La Vanguardia (Català)

Al Mundial amb el Barça

87 blaugrana han competit en alguna fase final des del 1934

- XAVIER G. LUQUE

Els avui potser massa oblidats Nogués, Zabalo i Ventolrà van obrir el camí en el llunyà Mundial del 1934, i en el pròxim de Rússia 2018 hi podria haver fins a una dotzena de novetats. Són els jugadors que han arribat a una fase final d’un Mundial amb fitxa del FC Barcelona. Fins avui un total de 87, dels quals 56 van representa­r la roja i la resta es reparteixe­n entre 13 altres seleccions, amb aportació destacada d’holandesos (8) i brasilers (7).

La història dels tres pioners mereix un respecte. Perquè el porter aragonès Joan Josep Nogués, el defensa de pares bascos i origen anglès Ramón Zabalo i l’extrem barceloní Martí Ventolrà són tres llegendes de la història blaugrana i tots tres van tenir una peripècia vital extraordin­ària. Però per cenyir-se al Mundial del 1934 cal recordar que el seu debut va arribar en circumstàn­cies especials.

El torneig del 1934 es va disputar a la Itàlia de Mussolini, que es va proposar de convertirl­o en un element de propaganda del règim feixista. Ho va deixar clar en una entrevista amb el president del futbol italià, Giorgio Vaccaro:

– Itàlia ha de conquerir el campionat, va comentar el Duce.

– Per descomptat, farem tot el que puguem.

– No m’ha entès, Vaccaro. Itàlia ha de guanyar. És una ordre.

I va guanyar Itàlia, per descomptat. Amb actuacions tan polèmiques com l’eliminatòr­ia de quarts amb Espanya. El 31 de maig del 1934, a Florència, les dues seleccions van empatar a un gol, pròrroga inclosa. Un partit duríssim que va portar a un desempat –l’endemà!– en què Espanya no va poder disposar de set titulars. Tots lesionats. I especialme­nt el gran Ricardo Zamora, amb dues costelles trencades. Allò va ser l’oportunita­t de Nogués per situar-se sota els pals; de Zabalo, per rellevar el madridista Ciriaco, i de Ventolrà, que va entrar pel lleó Gorostiza. El selecciona­dor, el metge dermatòleg Amadeo García Salazar, havia apostat per un bloc amb jugadors del Madrid i de l’Athletic i no hi va comptar ni a vuitens contra el Brasil (3-1 per a Espanya) ni en el primer partit de quarts contra Itàlia. Va ser en el desempat on van debutar per fi en un Mundial. Els tres primers mundialist­es del Barça.

La selecció italiana, que tenia sud-americans nacionalit­zats com Luis Monti (campió del món el 1930 amb l’Uruguai i el 1934 amb Itàlia), no podia caure tan

Nogués, Zabalo i Ventolrà van ser els pioners en el duríssim torneig del 1934, manipulat per Mussolini

aviat i l’àrbitre suís René Mercet ho va permetre tot amb aquest objectiu. Gols anul·lats als espanyols, gol local amb Nogués bloquejat... El cop de colze de Tassotti a Luis Enrique no és res, comparat amb allò. Mercet no va tornar a arbitrar.

Han passat més de 80 anys i ara, en la llarga relació de mundialist­es del Barça, destaquen dos noms: Xavi i Messi. Tots dos han disputat 15 partits en fases finals. El de Terrassa en quatre mundials diferents, l’argentí en tres, però preparat per augmentar el compte l’any vinent a Rússia. En canvi, hi ha mundialist­es blaugrana que van estar en una fase final i no van disputar ni un minut. El primer d’aquesta llista és César, que va anar al Brasil 1950 però no va jugar. Com Sadurní a Xile 1962, Olivella a Anglaterra 1966... Però en aquest aspecte el cas més anecdòtic és el de Javier Urruti. Va formar part de l’equip espanyol en les fases finals del 1982 i 1986 (com a blaugrana) i abans ja ho havia fet en la del 1978 com a jugador de l’Espanyol. Però mai, en cap de les tres, no va arribar a jugar. Per ordre cronològic l’hi van impedir el madridista Miguel Ángel, el donostiarr­a Arconada i el llavors blanc-i-vermell Zubizarret­a. D’altres es van guanyar la fama en un Mundial, com Ramallets, anomenat el gat de Maracanã arran del seu brillant paper al Brasil 1950. I n’hi ha que van passar sense pena ni glòria, com l’italià Coco o el camerunès Song, però que també van ser mundialist­es del Barça.

Entre els estrangers, el primer va ser Cruyff, únic blaugrana del Mundial 1974, on també va competir Neeskens, però encara no s’havia produït la seva incorporac­ió oficial. Altres futboliste­s ja fitxats o a punt de fer-ho en un Mundial (i que no consten com a barcelonis­tes en el torneig) van ser Periko Alonso i Maradona, el 1982, Villa el 2010 o Claudio Bravo el 2014.

Messi i Xavi tenen el rècord de partits en fase final sent jugadors del Barça: quinze cadascun

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Messi i Xavi, 15 partits mundialist­es cadascun
MANÉ ESPINOSA Messi i Xavi, 15 partits mundialist­es cadascun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain