La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Comerciant­s de botes que acaben de perdre l’accent. Tresor públic. 2 Lavativa. El ball que és present a totes les cuines. Cua sense cap. 3 Colúmbid amb el plomatge de color gris amb reflexos blavosos. Esquivem els temporals amb l’espasa a l’altra mà. 4 Dièters que resulten de la condensaci­ó de cetones amb alcohols. Imita en Josep Maria. A les portes de Bratislava. 5 Ribes gens romàntique­s. S’aïrin. El cor de les puces. 6 Deies que havies perdut el cap. Base que conté en la molècula tres grups OH dissociabl­es com a ions hidròxid i reemplaçab­les per anions. 7 Sofre. Repeteixen el nom de na Teresa. Faig la feina de sant Martí. 8 Test. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Estació de servei al bell mig del desert. 9 La popa del Saratoga. Disposin en feixos d’espigues tallades. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 10 Metall de transició de la família del platí que remet a una regió alemanya. Netíssim. Doble revolt perillós. 11 Té feina a València. Ràpida i lleugera. 12 Est. Esdevenim núvols i deixem anar la precipitac­ió més sòlida. Ho introdueix­o en un recipient tèxtil. 13 Símbol metàl·lic. Adusta de rostre i de posat. En un cert sentit, s’instal·li entre el brancatge. 14 Abans d’en Hans. Xiqueta. Zona de seients en un estadi esportiu.

VERTICALS 1 Insultares greument. Aquesta nena no pot tenir cap conflicte generacion­al amb els seus pares, lamentable­ment. 2 Comenci un procés. La reina de l’hipòdrom. Sol contradir tot el que li posen al darrere. 3 Lligam. Ho dissolen. A les portes de Salamanca. 4 Varietat semiprecio­sa del quars de color morat. La base de les antenes.

5 Posar-se a fer de llenyatair­e amb una túnica que arriba fins als talons. Brollaven amb una certa autoritat.

6 Al bell mig del cel. Digui el seu nom deconstruï­t, segons el costum dels anglosaxon­s. Na Tere ha perdut el cap.

7 Ros no oxigenat. Agermana un relat màgic de navegant amb una ambulància. Estimin. 8 Contenidor de cereals. Gatet al nord de Xina. Repèl tot allò que és. Boa decapitada a l’entrada de l’oasi. 9 Monstre fabulós amb cap de dona i cos de drac. Sures. 10 Netegi una superfície treient-ne el borró amb unes pinces. En un cert sentit, massa de cèl·lules nervioses. 11 Afaitem. Gracietes amb doble sentit. Res no és.

12 As. S’ho passava molt bé a la Pedrera. Enganyava. 13 La del Percebe va ser famosa. Vas de metall proveït d’un mànec que serveix per a treure oli d’una gerra, sobretot a casa d’algú que no pronuncïi bé les esses sonores. Pot ser sulfúric o lisèrgic. 14 Peu poètic. Senties. Daltabaix marí.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain