La Vanguardia (Català)

BComú es prepara per trencar el pacte amb el PSC

La pregunta de la consulta a les bases dels comuns planteja “si, atès el suport del PSC-PSOE al 155, cal posar fi al pacte”

- RAMON SUÑÉ SILVIA ANGULO Barcelona

El pacte entre comuns i socialiste­s a Barcelona té tan poca salut que només un miracle –un resultat pel qual avui ningú no aposta en la consulta oberta ahir entre les bases de BComú– podria evitar la seva defunció. La resistènci­a d’Ada Colau a defensar en públic un “pacte de ciutat” en què fins fa molt poc assegurava que creia ha fet que la relació entre els dos socis hagi tocat fons. La comissió de govern va ser ahir el termòmetre de la situació que es viu en la coalició que porta les regnes de la ciutat.

De moment, els membres electes de BComú mantenen la “neutralita­t” a què es van comprometr­e i eludeixen exercir com a líders d’opinió en la consulta. L’únic que s’ha pronunciat públicamen­t, sense explicitar la seva posició personal, ha estat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Ahir, a Antena 3, va assegurar que si la militància vota a favor de la ruptura “la idea és governar en solitari” i buscar acords “de manera variable”. En totes les seves respostes, excepte una, el número dos de l’Ajuntament es va referir a l’acord amb el PSC en passat –“ha estat positiu”– i va justificar el probable divorci a causa del suport dels socialiste­s al PP en aplicació del 155 de la Constituci­ó. “No podem tancar els ulls i fer veure que no estan passant coses molt greus”, va dir Pisarello.

Gairebé a la mateixa hora se celebrava la que podria ser l’última comissió de govern del bipartit, potser la més tensa. La setmana que ve els pressupost­os s’han de debatre en comissió i, tal com està la situació entre les dues formacions, al caire de la ruptura, difícilmen­t el PSC hi donarà l’aval. En aquest escenari, BComú ja ha contactat amb el PDECat i ERC (encara superficia­lment, sense intercanvi de propostes) per explorar acords sobre els comptes del 2018. Aquesta declaració d’intencions arriba després de l’oferta de les forces sobiranist­es de contribuir a la governabil­itat si Colau trenca amb el PSC.

El mateix enunciat de la pregunta de la consulta perfila un nou escenari. Els més de 9.500 inscrits en la plataforma Participa de BComú poden votar des d’ahir al matí i fins dissabte a mitjanit. “Atès el suport del PSC-PSOE a l’aplicació de l’article 155, BComú ha de posar fi al pacte de govern a la ciutat per governar en solitari?”. Aquesta és la qüestió que els simpatitza­nts de la formació d’Ada Colau podran respondre en aquesta consulta telemàtica, per a la qual s’han habilitat també punts de votació presencial. La formulació de la pregunta, en què, curiosamen­t, el sí (positiu) equival a ruptura (negatiu) i en què es destaca, com a justificac­ió de la consulta, el suport socialista al 155, no sembla gens innocent. I això malgrat que, segons insisteixe­n diverses fonts, a Colau li agradaria mantenir el “pacte de ciutat” i evitar traspassar la frontera que la separa del bloc independen­tista.

Tot i que la sensació que es respira, sobretot a les files del PSC, és de ruptura, el comportame­nt d’unes bases tan heterogèni­es fa que el desenllaç de la consulta sigui encara una incògnita. Per si de cas, els comuns ja han precisat la seva voluntat de no firmar cap altre pacte de govern si l’aliança amb el PSC se’n va en orris. Això sí, amb només 11 de 41 regidors necessitar­an una gran habilitat negociador­a per tirar endavant els seus projectes.

Si trenca amb els socialiste­s, Colau governarà “en solitari” però sondeja acords amb ERC i PDECat

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ/ARXIU ?? Jaume Collboni compartint escons amb els regidors de BComú en un ple de l’Ajuntament de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ/ARXIU Jaume Collboni compartint escons amb els regidors de BComú en un ple de l’Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain