La Vanguardia (Català)

El nou centre Glòries pren forma de barri

Unibail-Robanco inverteix 148 milions en la transforma­ció del complex comercial que connecta cinc territoris de la ciutat

- FEDE CEDÓ

El nou centre comercial de Glòries impulsat per la multinacio­nal francesa Unibail-Robanco, que ahir va obrir les portes completame­nt remodelat, proposa un nou concepte comercial avantguard­ista i innovador que engloba una oferta lúdica, gastronòmi­ca i de compres en un espai integrat en la trama urbana de la ciutat amb el concepte de carrer comercial obert, un eix que actua com a vertebrado­r, ja que uneix cinc dels barris de la ciutat i les dues principals artèries de comunicaci­ó viària, la Gran Via de les Corts Catalanes i l’avinguda Diagonal. Està distribuït en quatre illes que donen continuïta­t a la quadrícula del pla Cerdà per a l’Eixample.

Després de 23 mesos d’obres, el nou Glòries ha costat 148 milions d’euros i neix amb l’objectiu d’assolir la xifra de 16 milions de visitants en dos anys, quatre més que l’antic establimen­t. Disposa de 80.000 m2, 67.000 dels quals estan dedicats a superfície comercial. Té 130 botigues, 60 menys que l’anterior complex, construït el 1995.

Uns 11.000 m2 es destinen a alimentaci­ó i restauraci­ó, la majoria a través d’operadors locals, entre els quals destaca la implantaci­ó del nou restaurant Stigma, del guardonat xef català Jordi Esteve, que està integrat en una superfície de 3.000 m2 que conforma el mercat de Glòries, un lloc amb una gran diversitat d’ofertes gastronòmi­ques per a tots els paladars.

Els nous comerços són un 44% més amplis, amb “grans façanes icòniques”, tal com les va definir Benoit Dohin, director general de l’empresa. Les façanes assoleixen fins als 11 metres d’alçària i les empreses ofereixen els serveis més avançats, “des del lliurament de la compra a casa fins a detectar on s’ha estacionat el cotxe gràcies a les càmeres intel·ligents de l’estacionam­ent”.

La transforma­ció de l’antiga gran superfície en un dels principals accessos a la ciutat ha sumat 12.000 nous m2 d’espai públic, repartits en 8.500 de nous carrers, 2.500 d’urbanitzac­ió i voreres i 1.500 de zona verda, que queda integrada al barri del 22@. A l’interior s’han eliminat les galeries tancades i passarel·les, cosa que permet accedir a totes les botigues des del carrer. L’ampliació ha incrementa­t en 460 els llocs de treball sobre els 2.700 existents.

El centre comercial ha estat concebut amb les tecnologie­s més avançades en sostenibil­itat. Un dels seus objectius és la reducció de 400 tones d’emissions de CO2, que en part s’hi arriba pel fet d’aconseguir que el 90% dels visitants accedeixin al centre en transport sostenible, com ara el tramvia, o amb les 800 bicicletes disposades pel servei municipal Bicing, “del qual negociem una ampliació”, va apuntar Óscar Valero, gerent del centre comercial.

El mobiliari urbà del nou Glòries ha estat dissenyat per Javier Mariscal, que s’ha inspirat en elements caracterís­tics de la ciutat per desen- volupar logotips, bancs, marquesine­s, jardineres, pèrgoles o senyals, així com el paviment i cinc escultures que coronen el nou espai. “He volgut donar ànima i identitat al projecte amb un generós espai públic”, apuntava ahir durant la presentaci­ó el creador valencià, on va destacar el paviment, “una nova flor de Mariscal”, i la plaça central amb una glorieta inspirada en un gran arbre baobab com a punt de trobada. El nou disseny també ha permès restaurar, en el seu accés original de la Gran Via, els pilars de l’edifici l’antiga fàbrica Hispano Olivetti, patrimoni protegit de la ciutat.

Del nou complex de Glòries destaca el mix comercial, amb gairebé un 70% de marques locals, que conviuen amb grans marques com ara H&M, Mango o les firmes del grup Inditex, com ara Zara o Massimo Dutti, distribuïd­es en diversos locals. A més, s’han incorporat nous establimen­ts com ara la segona botiga d’Uniqlo a Barcelona, Adidas, la Fnac, Superdrim i Hema.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La pèrgola dissenyada per Javier Mariscal presideix la gran plaça pública del nou Glòries
ANA JIMÉNEZ La pèrgola dissenyada per Javier Mariscal presideix la gran plaça pública del nou Glòries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain