La Vanguardia (Català)

Cultura esprem l’elecció d’Espanya com a país convidat a Frankfurt 2021

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Espanya serà país convidat d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt –la més important del món– en l’edició de l’any 2021, i el Ministeri de Cultura s’ho ha agafat com una oportunita­t d’excepció per vendre’s al màxim; no tan sols des de la perspectiv­a editorial, sinó com a potència creadora de continguts i de productes cul- turals especialme­nt diversos.

La designació d’Espanya com a hoste principal a la festa més gran del llibre del planeta es va formalitza­r ahir a la seu del Ministeri per mitjà de la firma del correspone­nt memoràndum d’entesa entre el titular de la cartera, Íñigo Méndez de Vigo, i el director de la fira, Juergen Boos.

La consigna comuna per al desembarca­ment a la ciutat germànica serà la de plantar cara amb “la diversitat i la capacitat d’innovació” que, segons el ministre, caracterit­zen la creació cultural espanyola. Méndez de Vigo ho va subratllar: no es tracta només del sector del llibre; també d’altres de tan dispars com les arts escèniques i visuals, la gastronomi­a, el patrimoni cultural, els videojocs, el cinema, la música, la televisió, la ràdio... Tot això sense oblidar, ara bé, que Espanya és “un dels primers països productors de lli- bres del món, amb una mitjana anual de 80.000 títols nous”, i que el sector editorial aporta gairebé l’1% del PIB estatal i el 34,1% del PIB cultural.

El ministre i el seu equip proposaran de portar a Frankfurt, però també a altres ciutats d’Alemanya, una “mostra omnicompre­nsiva de la realitat cultural del país en tots els seus vessants”. Ho volen fer mitjançant “un extens programa d’activitats” que encara està per definir però que es començarà a preparar de seguida.

L’any passat la Fira de Frankfurt va rebre 280.000 visitants procedents de 125 països, dels quals 172.296 eren profession­als del món editorial. A les 4.150 acti- vitats celebrades van assistir-hi 10.000 periodiste­s i 2.400 blogaires de 75 països de tot el món. Es tracta, en suma, d’un autèntic paradís per a tot el qui vulgui vendre el seu llibre, en el sentit més ampli de l’expressió.

Pel que fa a finalitats organitzat­ives i pressupost­àries, el Ministeri inclourà les seves iniciative­s per a Frankfut 2021 en dos dels plans plurianual­s: el del Foment de la Lectura, que la secretaria d’Estat de Cultura va aprovar el 3 de maig amb el lema “Llegir et dona vides extra”, i el del Pla Cultura 2020, que té entre els seus eixos el d’“estendre la cultura espanyola més enllà de les nostres fronteres”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain