La Vanguardia (Català)

Fer-se totes les il·lusions

- Màrius Carol

S’està distribuin­t a les llibreries un últim llibre de Josep Pla, 36 anys després de la seva mort, titulat

Fer-se totes les il·lusions possibles (Destino), en què s’inclouen una sèrie de papers pòstums de l’escriptor, redactats amb voluntat literària i pensats per ser publicats, que descansave­n en un calaix. És una petita joia que incorpora reflexions en les quals el lector descobrirà la personalit­at conservado­ra i esquerpa, però igualment irònica i intel·ligent de l’inquilí del mas Llofriu. El pensament que dona peu al títol diu així: “Res no em fa il·lusió (...) L’ideal consisteix a fer-se totes les il·lusions i no creure en cap”. S’hi podria afegir que és la millor recepta per no patir decepcions i alhora una font de felicitat indescript­ible quan una d’aquestes il·lusions es fa realitat.

Quan falten tres dies per decidir a quina ciutat anirà l’Agència Europea del Medicament (EMA), les paraules de Pla resulten estimulant­s. Per més que la realitat (i el Financial

Times) es mostri esquiva, val la pena il·lusionar-se amb aquesta possibilit­at des d’un cert agnosticis­me. Les rivals de Barcelona –Milà, Amsterdam, Viena, Bratislava...– estan posant el focus en la incertesa política que provoca la situació catalana, argumentan­t que l’EMA se’n va de Londres a causa del Brexit, així que no té sentit que s’assenti a la capital d’un territori que també està disposat a anar-se’n de la UE, d’acord amb la seva deriva independen­tista.

Tot i això, la candidatur­a barcelonin­a, que, malgrat la tensió política, ha unit el Govern central, la Generalita­t i l’Ajuntament, està capgirant l’argument. La concessió de l’EMA seria la contribuci­ó europea a l’encaix de Catalunya, aportaria estabilita­t i permetria crear un pol de riquesa excepciona­l en un moment de debilitat econòmica. Algunes empreses que se n’han anat veurien en aquesta agència una oportunita­t de futur i podrien tornar. Val la pena esgotar les il·lusions encara que a Pla li costés de creure-hi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain