La Vanguardia (Català)

Priti Patel

EXMINISTRA BRITÀNICA

- Londres. Correspons­al RAFAEL RAMOS

La fins ara ministra d’Ajuda Internacio­nal s’ha vist obligada a dimitir després que se sabés que durant les seves vacances a Israel va mantenir reunions amb dotze dirigents sense informar-ne ni Downing Street ni el Foreign Office.

Comença una nova tanda de negociacio­ns sobre el Brexit a Brussel·les, falten dotze dies per a la presentaci­ó dels pressupost­os generals de l’Estat, els ministres cauen com un castell de cartes, Westminste­r es troba sumit en un monumental escàndol d’assetjamen­ts sexuals, l’economia del país es deteriora per moments, el grup parlamenta­ri conservado­r està en peu de guerra, la majoria governamen­tal és extraordin­àriament precària... I a tot això, la primera ministra, desaparegu­da en combat. On és Theresa May?

May es dedica a apagar focs, exercint més de bomber que de premier, però sense aconseguir evitar que les flames es propaguin pel desolador bosc de la política britànica post-Brexit. Ahir va nomenar Penny Mordaunt, de 44 anys, diputada per Portsmouth Nord, com a nova titular de la cartera d’Ajuda Internacio­nal, reemplaçan­t la tot just dimissionà­ria Priti Patel, obligada a presentar la renúncia per haver mantingut durant unes vacances a Israel dotze reunions amb dirigents d’aquest país (inclòs el primer ministre, Beniamín Netanyahu) sense informar-ne ni el 10 de Downing Street ni el Foreign Office, en una clara contravenc­ió del codi de conducta ministeria­l.

En circumstàn­cies normals, un líder hauria aprofitat per efectuar una remodelaci­ó ministeria­l, rellevar els membres més ineficaços del gabinet i incorporar rostres nous. En circumstàn­cies normals, també ho hauria fet la setmana passada, quan va caure el ministre de Defensa, Michael Fallon, per una sèrie d’acusacions d’assetjamen­t sexual. Però May no ha gosat, ni en un cas ni en l’altre. L’equilibri del seu Govern és massa precari, com un castell de cartes o de fitxes de dòmino. Amb els partidaris i enemics del Brexit marcant-se mútuament, mous més d’una peça, i tot pot acabar com el rosari de l’aurora.

Les caigudes de Fallon i Patel mostren l’amateurism­e de l’actual Govern, i la guerra declarada que hi ha a dins. Patel, dona ambiciosa, ha caigut perquè volia subscriure acords amb Israel per assistir refugiats sirians passant per sobre de l’opinió del Foreign Office, mentre es guanyava l’amistat de mecenes jueus que podien ser-li molt útils per a la seva carrera política. I per això no va dubtar a aprofitar unes vacances per mantenir contactes al més alt nivell sense informar-ne ni May ni el ministre d’Exteriors, Boris Johnson, i va visitar fins i tot els alts del Golan, que Londres no reconeix com a territori israelià. Fallon va caure perquè va fer campanya per al cessament de la líder dels Comuns, Andrea Leadsom, però aquesta va ser més hàbil i es va presentar a Downing Street amb un dossier d’acusacions d’assetjamen­ts sexuals contra el titular de Defensa. El seu reemplaçam­ent per Gavin Williamson ha suscitat enormes crítiques.

A tot això, i en mig del més absolut caos, Johnson pot haver aconseguit

Entusiaste­s i escèptics del Brexit es tenen mútuament neutralitz­ats dins del Gabinet

que a una nacional britànica empresonad­a a l’Iran li caiguin quatre anys addicional­s de presó, per haver ficat la pota i per haver comentat que es dedicava a “ensinistra­r periodiste­s”. Que l’endemà rectifiqué­s i digués que s’havia “equivocat” difícilmen­t impression­arà els aiatol·làs. Les indiscreci­ons del responsabl­e del Foreign Office són llegendàri­es, però aquesta vegada pot causar molt mal a una persona, i, també en circumstàn­cies normals, ja hauria estat cessat per un primer ministre amb autoritat, que no és ni de bon tros el cas.

Les forces dels escèptics i incondicio­nals del Brexit estan igualades dins del Govern britànic, i quan els

primers demanen el cap de Boris (pro-Brexit), els segons demanden la del ministre d’Economia del Gabinet, Philip Hammond, a qui acusen de no defensar amb prou entusiasme els potencials avantatges d’una sortida de la Unió Europea clavant un cop de porta. Una sortida, d’altra banda, que cap empresa o fòrum econòmic no veu (el Parlament ha decretat la publicació dels informes interns sobre l’impacte de la sortida de la UE, que poden ser explosius).

En aquest marc de debilitat suprema, sedició, rebel·lió i fins i tot guerra civil en el Gabinet, comença a Brussel·les una nova ronda negociador­a del Brexit, la que teòricamen­t hauria de desbloquej­ar l’impasse i obrir les portes al començamen­t del diàleg per a un acord comercial. Però, segons han indicat fonts oficials de molt alt nivell a la UE, Brussel·les veu molt improbable­s els avenços mentre Londres no posi la casa en ordre. De fet, s’està preparant per a la caiguda del Govern de May, la celebració de noves eleccions, i la possible victòria d’un partit laborista liderat per Jeremy Corbyn. “Tot és possible en aquest moment –ha assenyalat aquest funcionari–. Que el diàleg es trenqui i el Regne Unit se’n vagi tant sí com no. O que faci concession­s a la factura de divorci per pagar, i per fi avancem. Fins i tot que hi hagi un altre referèndum”.

En reemplaçar Patel per Mordaunt, la primera ministra ha procurat que tot continuï igual. Una dona per una altra dona. Una partidària del Brexit per una altra partidària del Brexit. On és Theresa May? Al museu de cera de Madame Tussauds, on acaba d’inaugurar-se una estàtua seva en la qual apareix plena de confiança, amb un somriure. Ella en voldria més...

Dos ministres han caigut en una setmana, però la premier és massa dèbil per poder fer una remodelaci­ó

 ??  ?? La nova ministra d’Ajuda Internacio­nal, Penny Mordaunt, sortint ahir del 10 de Downing Street
La nova ministra d’Ajuda Internacio­nal, Penny Mordaunt, sortint ahir del 10 de Downing Street
 ??  ??
 ?? DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP ??
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain