La Vanguardia (Català)

La lluita contra la violència masclista és cosa de tothom

Barcelona promou la prevenció i l’actuació de la societat civil contra aquesta xacra

-

La violència masclista –la que viuen les dones pel fet de ser dones– no s’atura. Des de principi d’any, cinc d’elles han estat assassinad­es a Catalunya en mans de les seves parelles o exparelles, 36 al conjunt de l’Estat espanyol. L’any passat, el nombre de dones assassinad­es va ser de 53; el 2015 en van morir 64 i el 2014 la xifra va ser de 59. A la resta del món, cada 18 segons una dona és maltractad­a i la violència masclista és la primera causa de mort i de discapacit­at entre les dones de 15 a 44 anys –davant del càncer, la malària, els accidents de trànsit i la guerra–, segons dades de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut.

VIOLÈNCIES INVISIBLES

Però, els assassinat­s per violència masclista són la punta de l’iceberg. Per sota, hi ha tot de manifestac­ions subtils, la majoria socialment acceptades, com l’humor, la publicitat i el llenguatge sexista, juntament amb d’altres com els insults, les amenaces encobertes, el xantatge emocional, el control o la culpabilit­zació que, encara que no constituei­xen un delicte, traspassen els límits i també són un abús de poder.

Segons dades de la “Macroenque­sta de la violència contra les dones”, elaborada pel Ministeri de Sanitat el 2015, en el 25,4% dels casos el tipus de violència exercida cap a la dona per la parella o exparella és “psicològic­a de control”, en el 21,9% és “psicològic­a emocional” i en el 12,5% és “física i/o sexual”.

A més de rebutjar la violència masclista, el consistori vol prioritzar i informar la ciutadania per detectar-la i prevenir-la. Una violència que pot viure qualsevol dona, independen­tment de l’edat, l’origen, la formació, el nivell socioeconò­mic o el moment vital. Malgrat que el 90% de les agressions masclistes es produeixen d’homes a dones, també n’hi ha envers els homes, per situacions de diversitat sexual o de gènere.

CIUTAT IMPLICADA

Davant aquest greu problema social i polític que, lluny de reduir-se, persisteix, Barcelona no es queda de braços plegats. L’Ajuntament disposa d’una xarxa de serveis propis que van des de la prevenció fins a l’atenció ambulatòri­a i l’acolliment d’urgència i de llarga estada per violència masclista entre els quals destaquen els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), el Servei d’Atenció, Recuperaci­ó i Acollida (SARA), el Servei d’Atenció a Homes per a la promoció de relacions no violentes (SAH), juntament amb els tallers de prevenció de relacions abusives per a adolescent­s i joves “Paranys de l’amor”, i l’Acord ciutadà per a una Barcelona lliuviolèn­cia re de vers les dones. Alhora, pel que fa a l’acolliment de llarga estada per violència masclista, la ciutat compta amb cases i “pisos pont”, i recursos privats mitjançant acords de col·laboració amb entitats.

EL PAPER DE LES ENTITATS

L’Ajuntament es posiciona fermament en contra de la violència masclista –la visible i la invisible– i demana la implicació de la societat, des dels centres escolars, els instituts, els eixos comercials i les entitats, entre altres, per rebutjar aquest tipus d’accions i trencar el silenci. Un exemple són tres entitats barcelonin­es –l’Escola d’Adults La Verneda, l’Eix Comercial Sants-Les Corts i la Colla Castellera del Poble Sec–, que han inla clòs prevenció de la violència envers les dones entre les seves prioritats, amb plans i mesures que ajuden a lluitar contra aquesta veritable xacra del segle XXI.

El 29,9% de les ciutadanes de Barcelona ha viscut una agressió masclista greu al llarg de la seva vida El 10,1% de les barcelonin­es ha perdut la feina al llarg de la seva trajectòri­a laboral per agressions masclistes

 ??  ?? SEGONS L’OMS, UNA DE CADA TRES DONES AL MÓN HA VISCUT VIOLÈNCIA FÍSICA O SEXUAL PER PART DE LA SEVA PARELLA EN ALGUN MOMENT DE LA SEVA VIDA
SEGONS L’OMS, UNA DE CADA TRES DONES AL MÓN HA VISCUT VIOLÈNCIA FÍSICA O SEXUAL PER PART DE LA SEVA PARELLA EN ALGUN MOMENT DE LA SEVA VIDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain