La Vanguardia (Català)

“Cal actuar des del minut zero”

-

Des dels seus inicis, l’any 1972, l’Escola d’Adults La Verneda, situada al

districte de Sant Martí, ha estat molt activa treballant la igualtat entre homes i dones, i en especial formant i empoderant les dones de la Verneda. “L’escola ha estat i és un espai de llibertat per a moltes dones del barri, que venen a aprendre i hi tenen un paper molt actiu, el que les va portar a la creació de l’Associació de Dones Heura, que forma part de l’escola”, explica Bernat Oró, coordinado­r de l’EA La Verneda.

Les integrants de l’Associació Heura van ser les encarregad­es d’impulsar debats, i formar i informar en violència de gènere, “i van estendre aquest diàleg i interès de treballar per prevenir situacions de violència de gènere i veure quines són les causes que les provoquen a tota l’escola, la qual també s’ha implicat perquè la prevenció i la conscienci­ació tinguin efectes més enllà, en el mateix barri, organitzan­t accions dirigides als veïns i veïnes”, afegeix Oró.

Fent un pas més, l’any 2000 l’escola d’adults –que és membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere– va crear un protocol contra l’assetjamen­t sexual, “ja que ens calien les eines per saber com prevenir i donar resposta a una realitat que passa a la societat i a la qual no podem girar l’esquena. De la mateixa manera que tenim un protocol en cas d’incendi, en tenim un en cas de violència de gènere que també expliquem el primer dia de classe”.

Bernat Oró remarca que, “perquè el protocol no sigui paper mullat i generi seguretat, en cas que hi hagi algun incident hem d’actuar de manera ràpida i efectiva, posicionan­t-nos sempre al costat de la víctima, garantint la seva seguretat i si l’agressor no canvia d’actitud, se li demana que marxi de l’escola; mai és la víctima la que ha de canviar d’aula o ha de deixar de venir a classe. Davant la violència de gènere cal actuar des del minut zero”.

 ?? EALV ?? L’ESCOLA D’ADULTS LA VERNEDA TÉ MÉS DE 2.400 ALUMNES.
EALV L’ESCOLA D’ADULTS LA VERNEDA TÉ MÉS DE 2.400 ALUMNES.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain