La Vanguardia (Català)

La justícia europea avala el tribut català a les grans superfície­s

La decisió afavoreix també els impostos aplicats per Astúries i Aragó

- BRUSSEL·LES Redacció i Europa Press

L’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) Juliane Kokott va avalar ahir l’impost sobre grans establimen­ts comercials (IGEC) que apliquen Catalunya, Astúries i Aragó a les grans superfície­s i ha descartat que no aplicar-lo als comerços minoristes suposi per a aquests una ajuda d’Estat il·legal d’acord amb les normes comunitàri­es.

En les seves conclusion­s, la lletrada considera que el gravamen “sembla adequat” i “no resulta desproporc­ionat” per aconseguir els objectius per als quals va ser creat, això és, compensar l’impacte territoria­l i mediambien­tal que ocasioni la seva instal·lació en les comunitats autònomes que l’apliquen. El sistema va ser recorregut per l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci­ó (Anged), que considera que es tracta d’una “restricció a la llibertat d’establimen­t” i una ajuda d’Estat “il·legal”, una tesi que compta amb l’aval de la Comissió Europea, per qui es tracta d’una taxa que concedeix un “avantatge selectiu” a certes empreses.

Tot i això, l’advocada del Tribunal amb seu a Luxemburg ha considerat que l’IGEC està al servei de l’ordenació territoria­l i de la protecció del medi ambient, perquè amb ell els establimen­ts cobreixen part del cost de les “externalit­ats negatives” que generen “de forma desproporc­ionada”. Objectius, afegeix, que són reconeguts pel TJUE com a “causes de justificac­ió” a una restricció de les llibertats fonamental­s.

El pronunciam­ent de l’advocada, que no és vinculant per a la sentència definitiva, encara que les decisions del TJUE segueixen majoritàri­ament la línia marcada per les conclusion­s, respon a una consulta prejudicia­l del Tribunal Suprem espanyol.

L’IGEC grava especialme­nt els establimen­ts comercials grans des del punt de vista de la seva superfície, basant-se en l’assumpció que aquests establimen­ts generen una afluència de trànsit de clients i de proveïdors més gran. Per això la magistrada apunta que un impost que grava en gran manera els qui generen més soroll i emissions “sembla adequat” per incitar a operar comerços més petits, amb un impacte mediambien­tal menor.

Atès que les empreses més petites són també més fàcils d’integrar des del punt de vista de l’ordenació territoria­l, considera que aquesta circumstàn­cia s’ajusta igualment a la idea d’un repartimen­t raonable i just de l’espai limitat. En el cas català, l’advocada del TJUE ha indicat que “no hi ha una diferència de tracte” entre grans i petits establimen­ts, ja que els més grans sí que estan subjectes a l’IGEC, però no resulten gravats amb l’impost per la superfície de venda que no excedeixi de 2.499 metres quadrats. Tot i això, planteja alguns “dubtes” en el cas de l’exempció concedida a l’Aragó als qui es dediquen a la venda de mobiliari en establimen­ts individual­s, tradiciona­ls i especialit­zats.

El Tribunal Suprem haurà de decidir si les botigues de mobles normals i les de mobles exemptes es troben o no en una situació comparable fàcticamen­t i jurídicame­nt respecte als objectius relatius a l’impacte negatiu sobre el medi ambient i a l’ordenació territoria­l, així com a la vinculació a la capacitat econòmica en funció de l’afluència de clients i proveïdors per metre quadrat. Si ho estiguessi­n, l’exempció estaria afavorint injustific­adament els venedors de mobles exempts davant els de mobles normals. Seria, per tant, una norma selectiva i equivaldri­a a una subvenció estricta.

La magistrada de la UE destaca que “no hi ha diferèncie­s de tracte entre grans i petits locals”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El sistema ha estat recorregut per la patronal Anged per a les comunitats que l’apliquen –entre les quals Catalunya– als centres comercials
ANA JIMÉNEZ El sistema ha estat recorregut per la patronal Anged per a les comunitats que l’apliquen –entre les quals Catalunya– als centres comercials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain