La Vanguardia (Català)

La moratòria infla el valor dels hotels de Barcelona

La limitació imposada per l’Ajuntament dispara l’interès dels inversors estrangers

- LUIS BENVENUTY DAVID GUERRERO Barcelona

Els fons d’inversió internacio­nals ara també posen els ulls als hotels de Barcelona. El mercat immobiliar­i de la ciutat continua despertant l’interès de capital procedent de mig planeta. Els allotjamen­ts turístics que més cobeja són els que han anat a menys, els negocis que no requereixe­n grans reformes però sí una bona capa de pintura. L’objectiu d’aquests inversors estrangers és encarregar després la gestió del negoci a un gran operador internacio­nal del sector. Entenen que les carteres de clients d’aquestes cadenes i la reputació internacio­nal de Barcelona garanteixe­n l’èxit de l’operació immobiliàr­ia. El resultat és que el valor dels hotels de la capital catalana s’està encarint, disparant, inflant...

En aquests moments les famílies hoteleres de tota la vida es mostren disposades a escoltar ofertes pels seus establimen­ts més allunyats del centre. Són alguns dels extrems més vistosos recollits a l’últim informe anual fet per la consultori­a Bric sobre el mercat hoteler barceloní.

Els autors d’aquest informe conclouen que aquest nou escenari respon principalm­ent a les dures limitacion­s a l’obertura de nous establimen­ts imposades pel govern de l’alcaldessa Ada Colau a través de l’aprovació definitiva del pla especial urbanístic d’allotjamen­ts turístics (Peuat). “Només en el primer semestre del present any es van tancar operacions per valor de 325 milions d’euros, pràcticame­nt la mateixa xifra que entre el juliol del 2015 i el juny del 2016”, va detallar Juan Gallardo, soci de Bric. Algunes de les operacions tancades en aquest semestre a Barcelona van ser les vendes de l’hotel Silken Diagonal, del Generator Hostel o de l’AC Forum i Tryp Aeropuerto. “D’aquesta manera –va prosseguir Gallardo–, i malgrat que la rendibilit­at dels hotels de Barcelona va assolir l’any passat el seu valor històric més gran, en aquests moments, en les negociacio­ns per a la compra d’establimen­ts de quatre estrelles, els més habituals a Barcelona, no es planteja en cap cas cap oferta per sota dels 300.000 euros per habitació, un import que supera en més d’un 20% la mitjana registrada durant el 2016”.

En els primers mesos de la moratòria hotelera vigent, en què les restriccio­ns encara eren una incògnita, ja van començar a abundar per la ciutat intermedia­ris disposats a trobar hotels a la venda, a posar en contacte inversors i hotelers a canvi de la correspone­nt comissió.

Els responsabl­es d’aquest estudi afegeixen que aquesta situació pot aguditzar-se en el futur. Agreguen que durant l’any vinent, potser durant l’any i mig vinent, entraran en funcioname­nt a Barcelona 17 nous hotels que van poder esquivar les restriccio­ns de l’Ajuntament. Parlem d’un increment de l’oferta hotelera de la ciutat d’un 5,5%, d’unes 2.000 noves habitacion­s en establimen­ts de quatre i cinc estrelles. “Però Barcelona està a les portes d’una situació insòlita: a causa de les regulacion­s municipals veurà com en menys de dos anys es congelarà l’oferta d’allotjamen­t hoteler en bona part de la ciutat, malgrat que any rere any creix l’arribada de turistes”. Això, adverteixe­n des de la consultori­a Bric, i ja que el probable és que l’afluència de turistes continuï augmentant, pot suposar un estímul per a l’oferta il·legal.

Les operacions de compravend­a ja superen els 325 milions d’euros aquest any

El valor de les habitacion­s de gamma alta puja un 20% respecte al 2016

Una oferta que aquest estiu s’ha de reduir en 1.000 pisos il·legals menys a Barcelona si Airbnb compleix l’anunci fet públic ahir. L’Ajuntament ha aconseguit arrencar un compromís ferm d’Airbnb en la tercera reunió que mantenien les dues parts aquest estiu després de mesos de desacord. La plataforma digital ha acceptat retirar 1.036 apartament­s turístics il·legals en el termini d’un mes. La setmana passada el govern de Colau li va lliurar la llista, l’empresa va dir que ho estudiaria i ahir es va comprometr­e a suprimir tots els anuncis assenyalat­s abans de finals d’agost. Es tracta d’apartament­s detectats pels inspectors municipals, denunciats prèviament i que ja han rebut la correspone­nt ordre de cessament d’activitat i un expedient sancionado­r.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assegurar després de la trobada amb Airbnb que “és una primera mostra de voluntat de l’empresa, un punt d’inflexió”, però no llança les campanes al vol i alerta que s’haurà de comprovar el compliment real del compromís quan el miler de pisos il·legals realment desaparegu­i. De la seva banda, Airbnb va anunciar que es posarà en contacte amb els usuaris afectats en els pròxims dies per iniciar el procés. A través d’un comunicat va valorar l’acord com “un pas endavant en la col·laboració entre Airbnb i l’Ajuntament per lluitar contra els mals actors”, el nom que es dona als usuaris que publiciten pisos turístics il·legals en l’argot de la companyia.

El pròxim pas serà establir un mecanisme de col·laboració que permeti a l’Ajuntament enviar de manera periòdica a Airbnb els pisos il·legals detectats al portal perquè siguin retirats. “Hem de trobar la manera, com hem fet amb la resta de plataforme­s”, va apuntar Sanz. La tinenta d’alcalde va posar com a exemple unes altres 12 pàgines web que anuncien apartament­s turístics i col·laboren amb l’Ajuntament en l’eliminació de l’oferta il·legal.

Actualment qualsevol pot pujar un anunci en tot just uns minuts sense presentar cap paper que acrediti ni tan sols que el pis és seu. Airbnb i l’Ajuntament han començat a parlar de la que realment seria la solució definitiva a la gran quantitat d’apartament­s turístics il·legals que es promocione­n a través del web més utilitzat en el sector: l’obligatori­etat del número de llicència turística. El 60% dels pisos complets que s’anuncien a Barcelona no disposen de número de llicència visible, segons les dades que mou l’Ajuntament. L’empresa s’ha compromès amb el govern municipal a incorporar la necessitat d’introduir l’esmentada referència com a tràmit obligatori per registrar un habitatge a la plataforma a partir de la tardor.

El portal s’obre a la col·laboració amb les institucio­ns després de mesos d’enfrontame­nts

L’Ajuntament demana que tots els anuncis mostrin la llicència d’habitatge turístic

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? La pròxima inauguraci­ó. El Yurbban Passatge Hotel obrirà les portes aquesta setmana al remodelat passatge de les Manufactur­es
INMA SAINZ DE BARANDA La pròxima inauguraci­ó. El Yurbban Passatge Hotel obrirà les portes aquesta setmana al remodelat passatge de les Manufactur­es
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? L’edifici del costat del mercat de Santa Caterina s’està reformant per convertir-se en un nou hotel
INMA SAINZ DE BARANDA L’edifici del costat del mercat de Santa Caterina s’està reformant per convertir-se en un nou hotel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain