La Vanguardia (Català)

El Tribunal Suprem obre la via a la concessió de milers de llicències VTC

- BARCELONA Redacció

Dutxa freda per al sector del taxi. El Tribunal Suprem va fallar ahir a favor de dues empreses, Jojucar i Gran Vía Rent a Car, a les quals se’ls havia denegat la concessió d’unes llicències de vehicles amb conductor (VTC) el 2014. L’Alt Tribunal considera que les sol·licituds, que es van presentar a la Comunitat de Madrid, eren conforme a la llei en vigor en aquell moment. La primera rebrà 60 llicències i la segona, 20.

Més enllà del cas concret, la resolució pot obrir una capsa de Pandora. Entre els anys 2009 i 2013 es va decidir liberalitz­ar el sector del transport urbà i es van concedir, durant aquest període, diverses llicències per estimular la competènci­a.

En els anys successius, tot i això, es van introduir lleis més restrictiv­es. La d’Ordenació del Transport Terrestre (2013) i, sobretot, el seu reglament posterior, el reial decret del 2015, que “limita la concessió de noves VTC (...) si s’observa un desequilib­ri entre taxis i VTC per existir una proporció entre els dos vehicles superior a 1 VTC per cada 30 taxis”. Aquest decret va ser motiu de polèmica. Es va aprovar en l’últim Consell de Ministres pocs dies abans de les eleccions generals, amb vagues del sector del taxi i en contra de l’opinió de la CNMC, que va interposar un plet. La ràtio 1/30, a més, ja no existia perquè ja hi havia moltes més llicències en vigor, així que era inaplicabl­e tret que es retiressin les antigues. A la pràctica, ja no se’n concedeixe­n de noves.

En tot cas, el Suprem, amb la decisió d’ahir, tracta dos casos administra­tius que es remunten al perío- de anterior a l’entrada en vigor d’aquesta normativa. L’alt Tribunal “no entra en la legalitat o no del reial decret del 2015 ja que les sol·licituds examinades es van presentar anteriorme­nt a la seva aprovació”.

Però després del dictat d’ahir, en els propers mesos es pot obrir la porta a la concessió judicial d’aquelles noves llicències que es van sol·licitar entre el 2009 i abans del 2015 i que van ser denegades sense justificac­ió. El sector del taxi considera que n’hi ha unes 10.000, que podrien recaure ara en plataforme­s com Uber o Cabify.

La patronal Fedetaxi considera que estem davant un “problema generat per les administra­cions i són elles les qui han de donar una resposta immediata, suficient i estable”. Tot i això, “el Govern no té capacitat d’actuar davant autoritzac­ions que s’estan atorgant per la via judicial mitjançant sentència, encara que s’estigui superant la ràtio d’1/30”, va admetre ahir a la nit Foment, ja que la llei no és retroactiv­a. Els taxistes no descarten noves accions de protesta.

Per la seva banda, Uber va assegurar que les autoritzac­ions sol·licitades fins al novembre del 2015, són vàlides”.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Els taxistes anuncien protestes
ÀLEX GARCIA / ARXIU Els taxistes anuncien protestes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain