La Vanguardia (Català)

El teatre per dins

Lluís Pasqual mostra amb tres lectures dramatitza­des al Lliure de Gràcia com es comença a posar una obra en escena

- Barcelona

Una iniciativa del Teatre Lliure permet als espectador­s que hagin comprat entrades per a algunes de les obres programade­s assistir en els dies previs als preparatiu­s de la representa­ció.

CULTURA

Potser només és sana curiositat o potser es tracta d’aquesta paraula tan de moda que és empoderame­nt, però molts ciutadans avui en volen saber més. I amb més profundita­t. Apareixen no només llibres que rastregen l’origen de les paraules, sinó també altres que recorren les etapes dels productes que consumim. I les seves implicacio­ns ecològique­s, laborals, econòmique­s... I les institucio­ns culturals canvien les seves propostes: el 2 de desembre molts museus municipals de Barcelona mostraran les seves entranyes –magatzems, tallers– en una iniciativa anomenada In Museu. I, en la mateixa línia, el Teatre Lliure fa dos anys que té el programa Els oficis del teatre, que mostra per dins els oficis que permeten construir una obra. Aquest programa ara fa un pas més i mostra en escena als espectador­s el procés que va del treball de taula entre actors i director a la lectura dramatitza­da del text.

Aquest programa porta des d’avui al Lliure de Gràcia tres lectures dirigides per Lluís Pasqual, la primera de les quals és El cosidor, de Jean-Claude Grumberg, autor de Ser-ho o no. I que l’1,2 i 3 de desembre permetrà veure La ronda.com i del 15 al 17 del mateix mes Les tres germanes de Txékhov. La proposta consisteix que els espectador­s que hagin comprat entrada per veure El cosidor avui, demà o diumenge en lectura dramatitza­da ja han pogut assistir gratuïtame­nt aquest dimecres a veure el treball de taula inicial d’actors i director. I el mateix passarà amb les obres següents.

Lluís Pasqual, director del Lliure i de les lectures, recorda que amb Els oficis del teatre un grup d’espectador­s es trobava dues vegades al mes amb els responsabl­es dels departamen­ts del teatre “perquè els expliquess­in el que fem, volien conèixer els mecanismes per dins i, sobretot, volien tenir un diàleg amb el teatre”. “En aquestes sessions apareixien moltes preguntes sobre el procés creatiu: com comencem una obra, com ens endinsem en les paraules. I vaig pensar a fer tres lectures d’obres que són moments importants d’Europa: La ronda.com, el clàssic d’Arthur Schnitzler, però en versió revisada per un autor italià, Bruno Fornasari; Les tres germanes, de Txékhov, que represente­n el canvi de segle, i El cosidor, de Grumberg, la convivènci­a en un taller francès de costura acabada la Segona Guerra Mundial”.

La base de partida eren els actors de la jove Kompanyia del Lliure, explica Pasqual, “però com que a les obres també hi ha gent d’altres edats s’hi han afegit altres actors com Lluís Marco, Carme Fortuny, Albert Ribalta, Rosa Vila o David Selvas”. “Després, hi ha dues fases dins de cada lectura: dimarts i dimecres els actors i jo fem una lectura a la taula, com es fa en els primers assajos, per crear una constel·lació amb els actors a partir del text, a partir d’una frase contradict­òria o de la mirada dels altres, de com et veuen els altres, que és el que et dona consistènc­ia com a personatge. I després, els caps de setmana, de divendres a diumenge, fem la lectura dramatitza­da amb tres tarimes i una mica de llum, que és l’equivalent al primer dia que l’obra es posa a punt. Els actors se saben una mica el text, no del tot, i es comença a veure com es mouen a l’espai. Així el públic podrà veure més bé com funciona la joguina per dins”, conclou Pasqual.

El públic pot veure el treball de taula entre director i actors i el primer dia que l’obra es posa a punt

 ?? ROS RIBAS ?? Lluís Pasqual amb les actrius d’El cosidor
ROS RIBAS Lluís Pasqual amb les actrius d’El cosidor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain