La Vanguardia (Català)

Putin s’hi torna

Resposta a Washington, que va obligar RT a declarar-se com a tal als EUA

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Moscou obligarà els mitjans de comunicaci­ó nord-americans establerts a Rússia a acreditars­e com a “agents estrangers”, en resposta a la decisió dels EUA de tractar d’aquesta manera la televisió russa RT.

Poden anomenar-ho revenja, però per als legislador­s russos és simplement tractar els altres com els tracten a ells. Sense cap vot en contra, la Duma va aprovar ahir la reforma de la llei que permetrà posar als mitjans de comunicaci­ó forans que es difonen en territori rus l’etiqueta d’agent estranger. La mesura es pren com a represàlia dirigida a Washington, que ha obligat a la televisió russa RT (abans Russia Today) a registrar la seva filial RT America amb el mateix qualificat­iu als Estats Units.

Sense cap vot en contra i amb 409 dels 450 diputats a favor, la Cambra Baixa va aprovar ahir reformar una llei que Rússia va introduir el 2012 i que llavors estava dirigida només a les oenagés que reben diners de l’estranger i fan activitats polítiques a Rússia.

L’esmena s’ha fet de forma urgent, en vista que el termini que els EUA van donar a RT per inscriure’s en el registre nord-americà expirava dilluns passat. El president de la Duma, Viatxeslav Volodin, va reunir els líders dels grups i comissions parlamenta­ris divendres per donar-hi una “resposta simètrica”. Aquesta setmana s’han passat les tres lectures reglamentà­ries a la Cambra i la mesura es farà efectiva amb la firma del president rus, Vladímir Putin.

Segons els mitjans locals, aquesta etiqueta la podrien rebre els principals mitjans dels Estats Units que es difonen a Rússia, com la televisió CNN, la Veu d’Amèrica i Radio Svoboda (Radio Free Europe/ Radio Liberty). També s’ha suggerit que la mesura afectarà a l’alemanya Deutsche Welle, però ahir ho va descartar un parlamenta­ri del partit governamen­tal Rússia Unida, Andrei Issàiev. “Espero since- rament que no ens enemistem (amb Alemanya), així que no hi haurà mesures en relació amb els mitjans alemanys”, va assegurar.

La decisió correspon al Ministeri de Justícia. El mitjà de comunicaci­ó que sigui inclòs en el registre haurà de declarar-se com a agent estranger en els seus productes i,

Els primers d’entrar en el registre poden ser la CNN, la Veu d’Amèrica o Radio Liberty

periòdicam­ent, haurà de retre comptes de la seva activitat davant les autoritats de Moscou. La mesura no afecta les correspons­alies de mitjans estrangers acreditats a Rússia.

Després que al setembre el Departamen­t de Justícia dels EUA comuniqués a RT que havia d’apuntar-se en el registre de Washington, la directora del canal rus, Margarita Simonian, va dir que aquesta mesura podia fer que RT deixés de funcionar als EUA. Al final ha preferit complir amb l’exigència, el canal va posar el seu nom en el registre dilluns passat i es dirigirà als tribunals dels Estats Units per revertir la mesura. “Si no ens registrem, poden arrestar el director del canal als EUA, així com intervenir els comptes de l’empresa”, va dir divendres passat per explicar la decisió final.

La llei per la qual Washington ha obligat RT a inscriure’s com a agent estranger ( la FARA, per les sigles en anglès) data del 1938, quan es va aprovar per controlar la propaganda nazi. En el registre hi ha pocs mitjans de comunicaci­ó, com ara el diari China Daily o la televisió japonesa NHK. Als EUA es considera que RT i l’agència Spútnik són instrument­s de la propaganda del Kremlin i mitjans de la presumpta ingerència en les eleccions presidenci­als del 2016.

 ?? YEKATERINA SHTUKINA / AP ?? El president Putin i el primer ministre Medvédev van visitar ahir un monestir a Istra
YEKATERINA SHTUKINA / AP El president Putin i el primer ministre Medvédev van visitar ahir un monestir a Istra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain