La Vanguardia (Català)

Barcelona blinda la Rambla i la Sagrada Família

L’Ajuntament decideix instal·lar pilons i altres mesures per dissuadir de nous atemptats

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Avui fa tres mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils que van costar la vida a 24 persones, vuit d’elles terroriste­s. Un temps per cosir ferides, continuar trobant molt a faltar, i en el qual s’ha anat reunint, amb discreció i moltes ganes de treballar coordinats, un grup de tècnics en matèria de prevenció que han arribat a la conclusió que el millor per a la seguretat de Barcelona és començar a blindar les zones més freqüentad­es. Que per ser més freqüentad­es tenen més risc de ser escenari de nous atemptats.

El que han decidit és començar a posar les coses més difícils als terroriste­s. Tres han estat els primers escenaris triats: la Rambla, la Catedral i la Sagrada Família. Ningú no pot garantir que les noves mesures frenin les ànsies de mort de qualsevol terrorista, però les mesures dissuadeix­en. I d’això es tracta.

Aquest grup de treball, liderat per l’Ajuntament i en el qual participen Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Policia Nacional, Guàrdia Civil i bombers, a més de diferents departamen­ts del Consistori, es va crear a la Junta de Seguretat que es va celebrar després dels atemptats del 17 d’agost.

Recordem. Aquella tarda d’estiu no hi podia haver més gent a la Rambla. Per a molts turistes, com va demostrar la xifra de víctimes, segurament no hi havia cap altre lloc millor per gaudir de la que havia d’haver estat una esplèndida jornada. La furgoneta blanca que conduïa Younes Abouyaaqou­b va transitar durant 41 segons pel tram per als vianants del passeig, al qual va accedir exactament a les 16.53 hores. Res no li va impedir de pujar a aquesta vorera.

És cert que en un primer moment, més com un acte reflex de defensa, des de l’Ajuntament es va defensar la gestió prèvia de l’atemptat i la decisió de no haver posat pilons a la Rambla. Però també és cert que l’alcaldessa Ada Colau va explicar en una entrevista posterior, precisamen­t en aquest diari, que el seu govern faria el que li demanessin els experts en seguretat. I va deixar treballar aquests experts.

La veritat és que durant aquest temps han treballat coordinats, a contracorr­ent del que passa en molts altres estaments amb repre- sentants d’aquests mateixos organismes.

Què han decidit? I per unanimitat. Principalm­ent que cal blindar les zones més freqüentad­es. Començaran per la Sagrada Família i la Catedral i aquestes dues actuacions començaran ara, perquè la intenció és que la nova seguretat estigui enllestida quan s’inaugurin les tradiciona­ls fires de Nadal que començaran

Al temple de Gaudí es provarà de desviar el trànsit rodat que circula al voltant

A la catedral es col·locaran elements dissuasius pactats amb tècnics de paisatge

els pròxims dies.

La intervenci­ó més complexa serà a la Sagrada Família, per la gestió de la mobilitat que es genera al voltant del temple. Els tècnics han proposat convertir en zona de vianants l’entorn de la basílica i desviar el volum de trànsit per altres carrers. Hi haurà talls a Marina, Sardenya i Provença per garantir la seguretat del temple i millorar també la circulació dels vianants que s’acostumen a concentrar davant les façanes principals del temple, ocasionant problemes de convivènci­a amb els veïns del barri.

La següent actuació immediata es farà a la catedral, un espai ja lliure de trànsit al seu voltant. Aquí s’instal·laran elements físics que impedeixin el pas de vehicles pesants a la plaça i on tradiciona­lment se celebra la Fira de Santa Llúcia.

Aquesta mateixa estratègia d’obstaculit­zar les intencions terroriste­s s’aplicarà, a partir de principis de desembre, a la Rambla. L’actuació al cor de Ciutat Vella serà provisiona­l, ja que el passeig està pendent de la gran reforma que ha de liderar la que va ser regidora del districte de Ciutat Vellla, l’arquitecta Itziar González, que ja ha començat a treballar en la transforma­ció del passeig. El projecte –tal

com ja es va dir quan es va anunciar l’equip guanyador– haurà d’incloure les noves barreres físiques. Mentrestan­t, es col·locaran elements que consensuar­an els tècnics de seguretat i els del paisatge urbà. Es prioritzar­à el criteri dels primers, però sense oblidar que els nous elements situats no han de trencar l’harmonia. I no serà difícil, perquè d’algun temps ençà, els equips d’arquitectu­ra i paisatge de les grans ciutats tenen catàlegs d’elements rígids cada vegada més polivalent­s pel que fa a formes, però sempre amb una mateixa finalitat: barrar el pas a l’odi.

Aquestes barreres a la Rambla s’aixecaran a les dues capçaleres, a la de Canaletes i a la de Colom. Després dels atemptats, així que es va reobrir l’endemà el pas a la Rambla, es van col·locar vehicles de la Guàrdia Urbana i els Mossos. Les furgonetes van fent torns, però continuen allà. La idea és que aquesta mateixa funció que ara fan els vehicles l’assumeixin jardineres, pilons, i altres elements que no trenquin amb l’encant de la Rambla. Els tècnics volen que passin desaperceb­uts per als que passegen, però els tinguin molt presents el que tenen males idees.

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? La seguretat. El trànsit es tallarà en els trams dels carrers Marina, Sardenya i Provença que envolten el temple
PAU BARRENA / AFP La seguretat. El trànsit es tallarà en els trams dels carrers Marina, Sardenya i Provença que envolten el temple
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? L’inspector David Martínez i l’intendent Antoni Sánchez ahir a la Rambla amb un grup de tècnics
XAVIER CERVERA L’inspector David Martínez i l’intendent Antoni Sánchez ahir a la Rambla amb un grup de tècnics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain