La Vanguardia (Català)

Convenis col·lectius

Els sindicats posen fi a les converses i anuncien “una tardor difícil”

- Madrid

Els sindicats CC.OO. i UGT donen per finalitzad­a la negociació amb la patronal sobre l’increment salarial del 2017 al no haver assolit un acord quan falten només cinc dies per la data límit fixada per les dues parts, per la qual cosa els representa­nts dels treballado­rs auguren una “tardor difícil”.

Els sindicats CC.OO. i UGT van donar ahir per finalitzad­a la negociació amb la patronal sobre l’increment salarial del 2017. Carpetada sense acord quan només falten cinc dies per a la data límit assenyalad­a en principi per les dues parts. Sense un pacte per a aquest any, les mirades estan posades ja en l’arrencada del pròxim curs, on els sindicats majoritari­s i CEOE i Cepyme estan abocats a posar en marxa les converses per al pròxim acord plurianual sobre la negociació col·lectiva. De moment, en la nota conjunta de CC.OO. i UGT feta pública ahir van assegurar que s’enfronten a “una tardor difícil”.

La resposta dels sindicats va arribar 24 hores després que CEOE i Cepyme llancessin la seva última oferta, que elevava la franja baixa de la forquilla en dues dècimes fins a deixar-la entre l’1,2% i el 2,5% (inclòs mig punt variable, “en funció de les caracterís­tiques pròpies de cada empresa o sector”).

Mentrestan­t els sindicats continuave­n reclamant entre l’1,8% i el 3%, i la recuperaci­ó d’una clàusula de revisió salarial vinculada a l’evolució dels preus. Des de l’inici de la negociació, la patronal es va oposar a tornar a adoptar l’esmentada clàusula.

Segons CC.OO. i UGT, el desacord és perquè la patronal “va rebutjar la clàusula de revisió i va bloquejar la possibilit­at que la banda d’increment dels salaris anés més enllà de la seva anterior proposta”. En opinió dels sindicats, “l’actitud de les organitzac­ions empresaria­ls en aquesta negociació devalua el procés de diàleg social i clava un cop dura la credibilit­at dels seus interlocut­ors”. Per la seva part, la patronal va insistir dimarts en què la pujada dels sous ha “de venir per la productivi­tat, la competitiv­itat i la millora dels marges empresaria­ls. Ja mai més no tindrà res a veure amb la inflació”. Alhora, va assegurar que els beneficis comencen a créixer, però sobretot les empreses més petites encara tenen dificultat­s. El III acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC, les sigles en castellà), de caràcter orientatiu i vigent entre el 2015 i el 2017, establia els increments salarials per als dos primers anys, mentre que deixava per més endavant la pujada de l’últim any i precisava que havia de tenir en compte l’evolució de l’economia i les previsions macro del govern.

“El que no hem aconseguit tancar el 2017 serà el punt de partida per al 2018”, va advertir ahir la secretària d’Acció Sindical de CC.OO., Mercedes González. A la tornada de l’estiu, els representa­nts dels treballado­rs avancen que estan disposats a convocar “una àmplia campanya d’informació i mobilitzac­ió en defensa del salari (també del poder adquisitiu perdut davant el no-acord del 2017), l’ocupació de qualitat i la protecció social”.

En el seu últim comunicat, les organitzac­ions empresaria­ls ja van esbossar com plantegen les converses sobre el pròxim AENC: “Hem d’abordar conjuntame­nt una especial millora dels salaris més baixos mitjançant mecanisme que estem disposats a recomanar”.

A més, demanen de tornar a plantejar en la mesa de negociació altres qüestions més enllà dels salaris com el consell de negociació col·lectiva, la formació, les mútues o “el finançamen­t dels sindicats”.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ?? La manifestac­ió de l’1 de maig a Barcelona, sota el lema “Increment salarial als convenis col·lectius ja”
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU La manifestac­ió de l’1 de maig a Barcelona, sota el lema “Increment salarial als convenis col·lectius ja”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain