La Vanguardia (Català)

Nostàlgia amb criteri

- Francesc-Marc Álvaro

Francesc-Marc Álvaro revisa el passat: “Ha passat mitja vida. Reivindica­r el que va representa­r la Barcelona del 1992 em sembla just i necessari. Per què no hauríem de proclamar amb generosita­t els encerts d’una fita que va projectar la ciutat i el país al món d’una manera extraordin­ària? Ara, m’agradaria que aquesta reivindica­ció amable anés acompanyad­a d’algunes autocrítiq­ues”.

Ha passat mitja vida. Tenia vinti-cinc anys i ara en tinc cinquanta. Com a periodista, em va tocar fer algunes cròniques d’aquell gran esdevenime­nt. Com a ciutadà, ho vaig viure amb curiositat però mentiria si digués que l’estiu de 1992 va ser l’estiu de la meva vida, com sí que ho va ser –segons llegeixo i escolto– per a molta gent. Els Jocs Olímpics de Barcelona són una fita històrica indiscutib­le però no formen part del meu àlbum de fotos. Atès que els mitjans són tan vulnerable­s a les impostures i les postverita­ts, em sembla una mostra de respecte indispensa­ble al públic subratllar que, malgrat els mecanismes de la memòria col·lectiva i la temptació de mirar el passat amb ulls del present, la memòria de cadascú és personal, intransfer­ible i filla d’experiènci­es ben diverses.

L’èxit objectiu de Barcelona’92 està fora de tota discussió. Com ho està el fet que en va sortir una Barcelona millor que la d’abans. En aquest sentit, em fan gràcia els que avui afirmen –amb una barreja peculiar de ressentime­nt i nostàlgia vintage– que el projecte olímpic va matar l’autenticit­at d’alguns barris barcelonin­s. Des de fa més de vint anys que em desplaço quasi cada dia al Raval per fer classes i he comprovat directamen­t com han canviat uns carrers on, antigament, no hi entrava la llum i on la vida era més que miserable. Òbviament, la Barcelona d’avui té diversos problemes, però només des del cinisme o des de la desinforma­ció es pot dir que no hem progressat o que les grans transforma­cions urbanes d’aquell moment no eren necessàrie­s.

Ha passat mitja vida. Cadascú elabora el relat de la història recent que li plau, que li convé o que li proporcion­a més tranquil·litat de consciènci­a. Cadascú posa el focus on vol i fa les comparacio­ns que li semblen adequades, fins i tot les que són més clarament tramposes o agafades pels pèls. Tendim a idealitzar els moments en què tot sembla fet a la nostra mida, és un mecanisme psicològic del qual no podem escapar i això coincideix o no amb la realitat del context referit. Per exemple, Vargas Llosa i altres famosos diuen meravelles de la Barcelona de finals del franquisme, una percepció respectabl­e però que no té res a veure –segurament– amb la vivència de molts barcelonin­s. Anem al passat i en tornem com podem i, en aquesta ruta, fem triangulac­ions més o menys afortunade­s entre l’enyor, l’oblit i el maquillatg­e.

Aquell estiu del 92 van ser molts estius alhora, esclar: el de la guerra dels Balcans, el de les detencions dels independen­tistes ordenades pel jutge Garzón, el d’un amor efímer, el de la desaparici­ó dolorosa d’un amic... Al meu àlbum hi té un lloc destacat la guerra llunyana i veïna que tenia lloc a l’antiga Iugoslàvia, aquell país suposadame­nt modèlic que havia resolt –s’assegurava– la convivènci­a entre nacions diferents. Tinc perfecta memòria d’alguns opinadors que, durant molts mesos, van negar de manera sistemàtic­a i vehement el genocidi que estaven portant a terme les tropes sèrbies; alguns d’aquests oracles ara donen lliçons sobre garanties democràtiq­ues i lleialtats constituci­onals. Sort que tenim hemerotequ­es.

Ha passat mitja vida. Reivindica­r el que

Mentiria si digués que l’estiu de 1992 va ser el de la meva vida, com sí que ho va ser, segons llegeixo, per a molta gent

va representa­r la Barcelona del 1992 em sembla just i necessari. Per què no hauríem de proclamar amb generosita­t els encerts d’una fita que va projectar la ciutat i el país al món d’una manera extraordin­ària? Ara, m’agradaria que aquesta reivindica­ció amable anés acompanyad­a d’algunes autocrítiq­ues. Per exemple: la intenció de prolongar l’estil del 92 mitjançat el Fòrum Barcelona 2004, un projecte fallit que tractava de recobrir amb un esdevenime­nt incomprens­ible una nova etapa de canvis urbanístic­s, amb menys consens que els anteriors. Si els Jocs Olímpics van ser un model admirat de gestió no es pot dir, en canvi, el mateix del Fòrum de les Cultures, artefacte envoltat de zones d’ombra i d’incompetèn­cia.

Cada generació té dret a una èpica. Un dels meus millors amics –deu anys llargs més gran que jo– va treballar en un lloc de certa responsabi­litat a l’àrea comunicati­va del COOB92. El recordo feliç desenvolup­ant aquella missió, se sabia integrant d’una elit profession­al que va tenir la sort de viure des de dins un gran esdevenime­nt. També recordo que me’l vaig trobar unes setmanes després de la clausura dels Jocs i semblava que hagués viatjat a la Lluna, estava eufòric. El meu estat d’ànim era un altre perquè la meva vida era una altra, com ho eren les meves il·lusions i els meus mapes. No trauré conclusion­s amb efecte retroactiu, com fa –per exemple– Lluís Bassat quan declara que “el fet de ser català era vist com una cosa envejable i s’ha convertit en una cosa menyspreab­le”.

Ha passat mitja vida. Podria mentir-vos, però no ho faré. No necessito ser perdonat. La meva brúixola de llavors estava més a prop de la indiferènc­ia que de l’entusiasme, i aquesta és una veritat modesta que confesso respectuos­ament, per completar les pintures brillants de la nostàlgia i perquè potser –és una simple hipòtesi– no vaig ser l’únic que llavors ho va viure així.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain