La Vanguardia (Català)

Terrorisme islàmic a les Filipines

- Valentín Popescu

Polvoritza­des les ànsies del fonamental­isme musulmà de tenir un Estat propi al poble natal de l’islam, l’Orient Mitjà, l’Estat Islàmic (EI) està traslladan­t el seu centre d’operacions a l’Àsia insular: de forma massiva ja a les Filipines i incipientm­ent a Indonèsia, la nació musulmana més poblada del món (270 milions d’habitants).

En realitat, l’aparició de l’EI a les Filipines –sobretot, a Mindanao– és més una herència que una novetat. Aquesta regió ha estat des de sempre la ventafocs de les Filipines, endarrerid­a, pobra, amb mínima presència militar i policial de l’Estat, i tradiciona­lment marginada pels programes governamen­tals de desenvolup­ament. Allà, la minoria musulmana de les Filipines fa anys que protesta violentame­nt contra l’abandoname­nt governamen­tal. Les caracterís­tiques del terreny, l’hostilitat de la població civil cap a les forces de seguretat, el suport del Partit Comunista i la debilitat de l’exèrcit a la regió van permetre sempre a les guerrilles grimpar i, últimament, fins i tot apuntar-se èxits alarmants per al Govern de Manila.

No obstant això, aquests haurien estat menors i menys freqüents si no disposessi­n des de fa un semestre del decidit suport econòmic, legionari, logístic i l’assessoram­ent tècnic de l’Estat Islàmic. Sense aquesta ajuda no s’explica que faci tres mesos llargs que la guerrilla musulmana li disputa a l’exèrcit el domini sobre la regió de Marawi, a Mindanao.

De tota manera, la presència dels correligio­naris d’Al-Bagdadi a Mindanao és més oportunist­a que prioritàri­a. Al sud de les Filipines

A l’EI li resulta més espinosa la seva implantaci­ó a Indonèsia, on les forces de seguretat són més eficients

hi havia un focus musulmà de descontent­ament amarg i una activitat guerriller­a de llarg historial, de manera que aparèixer allà i ocupar cada vegada més posicions dirigents era bufar i fer ampolles.

Més espinosa li resulta a l’Estat Islàmic la implantaci­ó a Indonèsia. També en aquesta república hi ha un substrat terrorista islàmic –el grup Abu Sayaf, fundat el 1991– que té un horrorós historial d’atemptats, segrestos i matances. Però a Indonèsia les forces de seguretat del règim han estat més eficients que les filipines (també van rebre més assistènci­a tècnica i material que les filipines) i l’EI no s’ha atrevit a implicar-se a fons en una campanya subversiva l’èxit de la qual no sembla que hagi de ser més gran que els aconseguit­s per un Abu Sayaf sense aliats d’ultramar.

El problemàti­c d’una campanya a Indonèsia se suma als mateixos problemes de l’EI a l’Orient Mitjà, on hi ha una derrota darrera l’altra a l’Iraq, Síria, el Líban i fins i tot Líbia, de manera que a Indonèsia ha recorregut abans que res a l’arma que més i millors resultats li ha donat en la seva lluita contra gairebé tothom (xiïtes, cristians, sectes musulmanes i qualsevol que els critiqui): la propaganda. I així, va atorgar a un dels dirigents d’Abu Sayaf –Ismilon Hapilon, oriünd de la província filipina de Basilan– el títol d’“emir d’Àsia sud-oriental”. Històricam­ent, aquest emirat no va existir mai, però qui fa escarafall­s d’un emirat?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain