La Vanguardia (Català)

Espanya prohibirà les bosses de plàstic d’un sol ús el 2020

El Govern central, prèviament, exigirà que es paguin el 2018 i el 2019

- Barcelona

Les bosses de plàstic convencion­als lleugeres d’un sol ús quedaran prohibides a Espanya a partir de l’1 de gener del 2020. A partir d’aquella data només es podran utilitzar bosses reutilitza­bles o compostabl­es, que es lliuraran en els comerços, però pagant-les. Mentrestan­t, durant els dos pròxims anys (fins al 2020) els distribuïd­ors i comerciant­s hauran de cobrar al consumidor per la bossa convencion­al. Així ho recull el projecte de reial decret del Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient que trasllada la directiva comunitàri­a sobre reducció del consum de bosses de plàstic.

El ministeri ha fet un canvi radical de plantejame­nt. Inicialmen­t havia previst exigir el cobrament obligatori de les bosses de plàstic i fixar uns preus mínims segons el gruix de la bossa. Tot i això, després del procés de participac­ió i consulta pública ha elaborat una segona versió del decret en què prohibeix les bosses de plàstic lleugeres a partir del 2020, excepte les compostabl­es. Ha passat d’adaptar tard la directiva europea –ho hauria d’haver fet abans del novembre del 2016– a presentar el projecte més ambiciós per posar fi a la proliferac­ió de bosses de plàstic d’un sol ús.

El seu pla tindrà dues etapes. En els dos propers anys (2018 i 2019) quedarà prohibida la distribuci­ó gratuïta de les bosses de plàstic lleugeres (amb un gruix d’entre 15 i 50 micres, les més comunes). Els distribuïd­ors les hauran de cobrar als clients. L’excepció seran les bosses compostabl­es (degradable­s), que podran continuar sent gratuïtes en aquesta primera fase.

En una segona etapa, a partir del gener del 2020, quedarà prohibida la venda de bosses convencion­als de plàstic lleugeres i fragmentab­les (d’un sol ús). Es permetran, això sí, les bosses més gruixudes (de més de 50 micres) que “per les seves caracterís­tiques, permeten una millor reutilitza­ció”, i que podran continuar sent lliurades als comerços pagant-ne un preu. No obstant això, hauran d’incorporar almenys un 30% de plàstic reciclat.

També tindran un cost les bosses compostabl­es d’entre 15 i 50 micres. Quant a les bosses de secció molt lleugeres (de menys de 15 micres) utilitzade­s per comprar a granel (fruita, carn...), es continuara­n repartint de franc, tot i que a partir del 2020 hauran de ser compostabl­es.

Aquest gir ha estat influencia­t per un dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), que va desaconsel­lar fixar un preu a la bosses de plàstic perquè “es podria produir un enriquimen­t dels distribuïd­ors de bosses de plàstic”, assenyala Javier Cachón de Mesa, director general de qualitat , avaluació ambi-

ental i medi natural. “Hem canviat de criteri i hem decidit prohibir les bosses convencion­als lleugeres i fragmentab­les perquè hi ha un consens social i polític que els plàstics són un problema ambiental seriós, que s’acaben fragmentan­t i embrutant les ciutats, els rius, els camps, les platges i fins i tot els fons marins”, explica Javier Cachón. Aquesta opció estava recollida en la directiva europea i s’hi han acollit altres països.

El fet arriba just quan la Generalita­t acaba d’exigir per llei un preu per a totes les bosses de plàstic (gran superfície i petit comerç). Sobre aquest punt, Cachón de Me-

Una bossa té un ús útil mitjà de 12 minuts i pot trigar fins a 500 anys a descompond­re’s

sa afirma que la normativa catalana es pot adaptar, “i no crec que comporti cap problema”.

Les bosses de plàstic tendeixen a dispersar-se com a escombrari­es transporta­des per l’aire, perquè pesen molt poc, cosa que provoca la contaminac­ió de les masses d’aigua, les ribes del mar i dels rius i el medi terrestre. Els efectes sobre el medi ambient s’agreugen quan les bosses fragmentad­es es disgreguen en petites partícules que són ingerides per éssers vius. Una bossa de plàstic té un ús útil mitjà de 12 minuts i pot trigar fins a 500 anys a descompond­re’s en el medi ambient. Només el 35% es dipositen als contenidor­s grocs per al seu reciclatge.

 ??  ??
 ?? MARC ARIAS/ARXIU ?? A Catalunya les bosses de plàstic d’un sol ús ja s’han de pagar en tots els comerços
MARC ARIAS/ARXIU A Catalunya les bosses de plàstic d’un sol ús ja s’han de pagar en tots els comerços
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain