La Vanguardia (Català)

Ricard Robles

És una iniciativa pionera al món amb motiu del 25è aniversari del festival

- Barcelona

CODIRECTOR DEL SÓNAR

El festival de música avançada de Barcelona encara la 25a edició amb una iniciativa sense parió: enviarà 33 peces de música a l’espai, a un planeta de l’estrella Luyten, més enllà del sistema solar, perquè les detectin extraterre­stres.

Un quart de segle després d’estar buscant en els sons més avançats, els responsabl­es del Sónar han decidit fer un pas més enllà i posar la mirada a l’espai exterior. La iniciativa porta per nom Sónar Calling GJ273b, i es tracta de la primera sèrie de transmissi­ons de ràdio de la història que s’envia més enllà del nostre sistema solar. L’estrella de Luyten és l’objectiu: és la més propera i amb un exoplaneta “potencialm­ent habitable” per poder establir comunicaci­ó amb una civilitzac­ió extraterre­stre.

Aquest missatge està compost de diverses peces. Les primeres es van transmetre el mes d’octubre passat des de l’antena de l’Associació Científica Europea de Dispersió Incoherent (AISCAT), ubicada a Noruega, i la segona fase està programada per al mes d’abril del 2018, segons es va informar ahir en un comunicat en què ja es va escalfant l’ambient per celebrar el 25è aniversari del festival internacio­nal de música avançada de Barcelona, que tindrà lloc del 14 al 16 de juny de l’any vinent.

El contingut del Sónar Calling –resultat de la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i el METI Internatio­nal (Messaging Extraterre­strial Intelligen­ce)– inclou 33 peces de 10 segons cada una, encarregad­es a artistes de formació molt diversa i participan­ts tots en alguna de les edicions del Sónar. En la primera transmissi­ó s’ha inclòs músicad’Autechre,Modeselekt­or,Laurent Garnier, Holly Herndon, Matmos, Jean-Michel Jarre, Nina Kraviz, Francisco López, The Black Madonna, Kerri Chandler, Ólafur Arnalds, Kode 9, Laurel Halo, Soichi Terada, Fatima Al Qadiri, BFlecha, Nisennenmo­ndai i els catalans Cabo San Roque. En la segona fase, els escollits seran Richie Hawtin, Carsten Nicolai, Squarepush­er, Kate Tempest, Daito Manabe, Juana Molina, Niño de Elche, Cora Novoa, Lorenzo Senni, Zora Jones, Desert, LCC i Yuzo Koshiro.

L’objectiu és establir comunicaci­ó amb una civilitzac­ió extraterre­stre i la resposta podria arribar d’aquí a 25 anys, coincidint amb el 50è aniversari del Sónar (l’estrella de Luyten es troba a 12,4 anys llum de la Terra). Entre les propostes llançades pels músics destaquen des de les de tipus poètic fins a les de músiques de composició matemàtica i pensades per ser desxifrabl­es fàcilment, passant per iniciative­s més polítiques que pretenen donar una imatge més explicativ­a del que és la humanitat, sense obviar qüestions candents com la de la destrucció del planeta. Carsten Nicolai ha proposat un enregistra­ment dels batecs del cor de la seva filla abans de néixer; Autechre una música feta amb els primers 449 nombres primers; la gallega BFlecha ha transmès una peça basada en els cicles dels ecosisteme­s terrestres i de tota forma de vida, mentre que Jean-Michel Jarre ha compost una melodia convencion­alment atractiva i reconeixib­le, en la línia d’Encontres a la Tercera Fase.

Els codirector­s del Sónar –Ricard Robles, Sergio Caballero i Enric Palau– asseguren que la idea “sorgeix de la necessitat humana de comunicar-nos i connectar, i d’una inquietud present en totes les civilitzac­ions: estem sols a l’univers? Al Sónar desitjaríe­m que no. És més, en vista de com els humans gestionem el nostre planeta, potser és el moment de comunicar-nos amb una intel·ligència exterior –i esperem que superior– per sol·licitar ajuda i consell”.

La iniciativa ‘Sónar Calling’ són 33 peces de Jean-Michel Jarre, Richie Hawtin, Ólafur Arnalds o Niño de Elche

 ??  ??
 ?? INGA KNOELKE / SÓNAR ?? Els Cabo San Roque, que participen en aquesta iniciativa galàctica
INGA KNOELKE / SÓNAR Els Cabo San Roque, que participen en aquesta iniciativa galàctica
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain