de la Generalita­t, va dir ahir que són les empreses o les associacio­ns d’empreses les que poden presentar la denúncia davant la UE. Castellano­s va calcular ahir que si es presentés ja la denúncia cap al mes de setembre la Comissió Europea podria sol·licitar documentac­ió al Govern central i que no serà fins i tot al cap de dos anys quan es prendria una decisió. El secretari d’Economia, Pere Aragonés, va dir que la via de la denúncia d’ajuts d’Estat no evita que es continuï buscant una resposta política a l’acord. Segons la seva opinió la millor opció seria que “Catalunya tingués competènci­es pròpies”.

Al maig cinc patronals ja van denunciar l’acord per considerar-lo un greuge com la Cecot o la Federació Empresaria­l del Metall.

Castellano­s va explicar que entenen que són ajuts d’Estat perquè tal com va explicar el Govern el menor ingrés de les elèctrique­s derivat del canvi de tarifes podria ser cobert per l’Estat. “La mesura podria tenir un impacte pressupost­ari”, va afegir. Una altra de les raons és que la mesura és selectiva ja que només beneficia determinat­s territoris. L’informe afegeix que la mesura “proporcion­a un avantatge econòmic , distorsion­a la competènci­a entre empreses i té efectes sobre el comerç dels estats membres”.

La Generalita­t diu que la mesura beneficia 790 empreses basques i cap de catalana

 ?? AGUSTÍ ENSESA ?? La subestació de la línia d’alta tensió de Bescanó
AGUSTÍ ENSESA La subestació de la línia d’alta tensió de Bescanó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain