La Vanguardia (Català)

El grup hoteler subroga els 9 treballado­rs de la companyia de gestió de lloguer d’apartament­s vacacional­s, que va presentar concurs al març Hotusa es queda la concursada Waytostay per 150.000 euros

- Barcelona

La cadena hotelera Hotusa s’ha adjudicat la unitat productiva de Booking Horizon SL, propietàri­a de la plataforma de gestió d’apartament­s turístics WaytoStay, creada a Barcelona el 2004 i que va presentar concurs de creditors al març, si bé des d’aleshores ha continuat en funcioname­nt. Segons expliquen fonts properes, Waytostay no ha pogut fer front a les fortes inversions que requereix la competènci­a en un mercat molt concentrat en Airbnb i Booking.

Hotusa ha pagat 150.000 euros per la plataforma tecnològic­a i el fons de comerç i s’ha subrogat els 9 treballado­rs. Actualment Waytostay gestiona 3.000 apartament­s en 19 ciutats europees.

Waytostay va ser pionera en la seva activitat, de fet es va fundar quatre anys abans que Airbnb. Va ser creada pels holandesos Ronald van der Bijl i Michael Salverda, i va assolir el seu punt àlgid el 2011, amb més de 60 treballado­rs i uns ingressos per comissions d’intermedia­ció de 4,4 milions d’euros. Aquesta xifra es va anar reduint, fins a uns ingressos del voltant d’1 milió d’euros el 2016. La companyia destinava les seves inversions a tecnologia però especialme­nt a màrqueting –per a posicionam­ent a Google–, i no va poder resistir la batalla davant Airbnb i Booking. Waytostay, representa­da per Pedro Franco, de Venture Legal Abogados, va presentar concurs de creditors el març, amb deutes d’un milió d’euros, principalm­ent a la banca. El jutge va nomenar administra­dor concursal Mariano Hernández Montes, de M&M Advocats.

Després d’una oferta inicial que no va prosperar, i que hi hagués diversos interessat­s, l’única oferta en ferm, i que ha permès mantenir la companyia, ha estat la d’Hotusa.

La idea del grup que presideix Amancio López és comerciali­tzar els allotjamen­ts de WaytoStay a les agències de viatges a través de Restel, la seva central de reserves hoteleres.

Hotusa, fundat el 1977, és un consorci que agrupa 2.500 hotels en 48 països, i va posar en marxa a finals del 2014 una iniciativa per detectar i invertir en start-ups innovadore­s en turisme. El 2015, últim exercici

La competènci­a d’Airbnb i Booking va provocar una caiguda d’ingressos de 4,4 milions a 1 milió

disponible, el consorci hoteler va facturar 955 milions d’euros, amb un augment del 21,6% respecte l’any anterior.

Fa temps que a tot el món el sector hoteler tradiciona­l veu amb recel l’auge dels apartament­s turístics. En aquest context, hi ha hagut ja algunes iniciative­s d’acostament: per exemple, la cadena Room Mate va crear la plataforma Be Mate perquè els apartament­s turístics privats puguin comerciali­tzar-se oferint serveis propis dels hotels (recepció, esmorzar).

 ?? KIM MANRESA/ARXIU ?? Amancio López, president d’Hotusa
KIM MANRESA/ARXIU Amancio López, president d’Hotusa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain