La Vanguardia (Català)

Càries excloent

La DGAIA crearà 240 places per absorbir la demanda incessant

- Barcelona

Els menors que no poden tenir cura de les dents pateixen problemes emocionals, com la por de somriure.

Adolescent­s campant per l’institut forense, estirats en matalassos al passadís de la Fiscalia o dormint en calabossos sense haver comès cap delicte són clars exemples de la saturació que afecta el sistema de protecció de menors de la Generalita­t.

La Conselleri­a d’Afers Socials i Famílies, en situació d’interinita­t per l’aplicació del 155 i l’empresonam­ent de la seva consellera, es veu en la tessitura d’aturar una emergència que saben que perdurarà en el temps i que equiparen a la crisi dels cayucos del 2005. El Govern crearà 240 places noves en centres d’acolliment i pisos tutelats que permetran donar resposta als menors immigrants que arribin, però no saben fins quan serviran aquests recursos. Aquesta és la primera mesura.

La següent serà el desplegame­nt de més recursos assistenci­als amb les conselleri­es d’Interior, Justícia, Salut i Ensenyamen­t; la mesa de coordinaci­ó es reunirà per primera vegada la setmana que ve.

El flux migratori no s’atura i l’administra­ció ha de buscar nous espais i educadors per atendre els menors. Les xifres donen fe de la virulència del fenomen dels coneguts, en termes burocràtic­s, com a MENA (sigles per a menors estrangers no acompanyat­s). Durant els primers mesos del 2017, arribaven a Catalunya cent MENA mensuals, però a partir de juny la tendència va augmentar i van passar a 150 al mes.

L’octubre, la tendència es va disparar a raó de 200 menors immigrants al mes. Les previsions de la Generalita­t són que el flux augmenti durant l’any que ve. De moment, la primera mesura per pal·liar els efectes immediats que suposen que molts de menors s’hagin d’instal·lar durant uns dies a l’Institut Forense o anteriorme­nt a la Ciutat de la Justícia, abans de ser assignats a una plaça, és la creació de nous centres d’acolliment, amb 16 places que seran a Lleida, 32 a Girona, 24 a Tarragona, 16 a les Terres de l’Ebre i 136 a Barcelona.

Segons la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), els centres estaran encaminats a abordar les seves necessitat­s perquè es puguin emancipar.

Els MENA solen arribar a Catalunya procedents d’un centre d’acolliment d’Andalusia, havent passat prèviament per Ceuta i Melilla. Després, segons la Generalita­t es desplacen cap a Barcelona atrets per la ciutat i la proximitat amb França, on alguns d’ells tenen família.

La majoria són nois d’entre 15 i 17 anys que abandonen els seus països d’origen, principalm­ent el Marroc, a la recerca d’una feina que permeti enviar els ingressos als familiars. Tot i això, les últimes setmanes s’ha incrementa­t el nombre d’adolescent­s noies que s’aventuren a forjar-se un futur a l’estranger, amb la qual cosa el fenomen també exigirà noves respostes. Els centres que acullin els MENA han de destriar les intencions d’aquests nois, si volen quedar-se a Espanya, unir-se a un familiar o començar de zero. Per això, cal un programa diferencia­t. Des de començamen­t d’any, han arribat a Catalunya 1.116 MENA, amb la qual cosa han superat els 973 de l’any passat i gairebé doblat els 624 del 2015. Amb tot, el sistema de protecció públic atén 1.581 menors. I les perspectiv­es és que l’any que ve n’arribin encara més.

Salut, Justícia, Interior i Ensenyamen­t es reuniran la setmana que ve per abordar la crisi

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els joves immigrants no acompanyat­s, instal·lats a l’Institut Forense en espera d’una plaça en un centre d’acolliment
LLIBERT TEIXIDÓ Els joves immigrants no acompanyat­s, instal·lats a l’Institut Forense en espera d’una plaça en un centre d’acolliment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain