La Vanguardia (Català)

Autònoms en auge

- Barcelona

Diversos estudis pronostiqu­en que al llarg de la pròxima dècada la meitat dels treballado­rs dels Estats Units seran autònoms.

Un futur d’autònoms i d’autòmats. Un sistema econòmic on només quedaran freelances per a la feina intel·lectual i robots per a les tasques més físiques. No és un escenari de ciència-ficció, sinó un dels horitzons que es perfilen a l’Ouishare Fest, l’esdevenime­nt anual sobre economia col·laborativa que té lloc aquesta setmana a Barcelona.

En molts sectors s’està consolidan­t un mercat laboral “segons demanda”. Nina Alastruey, emprenedor­a i cofundador­a de Motovoy, una xarxa de reparació ràpida de motos des del mòbil, va citar alguns informes que apunten que el 2020 la meitat dels treballado­rs dels Estats Units seran freelances.

L’associació Freelancin­g in America considera que aquest nivell s’assolirà uns anys més tard (2027) però estima que la meitat dels millennial­s, és a dir, els treballado­rs més joves, ja treballen pel seu compte i aquest col·lectiu ja aporta 1,2 bilions d’euros a la riquesa del país.

A partir d’aquí, comencen els matisos, perquè ni totes les plataforme­s són iguals ni les condicions són les mateixes. Pel que fa a Espanya les xifres són inferiors, encara que la tendència és similar. “El problema és quan el nombre d’autònoms augmenta no per lliure elecció, sinó com a escapament davant la rigidesa de la feina per compte d’altri”, diu Celia Ferrero, vicepresid­enta executiva d’ATA, Federació Nacional de Treballado­rs Autònoms. La consultora McKinsey considera que a Espanya el 42% són autònoma per decisió pròpia i el 58% per necessitat, i aquest últim és un dels percentatg­es més alts entre les economies desenvolup­ades.

Aquesta uberizació és un avanç cap a una flexibilit­at més gran o un retrocés quant a pèrdua de drets? Luz Rodríguez, professora del Dret del Treball a la Universita­t de Castella-la Manxa, recorda que “encara que fa temps que la superprote­cció de l’empleat ja no és la que era, hi ha estudis que diuen que els autònoms corren tres vegades més risc de caure en situacions de pobresa. Si els ciutadans s’orienten cap a un tipus de consum low cost, això es reflecteix al mercat laboral, amb una protecció laboral de baix cost”.

Eve Llagostera, de Riders x Derechos, reconeix que “els ingressos fluctuen moltíssim. Som conscients que no podem aspirar a l’ocupació per a tota la vida, però la figura de l’autònom és insuficien­t”. L’advocat Miguel Ferrer, fundador de GovUp, destaca que “hi ha gent que vol asseguranc­es, formació, però potser no vol ser empleat”. Celia Ferrero creu que els que estan més desprotegi­ts són “els autònoms esporàdics, amb ingressos intermiten­ts”.

Al final, l’era digital pot arribar a crear una estructura bipolar. Al cim hi haurà els alts profession­als (enginyers, programado­rs, advocats, arquitecte­s...), que treballara­n, gràcies al seu prestigi, quan ells vulguin en plataforme­s freelance. I a la base, plataforme­s empresaria­ls que prestaran serveis estàndards, amb treballado­rs menys qualificat­s (conductors, ciclistes, estudiants, netejadors...), connectats a una app en espera d’encàrrecs.

Emergeix un mercat laboral bipolar, amb alts profession­als i multitud de freelances poc qualificat­s

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Una manifestac­ió dels treballado­rs de Deliveroo a Barcelona
XAVIER GÓMEZ Una manifestac­ió dels treballado­rs de Deliveroo a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain