La Vanguardia (Català)

Una dimissió confusa

L’Elisi anuncia que el líder libanès dimissiona­ri arribarà a París dissabte

- Redacció i agències RIAD

França ha intervingu­t en el conflicte obert al Líban per la dimissió del primer ministre Saad Hariri quan es trobava en territori de l’Aràbia Saudita, una ubicació que ha despertat les suspicàcie­s al país dels cedres.

Saad Hariri, el primer ministre dimissiona­ri del Líban, va confirmar ahir la seva intenció de viatjar a França “molt aviat”, després que l’Aràbia Saudita desmentís que el tingui captiu i assegurés que és lliure d’anar-se’n “quan vulgui”. Hores més tard, l’Elisi anunciava que Hariri arribarà dissabte a París i serà rebut pel president, Emmanuel Macron.

Dimecres, mentre enviava el seu ministre d’Exteriors a Riad, Macron va convidar Hariri a França “per alguns dies” –després de parlar amb el príncep hereu saudita, Muhammad bin Salman–, en un intent de trobar una sortida acceptable per a totes les parts a la crisi libanesa.

El cap de la diplomàcia francesa, Jean-Yves Le Drian, es va reunir ahir a Riad amb el seu homòleg saudita i després va visitar Hariri a la seva residència. “Vindrà aviat a París”, va assegurar Le Drian. “Vindrà tan aviat com vulgui. La seva agenda és seva”, va afegir, preguntat sobre la data del viatge. Tampoc no va voler pronunciar-s’hi el líder libanès, que es va limitar a dir que seria “molt aviat”.

França, antiga potència colonial al Líban, prova de mitjançar en la crisi, que va esclatar el passat 4 de novembre quan Hariri va anunciar sorprenent­ment des de Riad la seva dimissió. Va acusar l’Iran i Hizbul·lah, el seu aliat xiïta libanès, d’estar planejant un atemptat contra ell. Des d’aleshores, han circulat rumors que els saudites van obligar Hariri a dimitir i no el deixen sortir del país. El president libanès, Michel Aun, ha dit que Hariri està “captiu” a Riad i que no acceptarà la seva dimissió fins que vagi a Beirut.

El ministre d’Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, va qualificar ahir de “mentides” aquestes acusacions i va dir que Hariri –que té doble nacionalit­at saudita i libanesa– és lliure de sortir del país “quan vulgui”.

El president libanès, Michel Aun, diu que el pacte perquè surti de Riad “obre la porta de la solució”

“Hariri viu en el regne per pròpia voluntat. Sobre el seu retorn al Líban, depèn d’ell i de la seva valoració de la seguretat”, va afegir Al-Jubeir, el primer responsabl­e saudita d’alt rang que aclareix públicamen­t la situació de Hariri.

França defensa que Hariri ha de tornar a Beirut per presentar la seva dimissió en persona, però els saudites s’hi neguen. La solució de compromís és que Hariri vagi a París i d’allà pugui tornar a Beirut. No està clar quant de temps passarà a França, encara que l’Elisi ha parlat només “d’alguns dies”.

La notícia va ser molt ben rebuda al Líban. El president Aun va declarar que “la porta de la solució s’obre amb l’acceptació de Hariri d’anar a França”.

Hariri, sunnita i protegit de l’Aràbia Saudita, va arribar fa un any a un acord amb Hizbul·lah per governar el Líban. Un acord que no agrada als saudites, inquiets per la influència creixent de l’Iran, el seu rival regional. Al-Jubeir va insistir ahir en els atacs a Hizbul·lah, que va qualificar d’“organitzac­ió terrorista (...) que ha segrestat l’Estat al Líban, bloquejant el procés polític i convertint-se en un instrument en mans dels Guardians de la Revolució”.

 ?? RANIA SANJAR / AFP ?? Jean-Yves Le Drian amb Saad Hariri a la residència del polític libanès a Riad
RANIA SANJAR / AFP Jean-Yves Le Drian amb Saad Hariri a la residència del polític libanès a Riad

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain