La Vanguardia (Català)

Alcohol, pobresa i classe

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Després d’una batalla legal que ha durat cinc anys, Escòcia ha imposat un preu mínim a l’alcohol L’expectativ­a de vida en un barri pobre de Glasgow és catorze anys més baixa que a Londres

Escòcia serà el primer país del món amb un preu mínim per a l’alcohol, després de rebre la benedicció del Tribunal Suprem del Regne Unit. Una ampolla de vi o quatre llaunes de cervesa no es podran comprar a la botiga per menys de cinc euros i una ampolla de whisky per menys de 15. La mesura, impulsada pel Govern nacionalis­ta i aprovada pel Parlament de Holyrood ja fa un quinquenni, però qüestionad­a pel lobby de la beguda, té per objecte combatre contra un greu problema d’alcoholism­e.

Els escocesos beuen de mitjana un 20% més que els anglesos i els gal·lesos, són els europeus més obesos i amb més càncer de fetge, per culpa d’una dieta espantosa a base de greixos saturats i verdures congelades que han perdut totes les vitamines, i de la qual el tomàquet, l’enciam, les fruites o el peix són completame­nt aliens. I tot això, regat no per un Chateaux Mouton-Roschild del 78, sinó per sidra amb elevat contingut alcohòlic o vodka barat. Per què al nord de la muralla d’Adrià es menja i es beu tan malament? (no és que el sud estigui lliurat a la dieta mediterràn­ia, però...).

Diversos estudis sociològic­s suggereixe­n que els hàbits alimentari­s són una qüestió de classe al més classista dels països. Així com a Grècia o Itàlia demanar una pizza per telèfon és un costum de classe mitjana per no cuinar a casa, però en les comunitats rurals i de classe treballado­ra es continua esperant un menjar tradiciona­l, a la Gran Bretanya (i Escòcia) són per aclaparado­ra majoria els pobres que es refugien en el fish and xips, les barretes de xocolata i els six packs de cervesa. “Té molt a veure amb la industrial­ització i el trasllat de masses de gent sense recursos del camp a la ciutat. Els guetos d’habitatges subvencion­ats de Glasgow, molts dels habitants dels quals no tenen cotxe i on no arriba el transport públic, no tenen un supermerca­t, una fruiteria, carnisseri­a o peixateria a quilòmetre­s de distància. També té a veure amb l’atur, la depressió i el fet que antigament l’aigua fos plena de bacteris i fos un perill”, diu Peter Bennie, del Col·legi de Metges.

En l’actualitat el cost mitjà d’una unitat d’alcohol (un got de vi o mitja pinta de cervesa) és de 52 penics, amb la qual cosa el preu mínim de 50 tampoc no causarà una revolució. Als pubs o restaurant­s ni es notarà, perquè l’alcohol és substancia­lment més car que això. Però sí a les botigues dels barris deprimits que ofereixen beguda low cost.

Fa temps que el Govern escocès de l’SNP pren mesures per combatre el problema, com restriccio­ns a la publicitat i un límit per conduir sota els efectes de l’alcohol molt més baix que el de la resta del Regne Unit. L’alcoholism­e, segons estadístiq­ues oficials, és responsabl­e de la mort de 22 persones a la setmana, de 35.000 ingressos anuals a l’hospital, d’un 54% dels crims, del consum de drogues i l’absentisme laboral. Es calcula que, al marge de les tragèdies personals, costa al país uns 4.000 milions d’euros a l’any.

El lobby del whisky va portar el tema als tribunals europeus –que el van tornar als britànics–, amb l’argument que la imposició d’un preu mínim constituei­x una “restricció al lliure comerç”. “Era un pas necessari per millorar la salut pública”, va declarar la primera ministra Nicola Sturgeon.

Escòcia té restaurant­s d’estrella Michelin, però la immensa majoria no se’ls pot permetre. La dieta és tan pèssima que l’expectativ­a de vida en barris de classe treballado­ra de Glasgow és de les més baixes d’Europa, catorze anys menys que a Londres, tant per a homes com per a dones. També es fuma molt més i es fa menys exercici. Un de cada quatre escocesos és obès. “Els aliments es van industrial­itzar al final de la Segona Guerra Mundial, quan el govern va fomentar les llaunes com una alternativ­a barata perquè ningú no passés gana”, explica Franc Roddam, creador de Master Chef.

A les costes escoceses es captura un munt de peix i marisc, que es fica directamen­t en camions amb destinació a França i Espanya. Els nadius prefereixe­n les barretes de Mars o Snickers amb un got de vodka.

 ?? ANDY BUCHANAN / AFP ?? Beguda ‘low cost’
Una botiga de licors amb ofertes de preu a l’aparador a Glasgow. A baix, la primera
ministra Nicola Sturgeon
ANDY BUCHANAN / AFP Beguda ‘low cost’ Una botiga de licors amb ofertes de preu a l’aparador a Glasgow. A baix, la primera ministra Nicola Sturgeon
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain