La Vanguardia (Català)

Denúncia davant la UE per discrimina­ció elèctrica

Un ajust de tarifes a Espanya perjudica 4.450 companyies

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Una desena d’organitzac­ions empresaria­ls catalanes, entre les quals es troba la Cecot, ha interposat una denúncia davant la Unió Europea per considerar que les tarifes de peatge elèctrics que hi ha a Espanya discrimine­n les companyies grans consumidor­es de determinad­es zones geogràfiqu­es, unes 4.450 en total. La infraestru­ctura disponible no és la mateixa a totes les comunitats autònomes, pel fet que els desplegame­nts de les xarxes van ser diferents, segons el moment en què es va fer i la distribuïd­ora que se’n va encarregar. Això ha suposat que en algunes –Catalunya entre elles– la factura pugui ser el doble que en d’altres. Segons l’opinió dels afectats, els últims canvis introduïts empitjoren la situació i dificulten encara més la lliure competènci­a, trencant-se el criteri d’unitat de mercat. Els consideren ajuts d’Estat i així ho han plantejat a les autoritats comunitàri­es de competènci­a.

Les 4.450 empreses perjudicad­es estan alimentade­s per tensions de fins a 30 kV. D’aquest total, 3.277 es troben a Catalunya i la resta a Aragó i Extremadur­a. La tarifa que se’ls aplica és la 6.1A, que inclou el rang entre 1 kV i 30 kV. La següent, més econòmica és la 6.1B, entre 30 kV i 36 kV, que està previst equiparar el 2018 a la 6.2, encara més barata, segons el pacte pressupost­ari de PP i PNB. Això beneficiar­à 1.250 companyies ubicades en sis de les 17 comunitats autònomes (790 al País Basc, 357 a Andalusia, 42 a Navar- ra, 33 a Castella i Lleó, 17 a Cantàbria i onze a Astúries), que passaran a pagar el mateix que les de Madrid, que ja gaudien de la tarifa més avantatjos­a.

Els denunciant­s afirmen que, prenent com a base els preus de l’electricit­at registrats el 2016, les empreses beneficiad­es reduirien el cost del MWh un 43%, la qual cosa les situa en una posició d’avantatge que les que gaudien de tarifes més competitiv­es ja tenien. Les raons perquè s’hagin de pagar imports diferents no són tècniques, sinó polítiques, esgrimeixe­n els afectats, que reclamen un tracte equitatiu des de fa dos anys, quan van constituir la plataforma kV25/30. En aquest temps han dirigit la seva acció al Govern espanyol. Ara han decidit acudir a les autoritats europees.

L’actuació jurídica davant la direcció general de la Competènci­a de la Comissió Europea està coordinada per Asun Cirera, l’advocada que va gestionar la denúncia per ajuts d’Estat també a Brussel·les relativa a la plataforma gasista Castor. Segons la seva opinió, es compleixen els cinc requisits necessaris perquè s’accepti i es plantegi una investigac­ió: ha de tenir origen d’Estat, constituir un avantatge, ser selectiva, afectar la competènci­a i els intercanvi­s entre els estats membres i, finalment, ser incompatib­le amb el mercat únic.

Les entitats denunciant­s represente­n més de 50.000 empreses, de les quals 500 són indústries usuàries dels serveis d’electricit­at afectats per aquests desequilib­ris tarifaris dels sectors tèxtil, metal·lúrgic, químic, de la fusta i la distribuci­ó. En totes elles, el consum elèctric té un fort pes en els seus costos d’explotació.

Els afectats són a Catalunya, Aragó i Extremadur­a i consideren que s’estan donant ajuts d’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain