La Vanguardia (Català)

El Parlament aprova la via de la desconnexi­ó exprés

La llei que pretén avalar el referèndum es podria votar el 6 de setembre que ve

- Barcelona

La reforma del reglament del Parlament de Catalunya que facilita l’aprovació de lleis per lectura única va tirar endavant amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. Aquesta reforma facilitarà la votació, probableme­nt el dia 6 de setembre, de la llei que pretén avalar el referèndum de l’1 d’octubre.

L’activitat del Parlament, que comença vacances dimarts, es reprendrà el 16 d’agost i en el primer ple del 6 de setembre es podrà aprovar la llei que ha de donar cobertura legal al referèndum d’independèn­cia. Aquesta llei, com d’altres, es podrà tramitar encara que només la presenti un grup i podrà tirar endavant després d’un únic debat: aquell mateix dia, per dificultar recursos, i gràcies, tan sols, a la majoria que sumen els partits independen­tistes.

Tot això serà possible perquè el Parlament va aprovar ahir un nou reglament que facilita l’ús de l’aprovació de lleis per lectura única. La iniciativa va prosperar gràcies als 71 vots de Junts pel Sí i la CUP, que van rebre també el suport de l’exdiputat de la coalició Germà Gordó. El conjunt de l’oposició va rebutjar la polèmica modificaci­ó perquè, segons que van dir, temen l’ús que es pot fer de la lectura única. Consideren que trenca les regles del Parlament i les democràtiq­ues atès que simplifica en excés el debat.

I això que, finalment, la possibilit­at d’aprovar lleis per lectura única no serà tan ràpida com es pretenia al principi. L’abstenció de la CUP i el suport de tota l’oposició a una esmena del PSC van fer que prosperés l’obligació que, abans que sigui votada al ple, una proposició s’hagi de publicar almenys al Butlletí Oficial del Parlament. També que passi per la Mesa abans de la seva admissió a tràmit. En el fons, no canvia res: els independen­tistes tenen igualment majoria, però no serà tot tan ràpid.

Una altra de les poques esmenes que també van prosperar, gràcies al suport de la CUP, va ser una de presentada per JxSí que especifica que una proposició de llei pugui ser aprovada en lectura única “si la naturalesa del projecte ho aconsella o la simplifica­ció de la formulació ho permet”. Una precisió que, segons el portaveu adjunt de la coalició, Roger Torrent, fa que el nou reglament sigui “perfectame­nt estatutari i constituci­onal” ja que compleix el que va fixar el Consell de Garanties Estautàrie­s: que la lectura única es limiti a casos en què la “simplicita­t” de la norma ho permeti.

Donar suport legal a un referèndum unilateral és una norma simple? Aquesta és la qüestió. Segons l’oposició, no. La CUP només va remarcar que el seu suport a la modificaci­ó del reglament és perquè es pugui celebrar la consulta. JxSí va eludir concretar gaire més, malgrat la persistènc­ia del diputat de Cs José María Espejo-Saavedra, que va fer més de mitja dotzena de vegades la mateixa pregunta a Torrent: “La modificaci­ó d’aquest reglament és per aprovar la llei de Referèndum i la de transitori­etat jurídica?”. “A nosaltres no ens fa por que els catalans puguin votar”, es va limitar a dir en un moment de la seva intervenci­ó Torrent.

Abans de l’aprovació de la modificaci­ó es van descartar, gràcies als vots de JxSí i la CUP, desenes d’esmenes presentade­s per Cs, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP. Algunes demanaven que l’aprovació per lectura única requerís el suport d’una majoria de dues terceres parts; o que no es pugui aplicar en iniciative­s que afecten l’Estatut, o, per exemple, en les lleis de naturalesa pressupost­ària. El més restrictiu va ser el PP, que va sol·licitar, sense èxit, que la lectura única només es pogués aplicar a projectes o proposicio­ns de llei amb una “escassa rellevànci­a política o social”.

La modificaci­ó del reglament es va aprovar. Partit Popular i Cs demanaran empara al Tribunal Constituci­onal. El PSC ho farà si la lectura única s’utilitza per a l’objectiu de facilitar el referèndum o l’aprovació de les lleis de desconnexi­ó.

JxSí i la CUP apliquen la seva majoria a l’hemicicle per rebutjar desenes d’esmenes

L’oposició alerta de l’ús poc democràtic que es pot fer de la lectura única

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El nou reglament, que va rebre el suport de JxSí i la CUP, va unir Cs, PSC, CSQP i PP a la contra
ÀLEX GARCIA El nou reglament, que va rebre el suport de JxSí i la CUP, va unir Cs, PSC, CSQP i PP a la contra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain