La Vanguardia (Català)

El cara o creu de Merkel per formar govern

La cancellera esgota la negociació amb liberals i verds dos mesos després de les eleccions

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Angela Merkel s’enfronta al seu particular cara o creu per formar govern dos mesos després de les eleccions alemanyes. El tripartit federal de democristi­ans, liberals i verds és inèdit i la cancellera esgotava ahir el termini de negociació per tancar la denominada coalició Jamaica, pel negre de la CDU, el groc de l’FDP i el verd d’Aliança.

Quan la cancellera d’Alemanya i líder democristi­ana, Angela Merkel, guanyadora de les eleccions del passat 24 de setembre amb menys marge de l’esperat, es va embarcar en la tasca d’intentar forjar una coalició de govern, va resultar evident que la travessia seria llarga i complicada. Diem embarcar i travessia perquè en aquestes setmanes no han faltat declaracio­ns, vinyetes i tafaneries de contingut mariner, sobretot d’iconografi­a pirata, amb referència a l’única coalició possible per a Merkel, un combinat tripartit amb els liberals i els ecologiste­s.

I en argot polític alemany, a aquest combinat se li diu coalició Jamaica, ja que la bandera jamaicana conté els colors dels partits implicats: el negre dels conservado­rs (la democristi­ana CDU de Merkel amb la seva sòcia històrica bavaresa, la socialcris­tiana CSU), el groc dels liberals de l’FDP, i el verd de l’ecologista Aliança 90/els Verds. Un tripartit així no s’ha assajat mai a nivell federal.

Des del passat 18 d’octubre Merkel i els seus han mantingut converses exploratòr­ies –tècnicamen­t, purs preliminar­s– amb l’FDP i els verds, a la recerca d’un primer consens que els permetés asseure’s a negociar de debò un acord de coalició. Angela Merkel, que fa dotze anys que és cancellera i exerceix ara en funcions, necessita armar aquesta coalició; del seu èxit en depèn la seva pròpia continuïta­t política. Ella mateixa va posar el dijous 16 de novembre com a data límit per assolir aquest primer consens. Al tancament d’aquesta edició, els partits implicats continuave­n reunits en unes dependènci­es del Parlament, negociant de matinada sobre punts en què discrepen.

“Avui és el dia en el qual hem de posar-nos en el lloc de l’altre i preguntar-nos

què és important per a l’altre. Si ho aconseguim, i crec que és possible, llavors podem tenir un resultat positiu al final de les negociacio­ns d’avui”, havia dit Merkel al matí, en entrar a l’edifici. També va fer notar que, tot i que se sent dir sovint que ara tots els partits s’assemblen, “qui ha participat en les converses sap bé que hi ha diferèncie­s, profundes diferèncie­s” entre aquests partits, i que tots volen imprimir al futur Govern com més elements millor d’“allò que representa la identitat d’un partit”.

Durant les quatre setmanes que fa que negocien, s’han posat de manifest les seves divergènci­es ideològiqu­es. Així, abans de començar les converses, Merkel va pactar amb la CSU un límit de 200.000 refugiats per any, una reivindica­ció dels seus socis bavaresos a què ella sempre s’havia negat. Però els verds, una formació esquerrana, rebutgen límits anuals en la política d’asil. Per la seva part, la CDU/ CSU i l’FDP estan d’acord en agilitar les deportacio­ns, la qual cosa també desplau els ecologiste­s.

Un altre aspecte conflictiu és la protecció del clima. Si bé tots els partits comparteix­en els objectius de reducció d’emissions de CO2 estipulats per l’acord de París del 2015, a la pràctica la cosa canvia, com es va veure aquest dimecres en les evasives de la cancellera Merkel a la cimera de l’ONU del clima que se celebra a Bonn. Els verds volen tancar la vintena de centrals elèctrique­s de lignit –un tipus de carbó molt contaminan­t– el 2020, però els liberals només estan disposats a renunciar als combustibl­es fòssils si es garanteix la competitiv­itat. A Bonn, Merkel no va donar cap data per a aquests tan-

UNA FASE EXPLORATÒR­IA Després de quatre setmanes de converses, la coalició ‘Jamaica’ ja es podria entreveure

Merkel aspira a tenir nou Executiu per Nadal, però sembla més probable al gener

EL PLA DE LA CANCELLERA

caments. En dies passats s’ha filtrat que els verds, amb l’objecte de formar govern, podrien acceptar ajornar aquest límit del 2020.

En qüestions europees, el líder liberal, Christian Lindner, ha deixat molt clara la seva oposició al pla francès de més integració en l’eurozona –amb pressupost comú i fins i tot ministre de Finances propi–, que Merkel havia gairebé beneït abans de les eleccions. Els verds també refusen ara aquell pla d’Emmanuel Macron, però donen suport a estímuls a la inversió. A Alemanya, tots ells volen mantenir els pressupost­os equilibrat­s de l’exministre de Finances, Wolfgang Schäuble, ara president del Bundestag després de ser desallotja­t d’aquella cartera, que l’FDP voldria per a si, encara que no l’ha reclamada en públic. Alhora, l’FDP vol abaixar impostos, mentre que els verds volen més inversió pública. En defensa, els verds reclamen que es tregui del país de l’armament nuclear de l’OTAN que és a Alemanya. La CDU/CSU i l’FDP volen reforçar l’exportació d’armes alemanyes.

Merkel aspira a formar Govern abans de Nadal, però els més realistes creuen que en tot cas seria a mitjans de gener del 2018, i els malastrucs alerten

“Hi ha diferèncie­s, profundes diferèncie­s”, admet Merkel

VISIÓ DE CADA PARTIT

que no es poden descartar eleccions anticipade­s. L’anterior Govern de Merkel amb els socialdemò­crates va tenir també una gènesi feixuga: el 2013, entre les eleccions i el nou Executiu van transcórre­r 86 dies, el procés de formació de govern més llarg de l’Alemanya contemporà­nia . L’altre procés llarg va ser el que el 1976 va conduir al segon gabinet de socialdemò­crates i liberals del canceller Helmut Schmidt, que va necessitar 73 dies.

Angela Merkel s’ha vist conduïda a intentar pactar una coalició Jamaica després que, en la mateixa nit electoral de setembre, el líder socialdemò­crata, Martin Schulz, descartés de reeditar amb els conservado­rs la Grosse Koalition que va governar en l’última legislatur­a (2013-2017). Fins ara, una coalició Jamaica només ha governat en dos lands: a Saarland (20092012) i, des de la primavera passada, a Schleswig-Holstein.

La necessitat de posar rumb definitiu a aquesta Jamaica ,ila lentitud en fer-ho, ha agusat aquests dies l’enginy dels polítics, que ens han regalat frases com aquesta de Schulz, pronunciad­a dimarts, recorrent a Usain Bolt: “Jamaica és un país meravellós, i els jamaicans són cèlebres per la seva velocitat”.

Hi ha discrepànc­ies sobre refugiats, Europa, defensa, impostos i clima

ASPECTES PER LLIMAR

 ?? FELIPE TRUEBA / EFE ?? La cancellera Angela Merkel, ahir a la nit a Berlín durant les sessions negociador­es per a la formació de govern
FELIPE TRUEBA / EFE La cancellera Angela Merkel, ahir a la nit a Berlín durant les sessions negociador­es per a la formació de govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain