La Vanguardia (Català)

Corea del Nord ‘condemna’ Trump a mort per haver insultat Kim Jong-un

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Corea del Nord no ha deixat passar l’ocasió de respondre a les últimes provocacio­ns del president dels Estats Units, Donald Trump. La premsa oficial nordcorean­a l’ha criticat per dir “gras i baix” al seu líder, Kim Jong-un, i ahir va escriure que mereixia la pena de mort per insultar el seu màxim dirigent i la societat nord-coreana. El Rodong Sinmun, el diari del Partit dels Treballado­rs, nom oficial de l’organitzac­ió comunista de Corea del Nord, va descarrega­r ahir, a través del seu editorial, tota la seva retòrica amenaçador­a contra Trump.

Era la resposta oficial del règim de Pyongyang al tuit que l’inquilí de la Casa Blanca va llançar contra Kim Jong-un diumenge des de Hanoi, la penúltima etapa de la seva gira asiàtica de dotze dies. “Perquè Kim Jong-un ha d’insultar-me dient-me ‘vell’ quan jo no l’insultaria MAI dient-li ‘baix i gras?’”, va escriure aquell dia Trump.

Com era d’esperar, els dirigents nord-coreans no s’han mossegat la llengua i han recorregut a la seva ampul·losa retòrica. “El pitjor crim pel qual no podrà ser perdonat mai és que s’ha atrevit a danyar malignamen­t la dignitat del lideratge suprem”, va advertir el Rodong Sinmun.

I després de definir Trump com “un vell esclau dels diners”, el rotatiu nord-coreà subratlla que “es va atrevir a apuntar amb un dit acusador al Sol [Kim Jongun]”, i que per aquesta raó “hauria de saber que no és més que un horrible criminal condemnat a mort pel poble coreà”.

Aquest nou intercanvi de provocacio­ns verbals arriba en un moment de tensió a la península coreana, que torna a ser escenari de maniobres aeronavals dels EUA i Corea del Sud, que inclouen la presència de tres portaavion­s i un submarí a propulsió nuclear. Una demostraci­ó de múscul militar destinada a impression­ar les autoritats de Pyongyang. I un creuament de paraules que podria desembocar en una altra espiral de tensió com la de setembre, amb insults personals i amenaces militars.

El diari del règim nord-coreà no va vacil·lar a considerar els comentaris del líder dels Estats Units com una declaració de guerra. “Els comentaris imprudents de Trump durant els seus viatges no poden ser vistos sinó com la confirmaci­ó de la política hostil de la Casa Blanca cap a Corea del Nord (...) i una declaració de guerra oberta”, afirma el rotatiu. S’endevinen nous temps de tensió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain