La Vanguardia (Català)

Un petit pas més, i potser...

El waterpolo femení supera el Canadà i disputarà el títol als Estats Units

- SERGIO HEREDIA

Anna Gual va liderar l’atac de les espanyoles: des del lateral esquerre va sumar cinc gols

Anticipava un analista:

–Les espanyoles no poden deixar que les canadenque­s controlin el partit. Elles el voldran alentir. Fer que vagi lent, amb pocs gols, com als quarts de final contra Hongria (Canadà va guanyar 6-4). Físicament, les canadenque­s són superiors a les espanyoles. Si guanyen les defenses, perdrà Espanya.

Després, ja molt de nit al balneari de la Isla Margarita, a Budapest, va començar el partit, la semifinal de les espanyoles en aquests Mundials.

Ho va fer sota una pluja molt fina, molesta per als espectador­s i els jutges, encara que impercepti­ble per a les waterpolis­tes. Que no és l’aigua el seu medi natural?

Així que elles van fer el que havien de fer.

Accelerar el marcador. I desestabil­itzar també les canadenque­s, que es van passar el partit a remolc.

I així van aconseguir una plaça a la final de demà.

Al cap i a la fi, les espanyoles no són unes estranyes en aquesta situació: pregunteu-ho a les gregues, que havien acabat rendint-se davant d’elles a l’últim segon dels quarts de final. Empat, i a la tanda de penals des dels cinc metres. I triomf per a Espanya. Per guanyar així, cal ofici. Ofici, el mateix que té els Estats Units, que va atropellar les russes (14-9) i es va guanyar l’altre lloc a la final.

La presència de les nord-americanes en el partit decisiu és un clàssic. Les hem vist a sis de les vuit últimes finals mundials.

També fa anys que Espanya es mou entre les millors. Havia estat plata olímpica a Londres, el 2012. I fins i tot or al Mundial de Barcelona, just l’any següent.

D’aquest conjunt encara en queden cinc jugadores. N’hi ha prou. Amb cinc representa­nts, es conserven aquestes essències. D’això també se n’encarrega Miki Oca, el selecciona­dor des de fa set anys.

Com a jugador, Oca havia pujat dues vegades al podi olímpic. Va ser plata a Barcelona’92 en la recordada final davant Itàlia i or quatre anys més tard, a Atlanta. Figurava en aquest llegendari equip dels anys noranta, que lideraven Estiarte i el malaguanya­t Jesús Rollán.

Però aquest, el de Budapest, és el present.

Des del lateral esquerre, Anna Gual va accelerar el pas. Va firmar tres gols abans del descans (7-4), i, així, va fixar el rumb del marcador, que va portar les canadenque­s cap per avall. En dos quarts, Canadà havia encaixat tants gols com en la suma dels seus dos últims partits (quatre davant les gregues, uns altres tres davant Nova Zelanda).

Si es tractava d’evitar un marcador baix, el panorama semblava ideal. Amb tres gols per dalt, les espanyoles es van administra­r. Aquesta vegada, no van viure els conflictes que havien passat dilluns, davant les gregues.

Un petit pas més...

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Un llançament de Bea Ortiz en la semifinal d’ahir davant la selecció canadenca
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Un llançament de Bea Ortiz en la semifinal d’ahir davant la selecció canadenca
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain