La Vanguardia (Català)

L'augment del pressupost del 2018 es reflecteix en les prestacion­s socials

EL PROJECTE DE LLEI DEL PRESSUPOST DE L'ANY VINENT, QUE VA PRESENTAR EL MINISTRE DE FINANCES D'ANDORRA, JORDI CINCA, PREVEU UNS INGRESSOS DE 425,2 MILIONS D'EUROS, AMB UN DÈFICIT DE CAIXA PER SOTA DE L'1% DEL PIB, SITUANT-SE EN 25,69 MILIONS D'EUROS

- REDACCIÓ Barcelona

El ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca, va presentar la setmana passada els detalls del projecte de llei del pressupost del 2018, després d' entrar-lo a tràmit parlamenta­ri. El projecte de llei preveu uns ingressos de 425,2 milions d'euros i unes despeses de 450,9 milions d'euros, de manera que es manté el dèficit de caixa per sota de l'1% del PIB, situant-se en 25,69 milions d 'euros. Aquest augment del pressupost es veu reflectit, principalm­ent, en l'increment dels ministeris que assumeixen les prestacion­s socials i les partides pròpies de l'estat del benestar. Concretame­nt, el Ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior és el que més creix en termes absoluts, amb 3,3 milions d'euros més que al pressupost del 2017, seguit del Ministeri de Salut, amb 2,7 milions d'euros d'increment, i del Ministeri d'Educació i Ensenyamen­t Superior, amb un augment de 2,3 milions d'euros.

En aquest pressupost, a més, també es recull la millora de la situació econòmica, que es veu reflectida e nun augment dels ingressos relacionat­s amb el consum, amb les transmissi­ons patrimonia­ls i també amb l'IRPF, per l'augment d'assalariat­s.

Pel que fa als ingressos per impostos directes, es mantenen en un import similar al pressupost anterior, a causa de l'increment dels impostos per plusvàlues immobiliàr­ies i per IRPF, i la baixada dels ingressos de l'impost de societats i de l'impost sobre la renda dels no residents. D'altra banda, els ingressos per l'impost de societats es pressupost­en lleugerame­nt per sota, tenint en compte la tendència a la baixa, sobretot per l'evolució dels resultats del sector financer.

Pel que fa als ingressos indirectes, se situen en els 292 milions d'euros, amb un increment del 3,97% respecte al pressupost anterior, jaques ó ne l reflex de com s'està comportant el consum aquest 2017.

Tot i l' increment dels ingressos, les despeses també es pressupost­en a l' alça, a causa de l'increment de les despeses de personal, però sobretot del consum de béns corrents i serveis.

Les despeses financeres, en canvi, baixen gràcies al fet que es preveu que els tipus d'interès es mantinguin baixos, i per la gestió feta de les renovacion­s de les emissions de deute públic.

Pel que fa a les transferèn­cies corrents, augmenten un 2,82%, situant-se en 212,7 milions d'euros. Dins de les transferèn­cies, destaquen les que estan destinades a ajudar les famílies, i concretame­nt l'augment de les pensions de discapacit­at i solidarita­t (+16,8%), la partida de promoció de l'autonomia personal (+25,9%) i la d 'atenció a la infància i l'adolescènc­ia (+41,6%).

Els ingressos indirectes se situen en 292 milions d'euros, amb un increment del 3,97%, reflex del consum del 2017

 ??  ?? Al pressupost es recull la millora de la situació econòmica, reflectida en un augment dels ingressos per consum, IRPF i transmissi­ons patrimonia­ls.
Al pressupost es recull la millora de la situació econòmica, reflectida en un augment dels ingressos per consum, IRPF i transmissi­ons patrimonia­ls.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain