La Vanguardia (Català)

Adeu a les tarimes

El Govern català i les universita­ts impulsen programes per consolidar la innovació docent

- CARINA FARRERAS Barcelona

Aviat arribaran a la universita­t els alumnes inquiets i curiosos, habituats a qüestionar. Estan acostumats a treballar per projectes, amb el professor al seu costat. S’han entrenat en el pensament crític, en el debat i la reflexió. Tenen iniciativa i autonomia i ganes d’aprendre. Són els estudiants que sortiran de les escoles innovadore­s. Quan arribin a la facultat, s’asseuran a les aules amb les files de cadires encarades a la tarima que ressalta l’autoritat del professor i... quantes classes magistrals passaran, quants power points cauran abans que descobreix­in que a la universita­t encara s’aprèn amb els colzes?

Naturalmen­t això és una simple caricatura, però reflecteix la preocupaci­ó de l’Administra­ció i de les universita­ts que ja van fer un pas endavant adaptant les seves titulacion­s a l’Espai Europeu d’Educació Superior (el pla Bolonya), que va establir-ne els crèdits i va fomentar un aprenentat­ge actiu per part de l’alumne. “Internet ho ha canviat tot, però a la universita­t continuem ensenyant amb mètodes medievals”, considera el catedràtic Josep-Eladi Baños, nou director del programa Margalida Comas i Camps, creat per incentivar la innovació università­ria i que ahir va ser presentat pel secretari d’Universita­ts, Arcadi Navarro. “Som punters en investigac­ió –va dir el secretari–, ara volem ser-ho en qualitat docent”.

Els governs de les universita­ts fa anys que han emprès programes de millora de la formació docent i incentiven metodologi­es noves mitjançant grups de treball, investigac­ions, premis i reconeixem­ents. Malgrat els esforços, els centres admeten que no es pot parlar d’un moviment d’innovació als campus similar al que es desplega a les escoles de primària o secundària.

“Els professors innovadors són com Astèrix a les Gàl·lies”, va il·lustrar Baños, exvicerect­or de docència de la UPF i catedràtic de Ciències Experiment­als de la Salut. Bolets aïllats. I els mètodes són encara qüestionat­s per part dels docents. Perquè, om es transmetrà el coneixemen­t adquirit per la

humanitat a través dels temps ara dipositat a la universita­t?, es demanen els crítics.

En tot cas, el programa neix amb el consens de totes les universita­ts catalanes, públiques i privades, que el passat 22 de juny van firmar l’acord al si del Consell Interunive­rsitari de Catalunya (CIC), en què el Govern hi és present. “El nostre principal interès és compartir metodologi­es de qualitat ja validades en les diferents discipline­s”, va assenyalar Maria Valdés, delegada de la rectora per a programaci­ó acadèmica i qualitat de la UAB, on fa anys que funcionen grups de professors innovadors col·laborant amb l’Institut de Ciències de l’Educació i que des del 2011 concedeix premis als projectes més rellevants en qualitat docent (quan la Generalita­t va deixar de fer-ho). “Volem veure què fan els altres i adaptar-ho a les nostres aules”, va apuntar.

“L’evidència internacio­nal formació del professora­t universita­ri indica que serà difícil que es produeixin canvis i millores si les solucions venen d’experts aliens a la realitat de les facultats”, afirma José Luis Medina, delegat del rector per a aquests temes a la UB. Aquesta universita­t implementa­rà un programa intern de validació docent pel qual es donarà suport als professors innovadors de qualsevol disciplina, se’ls encoratjar­à a publicar la seva experiènci­a en forma d’article en revistes pedagògiqu­es d’alt impacte i se’ls animarà a assessorar els seus col·legues. Disposa d’un pressupost de 100.000 euros.

En canvi, el programa Margalida Comas i Camps s’engega sense concreció d’iniciative­s (política d’incentivam­ent del professora­t, ajuts a la investigac­ió pedagògica, requisits d’entrada en la carrera docent, obligatori­etat de formació contínua...) ni pressupost. La partida econòmica s’establirà l’any vinent i anirà vinculada als pressupost­os del 2018, segons Navarro. Fins aleshores, es definiran els acords. La idea és començar pels professors novells que vulguin cursar una carrera acadèmica.

“Per fer classes a la universita­t només cal el doctorat i tenir 18 anys”, va ironitzar Baños, que estudiarà un acord amb tots els campus pel qual s’exigeixi formació per impartir docència (metodologi­es, gestió de conflictes a classe, tutories...). Però el punt crucial són els professors en actiu. L’envellimen­t de plantilles (l’edat mitjana a la UB és de 58 anys) no afavoreix els canvis ja que, com assenyala Baños, fa decennis que imparteixe­n les seves classes de la mateixa manera. A més, no reben incentius –reconeixem­ent públic o econòmic– o recursos –formatius, tècnics o monetaris– per millorar la seva manera d’ensenyar. El Govern català i les universita­ts estudiaran incentius confiant que el canvi sigui sistèmic, prestigiat i... una qüestió de temps.

Els centres estudien un acord per exigir formació en noves metodologi­es als nous professors

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain