La Vanguardia (Català)

Donald Trump

PRESIDENT DELS EUA

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president nord-americà va anunciar ahir que prohibirà que els transsexua­ls participin de qualsevol manera en l’exèrcit, una polèmica decisió que escombra una altra política de Barack Obama i que va agafar per sorpresa fins i tot el Pentàgon.

No queda gaire clar què és el que va portar Donald Trump a anunciar ahir una cosa que va agafar amb el pas canviat fins i tot el Pentàgon.

En una nova demostraci­ó de la seva obsessió per desconstru­ir el llegat del seu predecesso­r i de congraciar-se amb els ultrarelig­iosos, el president va comunicar que els Estats Units “no acceptaran o permetran” que els transsexua­ls donin servei en les forces armades.

“En cap competènci­a militar”, va precisar a Twitter. Va al·legar el cost econòmic i les possibles alteracion­s, mentre que els crítics van parlar de “simples i purs prejudicis”. Sarah McBride, activista transsexua­l, no es va creure res d’aquell argument i, en declaracio­ns a la CNN, va afirmar que només s’explica per un intent de restablir la discrimina­ció sexual.

Els seus missatges van causar sorpresa, encara que Trump va afirmar que pren aquesta decisió “després de consultar amb els meus generals i experts militars”. No va esmentar ni una font.

“Els nostres militars –va subratllar– s’han de centrar en una decisiva i aclaparado­ra victòria i no poden patir la càrrega dels tremends costos mèdics i el trastorn que els transsexua­ls implicarie­n per als nostres soldats. Gràcies”.

La integració la va rubricar l’executiu d’Obama el 2016. El Pentàgon tenia previst obrir la incorporac­ió aquest 2017. Però Jim Mattis, secretari de Defensa, va aprovar el 30 de juny un ajornament de mig any de cara a analitzar l’impacte. “Truqueu a la Casa Blanca”, va contestar el portaveu de l’exèrcit, el capità de la Marina Jeff Davis, en preguntar-li què passarà amb els transsexua­ls que ja estiguin en files. Se’ls buscarà, assenyalar­à i se’ls expulsarà de la tropa? Aquesta és la qüestió.

El comandamen­t militar dels Estats Units es nega a donar qualsevol dada sobre el nombre de transsexua­ls que vesteixen l’uniforme. La Rand Corporatio­n va realitzar un estudi en el qual s’indica que n’hi ha un màxim d’11.000 en files i en la reserva. La plantilla total és d’1,3 milions en actiu.

Ashton Carter, l’anterior secretari de Defensa, va sostenir fa poc més d’un any que la seva inclusió causaria “un impacte mínim”. Obama ja va abolir el 2011 la regla del “no preguntis, no diguis”, que obligava els militars homosexual­s a ocultar-se.

El seu mig any de govern, la retallada dels drets dels transsexua­ls ja havia estat en el punt de mira de Trump, que, en campanya, es va promociona­r com a amic del col·lectiu LGBT. “Lluitaré per vosaltres”, va reiterar.

Al febrer, però, va rescindir la protecció institucio­nal fixada per l’anterior administra­ció que facilitava als estudiants transsexua­ls fer servir els banys i vestidors pel sexe d’identifica­ció.

“Les mesures polítiques no s’han d’anunciar per Twitter”, va replicar l’ara heroic (a partir del revisionis­me trumpista) senador republicà John McCain en saber la decisió sobre els transsexua­ls en l’exèrcit.

La líder demòcrata en el Congrés, Nancy Pelosi, la va qualificar de “cruel i arbitrària”. No hi va veure

Sorpresa al Pentàgon, mentre ningú no aclareix què passarà amb els transsexua­ls ja en les forces armades

més que una humiliació. Joshua Block, advocat de l’American Civil Liberties Union (ACLU), va dir a Asssociate­d Press que l’acció de Trump era escandalos­a i desesperad­a, un rebuig “de la humanitat” dels afectats. “S’ha estudiat extensamen­t i no existeix cost ni desavantat­ge en la preparació militar associada a permetre que els transsexua­ls lluitin pel seu país”, va afegir.

“L’últim any, els transsexua­ls han servit obertament i han estat elogiats pels seus comandamen­ts, així com per divuit aliats al món, inclosos Israel i el Regne Unit”, va remarcar en un comunicat Aaron Belkin, director del Palme Center, que ha col·laborat amb l’exèrcit en aquest assumpte.

Qui va sortir victoriosa va ser la congressis­ta republican­a Vicky Hartzler. Ella va proposar una esmena per prohibir que el Pentàgon costegés la despesa en la cirurgia de transició o la teràpia d’hormones als transsexua­ls en files. Sense cap tipus de base ni estadístiq­ues, va assegurar que la decisió suposarà un estalvi de 3.700 milions de dòlars.

Molts dels seus col·legues de partit no li van donar crèdit i es van unir als demòcrates per fer fracassar la seva esmena. Però llavors va aparèixer Trump.

 ??  ??
 ?? CHIP SOMODEVILL­A / GETTY / ARXIU ?? Trump mostra una bandera del col·lectiu de gais i transsexua­ls durant un acte electoral a Colorado, l’octubre de l’any passat
CHIP SOMODEVILL­A / GETTY / ARXIU Trump mostra una bandera del col·lectiu de gais i transsexua­ls durant un acte electoral a Colorado, l’octubre de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain