La Vanguardia (Català)

Arrels populars

Sanjosex i Carles Belda presenten ‘Càntut' al festival Grec

- Barcelona

El cantautor Carles Sanjosé i l’acordionis­ta Carles Belda protagonit­zen una de les sorpreses més agradables de l’escena musical catalana, el projecte Càntut, amb el que recuperen part del cançoner tradiciona­l gironí des d’una actitud contemporà­nia.

Protagonit­zen una de les sorpreses, agradables, de l’escena musical catalana, i a més amb una fins a cert punt inesperada bona acollida. Perquè tant el cantautor Carles Sanjosé com l’acordionis­ta Carles Belda reconeixen que ha estat sens dubte sorprenent la bona salut de Càntut ,el projecte musical que porten entre mans, i amb el qual recuperen part del cançoner tradiciona­l gironí des d’una actitud contemporà­nia.

Aquest projecte de recuperaci­ó d’una porció del temps dels avantpassa­ts es va materialit­zar l’octubre passat en forma de disc amb aquest mateix nom, Càntut (Bankrobber), format per quinze cançons selecciona­des del web homònim, impulsat des de fa anys pel musicòleg Albert Massip i compost per més de 1.200 composicio­ns d’arrel catalanes de totes les èpoques i temàtica. La sortida de l’àlbum va anar acompanyad­a d’una sèrie de concerts de presentaci­ó que van esdevenir gira i que els acostarà aquesta nit al festival Grec (sala Barts, 21 h).

En el recital, l’empordanès Sanjosé (més conegut pel seu àlies artístic Sanjosex) i el vallesà Belda estaran acompanyat­s a l’escenari per la violinista Coloma Bertran i el multiinstr­umen-tista Jordi Casadesús (membre del grup La Iaia i productor de l’àlbum), aquest últim “peça fonamental en el resultat sonor final del disc perquè l’ha sabut dotar d’una aroma actual, més enllà de la simple reconstruc­ció d’una sèrie de cançons” de la tradició oral catalana.

La trajectòri­a del projecte Càntut, desgrana Sanjosé, “no era una cosa que ens plantegéss­im des de bon començamen­t com a una cosa prioritàri­a; evidentmen­t penses que tant de bo que vagi bé, però a tots ens feia molta il·lusió la idea; les cançons eren molt boniques, estava molt bé poder donar a conèixer aquest fons sonor i poder dotar aquestes peces d’un so nou i d’una interpreta­ció actual, nostra. Crec que a tots ens ha sorprès la reacció, la bona reacció”. Belda coincideix en la valoració, i hi afegeix que “també té la seva importànci­a que hàgim anat molt pas a pas: vam treure el disc, el vam presentar a la tardor per veure què passava, i ara ja portem una mica més de trenta concerts. En un símil pagès, hem sembrat i després d’esperar estem tenint una bona collita”.

Aquest àmbit de sorpreses inclou que el recital s’ha pogut oferir en una variada tipologia d’escenaris i festivals, “des dels típics de localitats on es preserven més les tradicions fins a convocatòr­ies més generalist­es i fins i tot sofisticad­es”. “Però que passi això –assegura l’acordionis­ta– també cau dins de la lògica, perquè encara que treballem sobre material tradiciona­l al cap i a la fi nosaltres dos som del 2017”. El seu col·lega afegeix que “volíem fer guai un repertori que ve d’un altre món i portarlo a tota mena de llocs”. I conclouen, tots dos: “Però tampoc no és tan estrany, si pensem que una de les músiques que més s’escolta actualment és l’americana, que no és més que una recuperaci­ó de la música de l’Amèrica profunda”. I tot gràcies a unes cançons oblidades i ara recuperade­s que aguanten esplèndida­ment el pas del temps.

Els dos músics han recuperat i donat nova vida a una sèrie de cançons de la tradició oral catalana

 ?? NEUS MASCARÓS ?? Carles Belda i Carles Sanjosé fotografia­ts ahir a Barcelona
NEUS MASCARÓS Carles Belda i Carles Sanjosé fotografia­ts ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain