La Vanguardia (Català)

Campanya en el Congrés dels EUA per posar fi a l’assetjamen­t sexual

El cas Moore destapa nombroses agressions ocorregude­s al Capitoli

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El president del Congrés, el republicà Paul Ryan, va requerir la implantaci­ó d’“un entrenamen­t antiassetj­ament sexual” de tots els legislador­s i els seus col·laboradors. Silenciat pels tripijocs del poder, l’assumpte ha arribat fins al punt que entre les dones corre a Washington una llista de bruts amb els congressis­tes a esquivar.

Unes 1.500 antigues treballado­res de Capitol Hill van firmar una petició urgent, dirigida a les dues cambres, davant aquesta epidèmia. En deu anys, el Congrés ha pagat 15 milions de dòlars, trets de les arques públiques, per arribar a acords amb les víctimes, en un total de 260 denúncies, a canvi d’un pacte de silenci. La petició de Ryan es va produir després d’una jornada, la de dimarts, que va necessitar un muntatge en paral·lel com a Cotton Club (1984), la pel·lícula de Francis Ford Coppola, per entendre el contrast entre el que s’afirma i el que es posa en pràctica.

En una sala del Capitoli, Jeff Sessions, fiscal general dels Estats Units, va fer una demostraci­ó de pensament gasós. Va enganyar una vegada aprofitant-se dels seus contactes russos, va enganyar una segona i, després de recuperar la memòria, aquesta vegada va dir la veritat. Sempre segons la seva última versió, a compte d’una altra de pròxima.

“No accepto i rebutjo l’acusació que he mentit. Això és una mentida”. Així ho va subratllar Sessions. Aquest és el mateix polític que estudien els líders conservado­rs com a garantia de sensatesa per recuperar el seu escó al Senat, de forma temporal, en cas que en l’elecció especial del 12 de desembre, a Alabama, surti elegit Roy Moore.

Estan decidits a expulsar Moore de la Cambra, una cosa poc habitual, pel seu passat de fustigador de menors.

Cinc dones han saltat a primera pàgina, a risc de ser fetes a miques pels mitjans dels fets alternatiu­s, per recordar que fa unes dècades, quan encara eren adolescent­s, d’entre 14 i 17 anys, van ser assetjades per un poderós jurista que va fer servir el seu càrrec per intimidar-les. Roy Moore era l’ajudant del fiscal.

Els alts caps republican­s volen treure’s de sobre a aquest presumpte depredador camuflat en el fonamental­isme religiós i la veritat absoluta. Ell es mostra desafiador. Tot ho atribueix a “una gran mentida” en la qual es camufla una confabulac­ió entre els demòcrates i l’establishm­ent republi- cà. “Hem de tornar a Déu”, va vociferar aquest dimecres.

El president Trump seguia ahir en silenci, un cop tornat a la Casa Blanca després de tancar la seva gira asiàtica. En el seu compte de Twitter es va penjar medalles per la seva suposada capacitat negociador­a amb la Xina, es va felicitar per la seva intervenci­ó a favor dels tres joves basquetbol­istes detinguts per un robatori en aquell país i perquè “els Estats Units estan sent respectats de nou”.

Ni esment del cas Alabama. Alguns analistes van assegurar que Trump espera el veredicte de Sean Hannity, el seu guia a la cadena Fox, un dels grans fans de Moore i a qui ha donat un ultimàtum perquè enterri els arguments de les cinc dones.

De tornada al Capitoli i, més o menys a la mateixa hora en què Sessions va sortir de la seva amnè- sia –com va oblidar que va negociar amb l’enemic?–, el cas Moore ha destapat la caixa de trons. La legislador­a demòcrata Jackie Speier va fer saltar les alertes. “Hi ha dos membres del Congrés actual, un republicà i un demòcrata, que han estat objecte de revisió, o no ho han estat, però que estan implicats en assetjamen­t sexual”, va remarcar. La representa­nt california­na no va donar noms. Tot i això, va descriure un sistema que permet als acusats que es mantinguin en l’anonimat gràcies als pagaments a les martiritza­des.

Speier, de 67 anys, va compartir recentment la seva pròpia història d’assetjamen­t, la qual cosa ha propiciat que d’altres li confiïn els seus traumes.

En un altre testimoni, la legislador­a republican­a Barbara Comstock va confessar que una col·laboradora va anar a casa d’un legislador. Li va dur documents. La va rebre amb tovallola. “En un moment –va prosseguir Comstock–, es va treure aquella peça i es va exposar. Ella va marxar i va deixar la feina”.

La Cambra ha pagat 15 milions per arribar a acords amb les denunciant­s a canvi del seu silenci

 ?? WIN MCNAMEE / AFP ?? La congressis­ta demòcrata Jackie Speier va denunciar la situació, ahir al Congrés
WIN MCNAMEE / AFP La congressis­ta demòcrata Jackie Speier va denunciar la situació, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain