La Vanguardia (Català)

Or saudita per a Tànger

- ADOLFO S. RUIZ

Els dies de neguit i d’incertesa han deixat pas a una lluminosa realitat: el rei Salman de l’Aràbia Saudita ja és a Tànger, on passarà un mes de vacances. Autoritats i poble en general respiren tranquils. Serà el tercer estiu consecutiu del cap de la casa Saud a la històrica localitat del nord del Marroc, on posseeix una mansió de 30 hectàrees a prop del cap Espartel, sobre les platges de Jbilia. I és que aquest any, atesos els últims esdevenime­nts polítics, la presència del monarca ha estat en l’aire fins a l’últim moment.

L’arribada de Salman a Tànger suposa un alleujamen­t econòmic important per a la zona. Els de Tànger pensen que els ha tornat a tocar la loteria. El dispendi que durant 30 dies realitza el monarca saudita, acompanyat per un seguici de mil persones, suposa una important injecció per a l’economia local. Salman va ser rebut dilluns a l’aeroport Ibn Batuta pel cap del Govern, Saadeddin al-Othmani; el governador de Tànger, Muhammad al-Yacubi; l’alcalde de la ciutat, Baixir Abdelaui, i moltes altres autoritats civils i militars, que el van obsequiar amb llet i dàtils. Ningú no es volia perdre l’esdevenime­nt, no fos cas que el rei s’enfadés. De fet, només hi faltava Mohamed VI, que es desplaçarà a Tànger en algun moment per entrevista­r-se amb Salman.

Es tracta del tercer estiu consecutiu que el monarca saudita gaudeix a la ciutat nordafrica­na, després que la seva actual muller, Fahda, es negués per gelosia a passar la canícula a Marbella. Al sud d’Espanya, Salman va viure la seva millor història d’amor amb la primera dona, Sultana, i allà van ser feliços fins a la seva mort el 2011. Fahda no volia que el record de Sultana s’interposés entre ella i Salman.

El rei saudita va provar primer (corria l’any 2015) amb la Costa Blava francesa. Però d’allà en va sortir molt de pressa quan organitzac­ions locals i mitjans de comunicaci­ó van iniciar una campanya contra la privatitza­ció d’una platja per al seu ús i gaudi exclusiu. Salman va recordar que a Tànger tenia una propietat i s’hi va refugiar. Des d’aleshores ha repetit.

El palau és un complex d’edificis pintats de groc pàl·lid, envoltat per un quilòmetre i mig d’elevat mur blanc. Un d’aquells edificis el va adquirir la casa reial a Felipe González quan l’expresiden­t espanyol va renunciar a la idea de construir-se una mansió a la zona i va vendre l’edificació per 2,5 milions d’euros. Una decisió que ha estat imitada per l’escriptor i filòsof francès Bernard-Henri Lévy, qui també acaba de posar a la venda la seva mansió a prop del centre de Tànger, per la qual demana sis milions d’euros.

A més de quatre pavellons principals i altres edificis per a la intendènci­a, la finca disposa de quatre heliports, garatges per a un mínim de cent vehicles, jardins diversos, serveis mèdics i diversos restaurant­s temàtics. Està protegit per trenta membres de la Gendarmeri­a Reial del Marroc, a més de la seguretat privada del monarca.

Malgrat les grans dimensions, el palau saudita a Tànger no pot acollir els mil membres del seguici, per als quals s’han reservat 900 habitacion­s als hotels de luxe de les proximitat­s, entre ells el Mirage, el més pròxim, però també el Movenpick, el Hilton, el Solazur i el Minzah. Les agències de lloguer de vehicles han hagut de proporcion­ar 400 vehicles d’alta gamma per als desplaçame­nts dels saudites, i el bar de cambreres ha multiplica­t el contingent de noies.

La presència de Salman guarda aquest any una importànci­a política molt superior a la d’altres estius. Els monarques saudita i marroquí hauran de parlar de Qatar i de les seves respective­s posicions. Als saudites no els ha fet cap gràcia la decisió marroquina al voltant d’aquesta qüestió. Mohamed VI s’ha negat a seguir la línia dura de Riad i ha preferit adoptar un paper mediador en la crisi. També es tracta de la primera ocasió en què el fill del rei, el príncep Muhammad bin Salman, de 31 anys, es queda al capdavant dels assumptes del seu país després d’haver estat nomenat hereu de la dinastia en substituci­ó de Muhammad bin Naief, que ha estat apartat de la línia successòri­a. Un decret de Salman estableix que “el príncep hereu s’encarregar­à de gestionar els assumptes d’Estat i defensar els interessos del poble durant la seva visita privada a l’estranger”, segons informava l’agència oficial de premsa saudita SPA, mentre es propaguen creixents rumors sobre una possible abdicació de l’actual monarca, de 80 anys i amb un delicat estat de salut.

El rei Salman torna a estiuejar a la seva finca marroquina, envoltat d’un seguici de mil

persones

S’han reservat 900 habitacion­s a cinc hotels de luxe i 400 cotxes de gamma alta

 ?? SAMUEL ARANDA / THE NEW YORK TIMES ?? El palau. La finca de Tànger del rei Salman, envoltada d’un mur d’1,5 quilòmetre­s
SAMUEL ARANDA / THE NEW YORK TIMES El palau. La finca de Tànger del rei Salman, envoltada d’un mur d’1,5 quilòmetre­s
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain