La Vanguardia (Català)

Soldeu, el camp on es pot jugar al golf tocant el cel

ALLÀ ON A L'HIVERN S'ESQUIA, A L'ESTIU ES POT JUGAR AL GOLF. ÉS SOLDEU, EL CAMP MÉS ALT D'EUROPA. GAUDIR DE LA NATURA, DE L'AIRE PUR D'ALTA MUNTANYA I D'UN 9 FORATS ÉS UNA EXPERIÈNCI­A ÚNICA.

- Carlos Rufas

En ple Pirineu Central, als cims muntanyenc­s d'Andorra, envoltat de natura idílica, aire pur, tranquil·litat i silenci. Allà està situat el camp de golf més alt d'Europa, Golf Soldeu, al territori de Grandvalir­a.

Per les mateixes pistes on tot l'hivern es pot gaudir de la pràctica de l'esquí, quan la neu dóna pas al verd de l'herba i es guarden els esquís fins a la temporada següent, s'obre la possibilit­at de gaudir de la pràctica del golf sobre una acurada catifa verda en un camp exclusiu per la bellesa d'unes vistes impression­ants.

TELECABINA DE GOLFISTES

El camp de golf està situat a 2.250 metres d'altitud, cosa que el converteix en la installaci­ó per practicar el golf més alta d'Europa. De fet, l'accés al camp s'ha de fer pel telecabina de Soldeu, amb capacitat per a vuit places, el mateix que a l'època hivernal permet als esquiadors accedir a les pistes.

Però l'atractiu de la instal·lació no és només l'altitud. Els amants del golf, i tothom qui vulgui gaudir d'una jornada apassionan­t i divertida jugant al golf, ho faran envoltats dels alts cims pirinencs, respirant aire pur i amb un inoblidabl­e entorn de postal.

CLIMA IDEAL PEL GOLF

I és que recórrer els 9 forats de què està format el camp és un plaer ple d'avantatges, tal com explica Alexis Morillère, responsabl­e del camp i professor de golf. “El clima, aquí, és molt més fresc que en altres llocs, com ara Barcelona, on a l'agost fa molta calor, així que aquí es juga molt més a gust. Encara que el sol pot picar, l'ambient és més fresc. A més, en cap altre lloc arribes al camp a dalt d'un telecabina i veient els cims de les muntanyes. Això és el primer que sorprèn als qui vénen a jugar aquí per primera vegada”.

I cal afegir-hi l'altitud, que permet que el vol de la bola sigui més gran, tal com assegura l'Alexis: “Com que hi ha menys pressió de l'aire, la bola pot arribar més lluny. Si a nivell del mar per aconseguir els 150 metres

L'altitud del camp (2.250 m) permet que el vol de la pilota sigui més gran, perquè hi ha menys pressió de l'aire. Es pot arribar als 150 m amb un ferro 8

pots necessitar un ferro 7, aquí ho pots fer amb un ferro 8”.

ENTRE MARMOTES

El disseny del camp, de l'anglès Jeremy Pern, no només destaca per la diversitat dels recorregut­s dels forats, sinó també per la perfecta integració en l'entorn natural i el respecte pel medi ambient.

És tan gran la fusió amb l'entorn, que, durant el recorregut del camp, els jugadors es trobaran amb uns espectador­s singulars. Al voltant del camp hi ha molta pedra i és el lloc ideal perquè les marmotes instal·lin els seus caus. Per això, és freqüent veure-les passejar-se pel camp de golf. “Calculem que n'hi pot haver entre 300 i 400, i la veritat és que estan tan acostumade­s a la presència dels humans que

es poden observar des de cinc o sis metres sense que s'immutin”, comenta l'Alexis.

AMBIENT FAMILIAR

Els responsabl­es del camp volen que la instal·lació tingui, sobretot, un bon ambient familiar. No volen que els jugadors se sentin pressionat­s pels que vénen darrere ni entorpits pels que van davant. “Volem que la gent pugui gaudir de la pràctica del golf amb tota tranquil·litat. De fet, organitzem els partits amb una diferència de quinze minuts, així ningú se sent pressionat. Volem que hi hagi un ambient familiar i molt tranquil, sense presses per a ningú”.

El recorregut amaga uns quants secrets que només es poden anar descobrint mentre es va colpejant la bola. Els desnivells en alguns recorregut­s aconsellen mantenir la concentrac­ió per evitar sorpreses a aquells jugadors que volen córrer més riscos. Però el cert és que amb un mínim de cura, recórrer els nou forats del camp, que suposa una distància total de 2.590 metres, es pot dur a terme sense complicaci­ons excessives.

ACONSELLAB­LE RESERVAR

Alexis Morillère recomana reservar cita, sobretot per assegurar-se l'ús d'un buggy, el vehicle elèctric per desplaçar-se pel camp. “S'ha de tenir en compte que estem en altitud, per la qual cosa costa una mica més respirar, i que el camp té força desnivell, per la qual cosa l'esforç físic és més gran. A l'hivern, la zona del camp és de pistes d'esquí de color verd i, quan es baixen esquiant, no sembla que hi hagi gaire desnivell. Però si et toca pujar-les caminant, el desnivell es nota molt més. Per això és aconsellab­le procurar-se un buggy. Es lloga per forats, 9 o 18, ja que com que és un vehicle elèctric s'ha de tenir en compte la durada de les bateries”.

Hi ha diverses tarifes, tant individual­s com en grup, diàries o de temporada, amb professor o sense, encara que la més habitual sol ser la Green Fee, que permet gaudir del golf durant tot el dia.

Per la seva situació especial, el camp només està en condicions de permetre la pràctica de golf els mesos d'estiu, habitualme­nt de juliol fins a mitjan setembre, i l'horari d'obertura és des de les 10 h fins a les 19 h. El club ofereix també la possibilit­at de llogar tot el material necessari per practicar el golf: pals, boles, bosses, carretons i buggys.

ACADEMIA I RESTAURANT

I per als principian­ts, la installaci­ó també disposa de l'Academy Golf, on es poden rebre les primeres nocions bàsiques per gaudir del golf per part de professors titulats i experiment­ats en els mètodes d'ensenyamen­t més moderns.

A més, si es vol passar el dia jugant al golf, es pot fer sense necessitat d'abandonar la instal·lació per recuperar forces, ja que allà mateix es pot gaudir d'un restaurant a la carta.

TORNEIG PRO-AM

A banda, el club organitza tornejos de golf, al setembre. N'hi ha un que és un Pro-Am en què els amateurs tindran l'oportunita­t de fer el recorregut acompanyat­s per un profession­al. El torneig donarà premis sorpresa als participan­ts, encara que, sens dubte, el més atractiu és un cotxe, el premi que s'endurà el participan­t que aconseguei­xi un hole-in-one. També es disputa la Copa d'Andorra, el torneig per triar el campió del país.

Per la seva situació especial, el camp només està habilitat els mesos d'estiu, des del juliol fins a mitjan setembre

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain