La Vanguardia (Català)

Rússia exigeix proves a Espanya de la ingerència en la crisi catalana

El Govern del PP afirma que no ha acusat el Kremlin i el PSOE demana explicacio­ns

- GONZALO ARAGONÉS CARMEN DEL RIEGO Moscou / Madrid

La possible ingerència russa en la crisi catalana podria esdevenir una crisi diplomàtic­a entre Madrid i Moscou. El Kremlin veu “histèria antirussa” a Occident i exigeix proves d’unes acusacions que la Moncloa assegura que no ha fet.

FALTA DE CREDIBILIT­AT “Les acusacions partint de fonts dubtoses no deixen bé la diplomàcia espanyola”

“HISTÈRIA ANTIRUSSA”

“És un invent per distreure l’atenció sobre la seva incapacita­t”, diu Rússia

Malgrat el deterioram­ent general de les relacions de Rússia amb Occident, les autoritats de Moscou sempre han destacat la bona entesa amb Espanya. Fins ara, perquè igual com altres països occidental­s, el Govern espanyol ha assenyalat Rússia com a lloc des d’on hackers, trols, bots i altres herois d’internet interferei­xen en els afers interns d’altres països. Igual com ho van demanar abans als Estats Units i als països que també han descobert aquesta empremta russa, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, i la portaveu de la cancelleri­a, María Zakhàrova, exigeixen que les acusacions d’haver interferit en la crisi catalana vagin acompanyad­es de proves. Madrid recorda que en cap moment ha acusat l’Executiu rus d’estar al darrere dels atacs.

Zakhàrova va retreure ahir al ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, que dilluns passat informés el Consell de Ministres de la UE sobre els casos de presumpta desinforma­ció i manipulaci­ó des de Rússia a través d’internet per intentar influir en la crisi catalana. “Rússia lamenta profundame­nt que l’onada de campanyes antirusses que s’ha desencaden­at als mitjans occidental­s hagi estat elevada a Madrid al nivell oficial”, va assegurar.

També va assenyalar que “el menyspreu cap als fets objectius i l’entusiasme injustific­at amb què es llancen acusacions sense proves partint de fonts dubtoses no deixa bé la diplomàcia espanyola”. I va avisar: “Aquests passos l’únic que aconseguei­xen és perjudicar les relacions”.

Igual que Lavrov dimecres, la portaveu va demanar a Espanya dades concretes de la suposada interferèn­cia. “Causa especial perplexita­t sentir de boca del ministre d’Exteriors [Dastis] que Rússia està suposadame­nt interessad­a a debilitar a Espanya”, va subratllar.

Des del començamen­t de la crisi catalana, el Kremlin ha preferit situar-se al marge i sempre ha mantingut que es tracta d’una “qüestió interna” d’Espanya que s’ha de resoldre amb les lleis espanyoles.

Lavrov i el cap de premsa del Kremlin, Dmitri Peskov, expliquen les acusacions contra Moscou pel que anomenen aquí la “histèria antirussa” d’Occident.

“Aquesta histèria sensaciona­lista l’organitzen segurament per distreure l’atenció dels seus electors sobre la incapacita­t per resoldre problemes interns”, va dir Lavrov. “Ni les autoritats espanyoles, ni l’OTAN, ni els mitjans no han presentat arguments que donin credibilit­at a aquestes acusacions; per això les considerem infundades”, va declarar Peskov.

La qüestió catalana només ha aparegut en els discursos oficials de Moscou per criticar la UE. A l’octubre el president rus, Vladímir Putin, la va acusar d’utilitzar dues vares de mesurar perquè la majoria dels seus membres (no pas Espanya) reconeixen a Kosovo com a país independen­t. I ahir el cap del Servei Exterior de la Intel·ligència, Serguei Narixkin, va criticar les “elits europees” per “autoprocla­mar-se paladins de la democràcia”.

“Quan a Catalunya els van inco-

modar els resultats del referèndum llavors no només es van negar a reconeixe’ls, sinó que també van sotmetre els promotors a represàlie­s”, va asseverar.

Les advertènci­es dels dirigents russos no van obtenir cap resposta oficial ahir per part del Govern espanyol, perquè, segons van assegurar fonts governamen­tals, no hi havia hagut cap queixa ni petició oficial d’aclariment­s, ni res que suposi l’inici d’un contenciós diplomàtic. L’Executiu de Mariano Rajoy està convençut que les relacions entre Espanya i Rússia no es veuran afectades, perquè Madrid no ha acusat mai el Govern de Moscou d’aquestes ingerèncie­s.

Les mateixes fonts governamen­tals subratllen que Espanya està disposada a tractar l’afer amb Rússia en els contactes habituals i fluids que hi ha entre els dos països, i demostrarà que no va acusar mai el Kremlin d’estar al darrere d’aquestes ingerèncie­s. Per evidenciar-ho hi ha les actes del Congrés, dimecres durant la sessió de control, o les entreviste­s del president Rajoy, que no assenyala mai el Govern rus. El cap de l’Executiu espanyol, quan dimarts passat a la cadena Cope li van demanar si sospitava que darrere d’aquestes ingerèncie­s hi havia el Govern rus, va respondre clarament: “No, en absolut. Jo només puc fer afirmacion­s de fets que tinc provats, perquè soc el president del Govern, i per tant seré responsabl­e. No tinc cap dada que digui, que em digui, que el Govern rus hi està al darrere. El que sí que dic és que el 55% d’aquests perfils falsos estaven domiciliat­s a Rússia, i el 30% van ser replicats des de Veneçuela”.

Les mateixes fonts asseguren que han estat els mateixos arguments que han expressat sempre el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, i la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, tant en les seves intervenci­ons a Espanya com a Brussel·les, fa uns dies.

Ahir el PSOE va demanar la compareixe­nça de la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría davant la comissió de Secrets Oficials, que se celebra a porta tancada, perquè informi “sobre la possible ingerència d’altres països en la crisi política de Catalunya, les investigac­ions fetes per verificar-la i les actuacions del Govern [espanyol] davant aquests països i davant les institucio­ns europees en relació amb aquesta ingerència”.

La portaveu socialista, Margarita Robles, va dir que la pretensió del seu grup és “estar informat de si hi ha alguna actuació estrangera que pretengui interferir en la vida política espanyola”, tot i que va assegurar que dona “un marge de confiança” al Govern central perquè es tracta d’una “qüestió d’Estat” i cal que aclareixi qualsevol dubte.

 ?? SERGEI CHIRIKOV / EFE ?? El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ahir durant una reunió amb el seu homòleg argentí
SERGEI CHIRIKOV / EFE El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ahir durant una reunió amb el seu homòleg argentí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain